Krizin bir göstergesi daha: Tüketici güveni tehlikeli seviyede

Tüketicinin ekonomiye olan bakışını ortaya koyan en temel göstergelerden biri TÜİK ile Merkez Bankası’nın ortaklaşa hazırladıkları tüketici güven endeksi, mart verilerinde sürpriz yaptı.

SHABER3.COM

Tüketici güveni, şubat ayında 57,8 seviyesinden mart ayında yüzde 2,9 artışla 59,4 seviyesine yükseldi. Gelecek bir yıl içinde tasarruf etme ihtimali endeksi ise 22,02’den 22,0’ye geriledi.

Son verileri analiz eden Dünya yazarı Alaattin Aktaş, endeksin son 15 yılın en düşük düzeylerinde dolanmaya devam ettiğine dikkati çekiyor.

EN DÜŞÜK 10 AYIN 6'SI BU DÖNEMDE

“2004 yılı başından bu yana oluşturulan endekste 15 yıl 3 ay, yani tam 183 ay geride kaldı.” diyen Aktaş, “Endeks, bu 183 ayın 10’unda en düşük düzeylerde oluştu. İşte bu 10 ayın 6’sı, son dönemde bulunuyor.” ifadesini kullanıyor ve ekliyor:

“Tüketici güven endeksi sıfır ile 200 arasında bir değer alıyor ve 100’ün üstü iyimserliğe, 100’ün altı kötümserliğe işaret ediyor. Türk halkı, bu 15 yıl 3 aylık dönemde hiçbir ay iyimserlik sınırı olan 100’e yaklaşamadı bile. Zaten tablomuzda mavi ile işaretlediğimiz 90’ın üstündeki endeks değerleri de yalnızca 2004 ve 2005 yıllarında oluştu. Sonrasında 90’ın üstünü bir kez olsun göremedik. Tüketici güven endeksini 90’ın üstü ve 60’ın altı olmak üzere iki uç düzey grubunda ele alıyoruz. 90’ın üstü toplamda yalnızca 11 ay görüldü."

HİÇ BU KADAR UZUN SÜRE DÜŞÜK SEYRETMEDİ

Tüketici güveninin 60’ın altına ilk kez 2008’in kasım ayında indiğine dikkat çeken Aktaş, grafikte paylaşarak “Üç ay boyunca sarı ile işaretlediğimiz düzeyde kaldı.” diyor.

Ekonomist, sarının yoğunlaşmasının asıl geçen yıl eylülle birlikte başladığını belirterek, geçen yılın eylül, ekim ve aralık ayları ile bu yılın ocak, şubat ve mart aylarındaki endeksin 60’ın altında kaldığını kaydediyor ve “Tüketici güveninin böylesine uzun süre düşük seyrettiği bir başka dönem yok.” yorumunu yapıyor.


<< Önceki Haber Krizin bir göstergesi daha: Tüketici güveni tehlikeli seviyede Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER