Kobani Davası’nda karar açıklandı: En yüksek ceza Demirtaş ve Yüksekdağ'a

HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu 18’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobani Davası’nda kararlar açıklandı.

SHABER3.COM

108 sanıklı Kobani Davası'nda karar açıklandı. Mahkeme 12 kişi beraat kararı verildi. Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş hakkında 43 yıl 6 ay, Figen Yüksekdağ hakkında ise 32 yıl 9 ay hapis cezası kararı verildi. Av. Cesim Parlak, verilen cezalar üzerinde yaptığı hesaplamada, kararın bu şekilde onanması halinde Demirtaş'ın 21 yıl daha cezaevinde kalabileceğine işaret etti.

Terör örgütü IŞİD'in Kobani’ye dönük saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleşen eylemler gerekçe gösterilerek açılan Kobani Davası'nda karar açıklandı. 

Ankara Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde Kobani Davası'nın 84.üncüsü görülüyor. Mahkeme heyeti 130 sayfalık karar metnini okudu. 

Aralarında Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu söz konusu 108 kişi, ''devletin bütünlüğünü bozma'' başta olmak üzere pek çok iddiayla yargılandı.

Davanın iddianamesi, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Ocak 2021’de kabul edildi. Davada yargılananlar hakkında 29 ayrı iddiayla 38'er kez ''ağırlaştırılmış müebbet hapis'' cezası istendi.

BOŞ SALONA KARAR OKUNDU
130 sayfalık karar metni okunurken avukatlar salonu terk etti.

Mahkemenin açıkladığı karar slogan ve alkışlarla protesto ediliyor. "Bijî berxwedana HDP" sloganlarının atıldığı protestolar sonrası avukatlar salonu terk etmeye başladı.

ALFABETİK SIRAYLA KARARLAR OKUNDU
Mahkemenin açıkladığı kararlar şöyle:

Ahmet Türk: "Örgüt üyeliğinden" 10 yıl hapis cezası verildi

Ali Ürküt: Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 16 yıl hapse indirildi. Yargılama sürecindeki tutumu gerekçesiyle cezası 13 yıl 4 aya indirildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Alp Altınörs: "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma" iddiasıyla 18 yıl hapis cezası verildi. Takdiri indirimi yapılmadı. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. "Suç işlemeye tahrik" iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Altan Tan: CMK 223’ten beraatine karar verildi.

Ayhan Bilgen: 302’den ve "örgüt üyeliğinden" ayrı ayrı beraatine karar verildi.

Ayla Akat Ata: “Örgüt üyeliği” gerekçesiyle 6 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Artırım ve indirimle birlikte 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin göz önünde bulundurulmasıyla tahliyesine karar verildi.

Aynur Aşan: "Örgüt üyeliği” gerekçesiyle 9 yıl ceza verildi. Kaçma şüphesi gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Aysel Tuğluk: "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" iddiasından beraatine karar verildi.

Bircan Yorulmaz: Beraat kararı

Berfin Özgünkese: Berrat kararı

Bülent Parmaksız: 16 yıl ceza verildi. İndirim yapılmadı. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. "Suç işlemeye tahrik" iddiasıyla 2 yıl ceza verildi. Söz konusu cezada arttırım yapılarak, 4 yıl 6 aya çıkarıldı.

Dilek Yağlı: 16 yıl ceza verildi. "Suç işlemeye tahrik" iddiasıyla 2 yıl verildi. Cezada arttırım yapılarak, 4 yıl 6 aya çıkarıldı. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Beyza Üstün: "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddiası yönünden beraat kararı verildi. Adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verildi.

Figen Yüksekdağ: 19 yıl hapis cezası verilerek, indirim yapılmadı. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. "Örgüt üyeliği ve örgüt yönetmek" iddiaları yönünden ceza verilmedi. "Tahrik" iddiasıyla da 4 yıl 6 ay ceza verildi. "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Çeşitli iddialarla verilen cezalarla birlikte hapis cezası 32 yıl 9'a çıktı.

Gülfer Akkaya: "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak" iddiası yönünden beraat kararı verildi. Adli kontrol tedbirleri kaldırıldı.

Gültan Kışanak: "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak" iddiası yönünden beraat kararı verildi. "Örgüt üyeliği" iddiası gerekçesiyle 8 yıl ceza verildi. Ceza yarı oranında arttırılarak 12 yıla çıkarıldı. Hakkında tahliye kararı verildi.

Günay Kubilay: 16 yıl hapis cezası ve tutukluluk halinin devamına karar verildi. "Suç işlemeye tahrik" iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

İsmail Şengül: 16 yıl hapis cezası verildi. İndirim yapılmadı. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.

İbrahim Binici: Beraat kararı verildi.

Meryem Adıbelli: 9 yıl hapis cezası verildi. Hakkında tahliye kararı verildi.

Mesut Bağcık: 9 yıl hapis cezası verildi. Adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verildi.

Nazmi Gür: Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilerek, ceza 18 yıl hapse indirildi. "Suç işlemeye tahrik" iddiasıyla 4 yıl 6 hapis cezası verildi.

Pervin Oduncu: Ağırlaştırılmış müebbet cezası verilerek, ceza 18 yıl hapse indirildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sebahat Tuncel: "Örgüt üyeliği" iddiasıyla 8 yıl ceza verildi. Ceza 12 yıl çıkarıldı. Tutukluluk süreci göz önünde bulundurularak, tahliye edilmesine karar verildi.

Selahattin Demirtaş: "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım" iddiasıyla 20 yıl, "suç işlemeye tahrik" iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Newroz etkinliğinde yaptığı konuşma gerekçesiyle 2 yıl 6 ay ceza verildi. Farklı tarihlerdeki açıklamaları gerekçe gösterilerek "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 1 yıl 6 ay, 2 yıl 30 ay, 3 yıl, 1 yıl 6 ay, 1 yıl, 1 yıl 6 ay, 2 yıl ceza verildi. Demirtaş'a verilen toplam ceza 42 yıl oldu. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sırrı Süreyya Önder: Hakkındaki tüm iddialardan beraat kararı verildi.

Zeki Çelik: "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Söz konusu ceza "yardımdan" dolayı 18 yıla düşürüldü. Yakalama emrinin infazının beklenmesine karar verildi. Ayrıca "suçu tahrik" iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Zeynep Karaman: "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla müebbet, bu ceza da "yardım" gerekçesiyle 18 yıla indirildi. "Suça tahrik" gerekçesiyle 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

36 kişi hakkında, Kobanê eylemleri sırasında yaşanan ölümlere dair beraat kararı verildi.

5 TAHLİYE
Kobanê Davası'nda tutuklu bulunan Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ayla Akat, Ayşe Yağcı ve Meryem Adıbelli hakkında tahliye kararı verilmiş oldu.

"KUMPASLARINIZI ÇÖKERTECEĞİZ"
Verilen cezalara tepki gösteren DEM Parti, "Kobanî Kumpas Davasında rehin tutulan arkadaşlarımıza verilen cezalar bizleri yıldıramaz. Kumpaslarınızı çökerteceğiz, bizler kazanacağız, halklar kazanacak!" dedi.

Karar sonrası Halk TV'nin Gündem Özel programına konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk, "Bu davanın siyasi bir dava olduğunu en başından beri söylüyorduk. Bir kesimin toplumsal barışı bozmaya yönelik ötekileştiren politikaları sömürmeye yönelik bir karardır. Bu, mahkemelerin verdiği bir karar değil, siyasilerin verdiği bir karardır. Demokratik geleceğe vurulan bir darbe olarak değerlendirmek gerekiyor. Ben öyle değerlendiriyorum.

Bu ülkede birileri Kürtleri susturmaya, hak arayışından vazgeçirmeye çalışan bir anlayışla karşı karşıyayız. Bunlara rağmen bu ülkenin barışı, demokratik bir geleceği için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

KARAR BU HALİ İLE ONANIRSA DEMİRTAŞ 21 YIL DAHA TUTUKLU KALACAK
İstanbul Barosu’na üye avukat Cesim Parlak, HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın, verilen cezasının bu şekilde onanması halinde 21 yıl daha cezaevinde kalabileceğini hesapladı. Av. Parlak, HDP eski eş genel başkanı Figen Yüksekdağ’ın da 14 yıl daha cezaevinde kalabileceğini kaydetti. Av. Parlak, HDP eski MYK üyesi Alp Altınörs’ün ise 4 yıl daha ceza evinde kalabileceğine işaret etti.

Av. Parlak, yaptığı açıklamanın devamında “Doğrusu bugün cezaların miktarına bakılmaksızın yattıkları süre ve yargılamanın bundan sonra İstinaf veya Yargıtay aşamaları dikkate alınarak, ceza miktarında bağımsız bir şekilde Demirtaş ve Yüksekdağ tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılabilirdi. Çünkü bütün deliller toplanmış ve hüküm de kurulmuş artık karartılacak etki edilecek bir belli olmadığını dikkate alınarak bir tutukluluk durumu değerlendirseydi daha sağlıklı bir sonuç olabilirdi” ifadelerini kullandı.

<< Önceki Haber Kobani Davası’nda karar açıklandı: En yüksek ceza... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER