KPSS kumpasında skandallar zinciri

Suç şüphesi olmadığı halde 9 ay boyunca hukuksuz dinleme yapıldı. Savcının ‘Hiçbir suç unsuru bulamadık’ itirafına rağmen dinleme sürdürüldü. Suç tespiti yapılamayan tapeler kanun hükmüne rağmen imha edilmedi.

KPSS kumpasında skandallar zinciri

Mahkeme kararı olmadan alınan HTS kayıtlarıyla şema oluşturuldu. Dosya yetkisizlik kararıyla gönderildiği halde dinleme sürdürüldü. Havuzun yalan haberi ‘Emniyet İmamı’ bağlantısının delili gösterildi.

Al­gı ope­ras­yo­nu için An­ka­ra­’da yü­rü­tü­len KPSS so­ruş­tur­ma­sın­da ye­ni bir skan­dal gün yü­zü­ne çık­tı. Tur­gut Özal Üni­ver­si­te­si­’ni ku­ran Tur­gut Özal Düşün­ce ve Ham­le Vak­fı­’nın Ge­nel Sek­rete­ri Ha­ne­fi Sö­ze­n’­in hak­kın­da hiç­bir id­di­a ya da suç şüp­he­si ol­ma­dı­ğı hal­de, so­ruş­tur­ma­nın Is­par­ta Yal­vaç aya­ğın­da 9 ay bo­yun­ca yet­ki­siz ve hu­kuk­suz şe­kil­de din­len­di­ği be­lir­len­di. Hu­kuk­suz­lu­ğa im­za atan Sav­cı Ay­han Gö­kal­p’­in An­ka­ra­’ya yaz­dı­ğı so­ruş­tur­ma de­vir ya­zı­sın­da 9 ay bo­yun­ca din­le­nen Sö­zen hak­kın­da “Hiç­bir suç un­su­ru bu­la­ma­dı­k” di­ye iti­raf­ta bu­lun­du­ğu gö­rül­dü.

HİZMET’E YIKMAK İÇİN

Yal­vaç sav­cı­sı Gö­kal­p’­in ‘suç un­su­ru yo­k’ de­me­si­ne rağ­men An­ka­ra­’da KPSS so­ruş­tur­ma­sı­nı yü­rü­ten sav­cı Yü­cel Erk­man, Sö­ze­n’­i so­ruş­tur­ma­nın ki­lit is­mi yap­tı. Sav­cı­lı­ğın, KPSS kum­pa­sı­nı Hiz­met Ha­re­ke­ti’nin üze­ri­ne yı­ka­bil­mek için Ha­ne­fi Sö­ze­n’­i ıs­rar­la so­ruş­tur­may­la iliş­ki­len­dir­me­ye ça­lış­tı­ğı id­di­a edil­di.

So­ruş­tur­ma 2010 yı­lın­da Is­par­ta Yal­va­ç’­ta ya­şa­yan Ba­ki Sa­çı isim­li şah­sa Be­rat Ko­şu­cu isim­li ar­ka­da­şı­nın so­ru­la­rı gön­der­di­ği id­di­asıy­la baş­la­mış­tı. Be­rat Ko­şu­cu tüm id­di­ala­rı red­det­me­si­ne ve Mic­ro­sof­t’­un “böy­le bir ma­il gön­de­ril­me­di­” ce­va­bı­na rağ­men ça­lış­tı­ğı Tur­gut Özal Der­ne­ği ne­de­niy­le so­ruş­tur­ma­nın oda­ğı­na ko­nul­du.

IME­I’­DEN DİN­LE­ME­YE AL­DI­LAR

Aynı durum der­ne­ğin ge­nel sek­re­te­ri Ha­ne­fi Sö­zen için de geçerli. Sö­zen ilk ola­rak, Ko­şu­cu adı­na ka­yıt­lı te­le­fo­nu kul­lan­dı­ğı ge­rek­çe­siy­le Yal­vaç Sav­cı­lı­ğı ta­ra­fın­dan din­le­me­ye alın­mış. An­cak te­le­fo­nu kul­la­nan ki­şi­nin Be­rat Ko­şu­cu ol­ma­dı­ğı an­la­şıl­ma­sı­na ve hiç­bir suç de­li­li bu­lun­ma­ma­sı­na kar­şın 9 ay bo­yun­ca din­le­me­ye de­vam edil­miş.

Üs­te­lik Sö­zen, or­ta­ya çı­kan id­di­alar ne­de­niy­le so­ruş­tur­ma­ya yar­dım­cı ol­mak için Ko­şu­cu­’nun der­nek­le iliş­ki­si­ni don­dur­muş. Şah­sın adı­na olan hat­tı da ka­pat­tır­mış. An­cak ay­nı te­le­fon ma­ki­nesini kul­lan­ma­ya de­vam et­miş.

Ko­şu­cu adı­na GSM hat­tı­nın ka­pa­tıl­ma­sı­nın ar­dın­dan Yal­vaç sav­cı­sı Gö­kalp, Ha­ne­fi Sö­ze­n’­i din­le­ye­bil­mek için bu se­fer Sö­ze­n’­in kul­lan­dı­ğı te­le­fo­nun IME­I nu­ma­ra­sı üze­rin­den din­le­me yap­tır­mış.

HİÇ­BİR DE­Lİ­LE ULA­ŞA­MA­DIK

Yal­vaç Sav­cı­lı­ğı, dos­ya­yı yet­ki­siz­lik se­be­biy­le 22 Ha­zi­ran 2011’de An­ka­ra Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı­’na gön­der­di­ği ya­zı­da, bu din­le­me­ler ve ya­pı­lan ça­lış­ma­lar so­nu­cun­da Ha­ne­fi Sö­ze­n’­le il­gi­li hiç­bir de­li­le ula­şı­la­ma­dı­ğı­nı bil­dir­di. Bu ya­zı­da, hak­kın­da hiç­bir suç is­na­dı ol­ma­yan Sö­ze­n’­in so­ruş­tur­ma­ya han­gi şüp­he ve de­lil­ler­le da­hil edil­di­ği be­lir­til­me­di.

SUÇ İÇER­ME­YEN TA­PE SAKLANDI

İle­ti­şi­min tes­pi­ti ka­ra­rı so­nu­cun­da suç ya da suç un­su­ru içe­ren herhan­gi bir de­lil ve ema­re­ye ula­şı­la­ma­ma­sı du­ru­mun­da ka­nu­nen bu ses ka­yıt­la­rı­nın ve ta­pe­le­rin im­ha edil­me­si ge­re­ki­yor. An­cak Sö­ze­n’­in din­le­me ta­pe­le­ri ve ses ka­yıt­la­rı­nın sav­cı­lı­ğın de­vir ya­zı­sın­da da be­lirt­ti­ği gi­bi hiç­bir suç de­li­li­ne rast­lan­mama­sı­na rağ­men im­ha edil­me­di­ği or­ta­ya çık­tı.

DE­VİR­DEN SON­RA DİN­LE­ME­YE DE­VAM

Ay­rı­ca Sav­cı Gö­kal­p’­in Ey­lül 2010’da Ba­ki Sa­çı hak­kın­da baş­lat­tı­ğı so­ruş­tur­ma­yı yet­ki­siz­lik ka­ra­rıy­la An­ka­ra Cum­hu­ri­yet Sav­cı­lı­ğı­’na gön­der­dik­ten son­ra şüp­he­li­ler hak­kın­da din­le­me ka­ra­rı ala­rak so­ruş­tur­ma­yı yet­ki­siz şe­kil­de yü­rüt­tü­ğü be­lir­len­di. An­ka­ra Sav­cı­lı­ğı ta­ra­fın­dan 13 Ocak 2011’de Yal­vaç Sav­cı­lı­ğı­’na so­ruş­tur­ma ev­rak­la­rı­nın gön­de­ril­me­si­nin is­ten­me­si­ne rağ­men din­le­me ka­rar­la­rı­nın de­vam et­ti­ril­di­ği an­la­şıl­dı.
 
ZOR­LA BAĞ­LAN­TI KUR­MA ÇA­BA­SI

Yal­vaç Sav­cı­lı­ğı­’nın 2011 yı­lın­da An­ka­ra Baş­sav­cı­lı­ğı­’na yaz­dı­ğı ya­zı­da Sö­ze­n’­le il­gi­li de­lil bu­lu­na­ma­dı­ğı­nı be­lirt­me­si­ne rağ­men, Sö­ze­n ye­ni­den KPSS so­ruş­tur­ma­sı­na da­hil edildi. An­ka­ra Sav­cı­lı­ğı, Yal­vaç Sav­cı­sı­’nın de­vir ya­zı­sın­da be­lirt­ti­ği “Ha­ne­fi Sö­ze­n’­in te­le­fon gö­rüş­me ka­yıt­la­rın­da KPSS sı­nav so­ru­la­rı­nın hak­sız bir şe­kil­de el­de edil­me­si­ne iliş­kin her­han­gi bir de­li­le, gö­rüş­me kay­dı­na rast­la­nıl­ma­mış­tı­r” tes­pi­ti gör­mez­den ge­lin­di.

2010 KPSS skan­da­lı son­ra­sın­da bil­gi­sa­yar­la­rı­nın ima­jı alı­nan ve ara­nan Tur­gut Özal Der­ne­ği­’n­de hiç­bir bil­gi­ye ve de­li­le ula­şı­la­ma­ma­sı­na rağ­men ıs­rar­la Sö­zen dos­yay­la iliş­ki­len­di­ril­di.

YAŞA DIŞI HTS KA­YIT­LA­RI

Fez­le­ke­de KPSS so­ruş­tur­ma­sın­da yer ve­ri­len 3227 aday­la, hu­kuk­suz şe­kil­de Sö­ze­n’­in ir­ti­ba­tı ku­rul­ma­ya ça­lı­şıl­mış. Sö­ze­n’­in te­le­fo­nu­na iliş­kin HTS ka­yıt­la­rı­nın im­ha edil­me­di­ği 5 yıl bo­yun­ca ­saklandığı or­ta­ya çık­tı. Mah­ke­me ka­ra­rı alın­ma­dan, ta­ma­men hu­kuk dı­şı yol­lar­la el­de edi­len HTS ka­yıt­la­rın­dan oluş­tu­ru­lan bir şe­ma, so­ruş­tur­ma­nın ana un­sur­la­rın­dan sa­yıl­mış.

Sö­ze­n’­in eşi­nin iş ar­ka­daş­la­rı üze­rin­den Sö­ze­n’­in KPSS so­ruş­tur­ma­sıy­la ir­ti­ba­tı­ ku­rul­ma­ya ça­lı­şıl­mış.

HA­VU­Z’­UN TEK­ZİP­Lİ HA­BE­Rİ FEZ­LE­KE­YE DA­HİL EDİL­MİŞ

So­ruş­tur­ma­da, Sö­ze­n’­in is­mi ha­vuz med­ya­sı­nın ‘em­ni­yet ima­mı­’ ola­rak lan­se et­ti­ği ve ‘Ko­zan­lı Öme­r’ di­ye gün­de­me ge­tir­di­ği O.H.Ö ile de kas­ten ir­ti­bat­lı gös­te­ril­di­ği an­la­şıl­dı. İd­di­anın tek kay­na­ğı­nı Sa­bah Ga­ze­te­si­’nin tek­zip edi­len ha­be­ri oluş­tur­du.

İNTERNETTEN BİLE KALDIRILDI

Ga­ze­te 30 Ha­zi­ran 2014 ta­rih­li ha­be­rin­de ta­ma­men ha­ya­li bir kur­guy­la Em­ni­yet İma­mı­’nın 4 yar­dım­cı­sı­ndan bi­ri­nin Ha­ne­fi Sö­zen ol­du­ğu be­lir­til­miş­ti. Hu­ku­ki ya­nı ol­ma­yan ha­ber Sav­cı Yü­cel Erk­man ta­ra­fın­dan al­gı ope­ras­yo­nun­da kul­la­nıl­mak üze­re so­ruş­tur­ma­ya da­hil edil­di. Oysa ya­pı­lan tek­zip üze­ri­ne ga­ze­te­nin in­ter­net say­fa­sın­dan bile kal­dı­rıl­mış.

BUGÜN
<< Önceki Haber KPSS kumpasında skandallar zinciri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER