'Konya Gezi Rehberi' tüm seçkin kitapçılarda!

'Konya Gezi Rehberi' kültür ve inanç turizmi için başucu rehberi niteliğinde bir kitap...

'Konya Gezi Rehberi' tüm seçkin kitapçılarda!

Antik çağlardan itibaren pek çok önemli medeniyete ev sahipliği yapan Konya,ülkemizdeki kültür ve inanç turizminin en önemli merkezlerinden biri. Mistik dokusu ve Türk-İslam kültürünü yansıtan eşsiz yapıtlarıyla her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlayan şehir, sanat tarihi uzmanı Kutse Altın’ın kaleme aldığı “Konya Gezi Rehberi”nde adım adım anlatılmış.

İpek Yolu üzerindeki önemli merkezlerden biri olan Konya, MÖ 7000’lerden itibaren Hitit, Frig, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi pek çok önemli medeniyete kapılarını açmış. Son derece zengin bir tarihi ve kültürel mirası bünyesinde toplayan bu aziz belde, antik dönemden kalma eserleriyle olduğu kadar Anadolu’da Türk-İslam kültürüne ait en eski ve kıymetli eserlerle de adeta bir müze şehir görünümünde.

Bozkırda Serap Çeşnisi

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Bozkır’da serap çeşnisi” diye nitelediği şehir, kutsal mekanları ve mistik atmosferiyle olduğu kadar çevresini süsleyen akarsuları, gölleri, ormanlık alanları, şelaleleri ve yaylaları ile de görülmeye değer. Sanat tarihi uzmanı Kutse Altın’ın hazırladığı, Kaynak Yayınları tarafından basılan Konya Gezi Rehberi, her taşından tarih ve doğal güzellik fışkıran bu eşsiz şehri merak edenlerin, gezmek isteyenlerin ellerinden düşüremeyeceği eksiksiz bir eser.İç ve dış mekan fotoğrafları, rota önerileri, gerekli telefon ve adres bilgileriyle zenginleştirilen kitap şehir turunuz için başlı başına yeterli bir kaynak.

Kutsal Mekanlar

İlk bölümde kısaca Konya tarihine değinen eserin ikinci bölümü Konya camilerine ayrılmış. “Konya’nın Ulu Camisi” olarak anılan Alaaddin Cami, İplikçi Cami, Şerafeddin Cami, Şems-i Tebrizi Cami, Piri Mehmed Paşa Cami gibi tarihi camiler mimari özellikleri, süslemeleri, kimin inşa ettirdiği ve kimlerin ziyaret ettiği gibi bilgilerle uzun uzun anlatılmış.

Türbe ve Mescitler bölümünde, Amerika’dan İngiltere’ye, Fransa’dan Kore’ye kadar dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin akınına uğrayan, Kubbe-i Hadra olarak anılan Hz. Mevlana’nın dergahı ve türbesi, içinde bulunan yapılar ve hikayeleriyle birlikte detaylı bir anlatımla okuyuculara sunulmuş. Konya’nın simgesi haline gelen Hz. Mevlana Türbesi’nin yanı sıra Sinan Paşa Türbesi, Hürrem Paşa Türbesi, Tahir ile Zühre Mescidi ve Türbesi gibi diğer önemli dini mekanlar da bu bölümde anlatılmış. 

Üç Günlük Bir Gezi Programı

Hanlar ve Hamamlar, Medreseler, Müzeler, Çeşmeler ve Anıtlar bölümlerinin ardından Konya Çevresi incelemeye alınmış. Ereğli, Akşehir, Beyşehir, Seydişehir ve diğer ilçeler tarihi ve turistlik ve özellikleri ile anlatılırken ilgi çekici fotoğraflara bolca yer verilmiş. Konya’nın folklorik özelliklerini ve dillere destan mutfağını da satırlarına taşıyan Kutse Altın, titizlikle hazırladığı Konya Gezi Rehberi’nde üç günlük bir gezi için şöyle bir öneride bulunuyor: “Antik çağdan bugüne yaklaşık on bin yıllık bir toprakla mayalanmış; İbn Arabi, Sadreddin Konevi, Şems-i Tebrizi ve Hz. Mevlana gibi ariflerin feyziyle aydınlanmış Konya’nın ruhunu hakkıyla sindirip bu aziz beldenin dokusuna daha iyi nüfuz edebilmek için asgari üç günlük bir gezi programı öneriyoruz. Günübirlik geziler için Alaaddin Tepesi’nden başlayarak kent merkezindeki belli başlı tarihi mekânlarla Hz. Mevlana’nın türbesi ve dergâhı yeterli olacaktır. İki günlük bir gezi planlıyorsanız, ilk günün tamamını merkeze ayırdıktan sonra ikinci gün Aya Elena Kilisesi ve volkanik kayalara oyulmuş mağara tapınakları ile meşhur Sille’yi ziyaret edebilir,ardından da kendinizi Meram Dere’nin huzur dolu sesine bırakabilirsiniz. Şayet Konya’da üç ya da daha fazla gün geçirmeyi düşünüyorsanız, o halde dünyanın ilk yerleşim birimlerinden Çatalhöyük, Konya’nın ve Türkiye’nin nazar boncuğu Meke Gölü, Ereğli İvriz Kaya Anıtı, Gökyurt-Kilistra antik kenti,Akşehir’deki Nasreddin Hoca Türbesi veya Selçuklular’dan günümüze ulaşan yegâne saray kalıntısı olan, Beyşehir’deki Kubadabad Külliyesi’ni mutlaka görmelisiniz.”
Evliya Çelebi’den Katip Çelebi’ye, Marko Polo’dan İbn-i Batuta’ya tarih boyunca pek çok seyyahı misafir eden Konya’yı ziyaret etmek isteyenler verimli bir seyahat için Kutse Altın’ın Konya Gezi Rehberi’ni muhakkak edinmeli.

<< Önceki Haber 'Konya Gezi Rehberi' tüm seçkin kitapçılarda! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER