Anadolu insanı, Türkçe Olimpiyaları'na sahip çıkıyor!

Uluslararası Türkçe Derneği’nin (TÜRKÇEDER) Veritas’a yaptırdığı ankete göre halkın yüzde 78’i yurt dışındaki ‘Türk okullarına’ olumlu bakıyor.

Anadolu insanı, Türkçe Olimpiyaları'na sahip çıkıyor!

140’dan fazla ülkede aktif olan Türk okullarında okuyan öğrencilerin her yıl bir araya gelerek çeşitli dallarda yarıştığı Türkçe Olimpiyatları’nın toplumda nasıl algılandığıyla ilgili anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. 

Başbakan Erdoğan’ın büyükelçilere talimat vererek yabancı ülkelere örgüt, çete, haşhaşi gibi anlatılmasını istediği Hizmet Hareketi’nin en önemli faaliyetlerinden biri olan Türk okullarına toplumun ve AK Parti’yi destekleyenlerin bakışı son derece olumlu. Buna göre AK Partililerin yüzde 86’sı, CHP’llilerin ise yüzde 68’i Türk okullarının en önemli aktivitesi olan Türkçe Olimpiyatları’na olumlu buluyor.

Araştırma şirketi Veritas’ın 2013 Temmuz ayında 42 ilde 4 bin 296 kişiyle yüz yüze yaptığı Türkçe Olimpiyatları ile ilgili ankete katılanların yüzde 67’si Türkçe Olimpiyatları’nı olumlu, yüzde 11,7’si ise kısmen olumlu bulduğunu belirtiyor. Olumsuz bakanların oranı ise yüzde 8’de kalıyor. 

Parti tercihine göre bakıldığında yurt dışındaki Türk okullarını olumlu bulanların başında AK Partililer yer alıyor. Olimpiyatlar hakkında AK Partililerin yüzde 82’si olumlu, yüzde 5’i de kısmen olumlu düşüncelere sahip. Olumsuz bakanların oranı ise sadece yüzde 3,3... 

Ankete katılan ve CHP’ye oy verdiklerini söyleyen vatandaşların yüzde 48’i Türkçe olimpiyatlarını olumlu, yüzde 20,5’i de kısmen olumlu buluyor. Olumsuz düşünenlerin oranı da yüzde 17’de kalıyor. MHP seçmeninin çok büyük destek verdiği Türkçe Olimpiyatları’na, BDP’lilerin yüzde 30’u olumlu; yüzde 34’ü ise kısmen olumlu buluyor. Yüzde 8’i ise olumsuz bakıyor. 

Ankette yöneltilen ‘Türkçe olimpiyatlarını kim düzenliyor?’ sorusunu cevaplayan katılımcıların yaklaşık yarısı ‘Hizmet Hareketi’ cevabı verirken yüzde 20’si TBMM, Türk Dil Kurumu, Kültür Bakanlığı gibi değişik resmi kurumların düzenlediğini düşünüyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Anadolu insanı, Türkçe Olimpiyaları'na sahip çıkıyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER