Algılar ve Gerçekler son günlerde en çok merak edilen soruya cevap aradı

Mehtap Televizyonunda Cuma akşamı yayınlanan Algılar ve Gerçekler programı toplumda oluşturulan yanlış algıları düzeltmeye devam ediyor.

Algılar ve Gerçekler son günlerde en çok merak edilen soruya cevap aradı

Mehtap Televizyonunda Cuma akşamı yayınlanan Algılar ve Gerçekler programı toplumda oluşturulan yanlış algıları düzeltmeye devam ediyor.

Algılar ve Gerçekler’de İlahiyatçı  Ö. Faruk Şentürk ve Dr. Ergun Çapan, “Cihat ve Terör neden yan yana getiriliyor?” konusunu masaya yatırdılar. 

“BELLİ GÜÇLER İSLÂM’I KÖTÜ GÖSTERMEK İSTEYEBİLİR, AMA MÜSLÜMANLAR DA MALZEME VERMEMELİ”

Mehap TV’de Algılar ve Gerçekler programında İslam’ın mânâsının barış ve sulh olduğu halde, nasıl oluyor da kargaşa anlamına gelen terörle birlikte zikredildiği sorusuna Yrd. Doç. Dr. Ergun Çapan şöyle cevap verdi: Bugün cihat ediyorum diyenler din adına hareket ettiklerini söylüyorlar. Belli güçlerin İslam’ı kötü ve vahşi göstermesinin yanında, piyon olarak kullanılan, veya dini tam bilmeyen, dini parçacı bir yaklaşımla ele alıp heva ve hevesine göre yorumlayan, veya ezilmişlik psikolojisiyle hissiyatına göre hareket edip onlara malzeme veren Müslümanların yaklaşımlarının da maalesef etkili olduğunu kaydetti. Ergun Çapan, değişik sebeplerle İslam’ı yanlış yorumlayarak, ona Haçlıların, Moğolların yapmadığı zulmü yapan, İslam’ın temiz çehresine maalesef zift saçan insanların olduğunu söyledi. 

“CİHAT, İNSANIN ÖZÜNE ERMESİ VE ALLAH İLE İNSANLAR ARASINDAKİ ENGELLERİN KALDIRILMASIDIR”

Yrd. Doç. Dr. Ergun Çapan; Cihat’ın Kur’anî bir kavram olduğunu ve insanın bütün performansını ve gayretini ortaya koyma manasına geldiğini belirtti.  Cihat’a Kur’an ve Sünnetin bir anlam kazandırdığını ve semavi bir içeriğinin olduğunu, Batılıların dediği gibi sadece bir “Kutsal Savaş”  olmadığını ifade etti. Ergün Çapan, Cihat’ın manasının insanın kendi özüne ermesi ve Allah ile insanlar arasındaki engelleri kaldırıp Allah’la insanları buluşturmak olduğunu kaydetti. İlahiyatçı Çapan, Peygamber Efendimizin 70 şehidin verildiği ve sarp bir yokuş olan Uhud savaşından dönerken sahabesine  “küçük cihadı yaptıklarını, sırada büyük cihadın olduğunu” buyurduğunda, sahabenin “bundan daha büyük cihat mı olur Ya Resulullah!” diye sorduklarını, Efendimizin de “asıl büyük cihad nefisle yapılan cihattır” diye buyurduğunu ifade etti.

“IRKÎ MÜLAHAZALARLA VEYA TOPRAK ELDE EDİP DEVLET KURMAK İÇİN CİHAT YAPILMAZ”

Algılar ve Gerçekler’de İlahiyatçı Ö. Faruk Şentürk ırkî ve mezhep mülahazalarıyla, gösteriş için ve toprak elde edip bir devlet kurayım diye yapılan mücadeleye Allah Resulü’nün cihat demediğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Ergun Çapan da cihadın Allah ile insanları buluşturmak demek olduğunu, Peygamberimizin bir hadis-i şeriflerinde “Allah’ı insanlara sevdirin, Allah da sizi sevsin” buyurduğunu kaydetti. İlahiyatçı Ergun Çapan, insanlarla Allah’ı buluşturmanın eğitimle, ikna ederek, gönüllere girerek, İslâm’ın güzelliklerini sergileyerek olabileceğini söyledi. Peygamberimizin yaptığı savaşlara bakıldığında hemen hemen hepsinin ya müdafaa savaşı, ya anlaşmayı bozan insanlara kaşı yapılan bir savaş, veya saldırmak üzere olan insanlara karşı olan bir savaş ya da irşad hürriyetini engellemelerinden kaynaklanan bir savaş olduğunu vurguladı. 

 “CİHAT MÜDAFAA İÇİN, ZULMÜ DURDURMAK VE İRŞAT HÜRRİYETİNİN SAĞLANMASI İÇİN YAPILIR”

Yrd. Doç. Dr. Ergun Çapan, Fethullah Gülen Hocaefendinin  Sonsuz Nur adlı eserinde İslâm’da sulh ve barışın esas olduğunu cihadın sadece bir ceşidi olan savaşla ilgili üç gerekçe zikrettiğini belirtti. Birincisinin müdafaa için, ikincisinin yapılan zulümleri durdurmak için, üçüncüsünün de irşat hürriyetinin sağlanması için olduğunu söyledi. 

“İSLÂM’DA BİR FERT YA DA GRUP CİHAT İLAN EDEMEZ”

Algılar ve Gerçekler’de Yrd. Doç. Dr. Ergun Çapan, İslâm’da bir ferdin ya da grubun cihat ilan edemeyeceğini, bunun meşru olmadığını, Kur’an ve Sünnet’ten vize alamayacağını ifade etti. Böyle bir şey yapıldığında kaos ve anarşinin ortaya çıkacağını bu konuda İslâm ulemasının cihadın ancak devletin izniyle ve merkezi otoritenin verdiği yetki çerçevesinde olabileceğini kaydettiklerini vurguladı.

<< Önceki Haber Algılar ve Gerçekler son günlerde en çok merak edilen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER