Padişahın torunu, dedesinin evine biletle girdi!

Sultan 5. Murad'ın torunu Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu, Türkiye'ye ilk geldiğinde yaşadıklarını Samanyolu Haber'e anlattı.

Padişahın torunu, dedesinin evine biletle girdi!

Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu sürgünde doğan Osmanlı hanedan üyelerinden sadece bir tanesi.


Şehzade Osmanoğlu, Sultan 5. Murad'ın torunu. Osmanoğlu sürgünden 16 yıl sonra 1940 yılında dünyaya gelmiş. Uzun bir süre İngiltere ve Mısır'da yaşamak zorunda kalan Şehzade Osmanoğlu, Türkiye'ye ilk gelişini unutamıyor. Bu ziyaret sırasında dedelerinin doğup büyüdüğü Topkapı sarayına biletle girdiğini söylüyor.

Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu: "İlk gittiğim yerlerden biri Fatih Camii oldu sonra Topkapı Sarayı'nı gezdik. Annem orada doğmuştu. Biz normal ücretimizi ödedik girdik."

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra tedbir kanunu ile yurt dışına sürgüne gönderilen bu muhterem aile, Avrupa'da çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmış. Sürgüne gönderilmekle kalmayan ailenin şahsi mülklerine de el konmuş.

Şehzade Osmanoğlu: "Son 6 - 7 senedir bir evim oldu. O zamana kadar ya otelde ya da bir arkadaşta kalıyordum."

Padişah torunları, Hanedan üyelerine iade-i itibarın, ilk dönüşlerin olduğu 1974 yılında çok zayıf kaldığına dikkat çekiyor.

1974'te Osmanlı Hanedanı'nın erkek üyelerinin Türkiye'ye girişini sağlayan maddeyi Meclis kürsüsünden ilk seslendiren isimse dönemin Demokrat Parti eski vekili Rasim Cinisli... 

Cinisli, süreci cumhuriyet tarihinin hoş olmayan bir sayfası olarak değerlendiriyor...

<< Önceki Haber Padişahın torunu, dedesinin evine biletle girdi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER