Kurumlara 'siber saldırı' uyarıları


Türkiye'yi hedef alan siber saldırılar ile ilgili bir açıklama da Hazar Strateji Enstitüsü'nden (HASEN) geldi. Enstitü, kurumlara DDOS (distributed denial of service attack) saldırılarına karşı gereken önlemlerin alınması tembihinde bulundu.

HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş, "Dünyada siber saldırılar artmakta. Bu tür saldırıların artacağı ve daha da büyük hedeflere yöneleceği bilinmeli ve tedbir alınmalı." dedi.

Enstitüde siber güvenlik ile ilgili faaliyetler yürüten Özkan Erdoğan da Ddos adı verilen saldırıların çok hasar alınmadan atlatıldığını vurguladı. Erdoğan, "Ataklar hedefe varamadı ama her an yeni bir yöne gidebilir, yani bu konuda duyarlı ve tedbirli olmak gerekiyor." açıklamalarını yaptı.

Siber güvenlik platformu CIPALERT dâhilinde adımları olan Erdoğan, şunları ifade etti:

"Ddos saldırıları bir postane örneği ile anlatılabilir. 100 adet dağıtım ağı olan postaneye bir milyon posta gönderdiğiniz faaliyetler tıkanır. Ddos atakları da nick.tr sunucularına pek çok seviyeyi aşan iletiler göndererek faaliyet yürütmesini önleyebilir."

Ddos saldırıları; popüler bir gazeteyi de, bir oyun sunucusu da, Türkiye gibi bir ülkeyi de hedef alabiliyor. Özkan, Erdoğan, bu saldırıları anında belirlemek ve önlemek gerektiğini dile getirdi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ddos saldırıları konusunda yatırımı olmayan kurumlar için durum kolay değil. Fakat bu hizmeti sizin adınıza yapabilecek servis sunucular var. Örneğin bir bankasınız ve siber güvenlik erken belirleme yatırımınız ve beşeri varlığınız var. Bu durumda Ddos savar dediğimiz aygıtları (Arbor, Radware, Huawei gibi) satın alıp kullanabilirsiniz. Bunun da ötesinde bağlı olduğunuz internet servis sunucudan (Türk Telekom, Superonline gibi) size yönelen saldırı trafiğini kesme adına ücretli olarak yardım alabilirsiniz. Bu da yeterli olmazsa uluslararası Ddos temizleme veri merkezleri (Akamai, Cloudflare, Prolexic gibi) ile irtibata geçebilirsiniz. Böylece savunma yapmak ile vakit geçirmezsiniz, konuyu ehline bırakırsınız. Zaten, saldırıların servis sunucunun size ayırdığı bant genişliğinde olması durumunda mecburen ondan yardım almak durumundasınız."
CİHAN
<< Önceki Haber Kurumlara 'siber saldırı' uyarıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER