Kölnlüler Hogesa'nın ırkçı gösterisine karşı kenetledi


Geçen yıl 5 bin kişiyle olay çıkaran ırkçı Hogesa'nın 25 Ekim'deki gösterisine karşı Köln halkı seferber oluyor. Şehirdeki STK temsilcileri başkan Reker'e saldırının önyargılar ve ırkçılıkla mücadelenin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine dikkat çekti.

Büyükşehir Belediye Başkanı ırkçı saldırı yüzünden yoğun bakımda olan Köln'ün sakinleri, 25 Ekim Pazar günü, geçen yılkine benzer bir ırkçı gösteri planlayan holigan grubu Hogesa'ya karşı seferber oluyor. Hogesa'lı holiganlar geçen yıl Ekim ayı sonunda, Köln merkez tren istasyonu önündeki gösteride polislerle çatışmış, araçlara ve çevreye verilen büyük zararın yanında çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Hogesa, gösterisini, yıl dönümü olarak 25 Ekim Pazar günü tekrarlamak istiyor. Buna karşı Köln'de çok sayıda Alman Sivil Toplum İnisiyatifi (STK) harekete geçti. Irkçılık karşıtları 25 Ekim'de Köln'ü Hogesa'ya karşı "Anti Hogesa Aksiyon Günü / Birlikte Kültür Festivali" düzenleyecek. 25 Ekim'de Köln'ü Hogesa'ya dar etmekte kararlı olan STK temsilcileri, yeni Belediye Başkanı Henriette Reker'e, seçilmesinden bir gün önce 17 Ekim günü yapılan ırkçı saldırının, önyargılar ve ırkçılıkla mücadelenin ne derece önemli olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Söz konusu STK'lar, mevcut Belediye Başkanı Jürgen Roters (SPD) ve 1. FC Köln Futbol Kulüp Başkanı Werner Spinner, Reker'e yapılan saldırıya tepki ve Hogesa'ya karşı yapılacak karşıt gösterileri, Domforum'da düzenlenen toplantıyla tanıttı. Toplantının moderatörü AG Arsch Huh Sözcüsü Hermann Rheindorf, Hogesa'nın geçen yıl Selefileri bahane ederek 5 bin kişi topladığını insanları yaralayıp çevreye zarar verdiğini hatırlattı, Reker'e saldırı da göz önünde bulundurulduğunda İdari Mahkeme'nin Hogesa gösterisini yasaklaması gerektiğini kaydetti.

SALDIRI IRKÇILIKLA MÜCADELENİN ÖNEMİNİ DAHA NET GÖSTERDİ

Köln Katolik Konseyi Başkanı Hannelore Bartscherer ise "Hogesa'ya karşı değişik yelpazelerden çok geniş bir birliktelik oluştu, bu çok etkileyici. Karşıt gösterilerin katılımcıları katılımlarıyla Hogesa gösterisine karşı kırmızı kart göstermiş olacak." dedi. Radikalleşme, önyargılar ve ırkçılığa karşı durmanın hep önemli olduğunu hatırlatan Bartscherer, "Cumartesi Bayan Reker'e yapılan saldırıyla bunu korkunç şekilde bir kez daha gözler önüne serildi. Suç ve saldırıları hiç bir zaman tamamen engelleyemeyiz. Ama çoğunluğun demokrasi, birlikte yaşam, dayanışma ve yardımlaşmadan yana olduğunu gösterebiliriz. Bu Pazar güçlü bir sinyal vermek için lütfen mümkün olduğunca çeşitli ve çok gelin." dedi.

REKER'İN DURUMU İYİYE GİDİYOR

Başkan Jürgen Roters ise Reker'e saldırının tüm ülkeyi şoke ettiğini ve saldırının arkasında ırkçılığın olduğunu hatırlattı ve "Böyle tutumlara karşı nasıl bayrak gösterebiliriz? Canlı bir demokrasiye ihtiyacımız var. Onda politikacılar ve vatandaşlar yakın ilişkilere sahip olmalı." ifadelerini kullandı. Roters, Reker'in iyi geçen iki ameliyatının en yakın zamanda iyileştirmesini ve görevinin başına gelmesini diledi.

Öte yandan önceki gün suni komada olduğu açıklanan Reker'le ilgili Köln Üniversite Hastanesi'nden iyi haberler geliyor.

Belediye Sözcüsü Gregor Timmer "Kendisi konuşabiliyor, neler olduğunu ve artık Köln Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğini biliyor." dedi.

Toplantıya katılan FC Köln Başkanı Werner Spinner ise kulüpte ırkçılıkla mücadele ettiklerini bildirerek, "Şu an stadyumumuzda hiçbir şekilde ırkçı akım veya grup yoktur." dedi.

Ayrıca komedyen ve Birlikte inisiyatifinde aktif olan Fatih Çevikkollu, Pastör Franz Meurer, Schauspiel Köln Müdürü Stefan Bachman, Müzisyen Janus Fröhlich karşıt gösteriye desteklerini anlattı. CİHAN
<< Önceki Haber Kölnlüler Hogesa'nın ırkçı gösterisine karşı kenetledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER