Koalisyon hesaplarındaki kritik nokta

Meclis’teki 4 parti koalisyon hükümetinde bulunmaları durumunda kabinenin en kritik bakanlıklarını almanın hesabını yapıyor. Kabinede en kritik görevler Adalet, İçişleri ve MEB.

Koalisyon hesaplarındaki kritik nokta

Koalisyon görüşmelerdeki en kritik noktalardan biri koalisyonda bulunacak partilerin bakanlıkları paylaşımı olacak. Siyasetteki ortak kabule göre İçişleri, Adalet ve Milli Eğitim Bakanlığı diğer bakanlıkların önünde. Kabinede Dışişleri, Maliye, Ulaştırma ve Enerji Bakanlığı ile TRT ve AA’yı bünyesinde bulunduran Başbakan Yardımcılığı’na da büyük önem atfediliyor. TOKİ’ti de içinde barındıran Şehircilik Bakanlığı ise ayrı bir öneme sahip. 


İçişleri

İçişleri Bakanlığı Türkiye’nin idari yönetim kadroları olan vali ve kaymakamların yanı sıra iç güvenlik teşkilatı olan Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Müdürlüğü’nü bünyesinde bulunduruyor. 340 bini polis ve 60 bini jandarma olmak üzere toplamda 400 binin üzerinde personeli olan bakanlık, kabinedeki en kritik bakanlık olarak değerlendiriliyor. Bakanlık, istihbarat ve terör konusundaki çalışmalarıyla çözüm süreci kapsamında önemli rol arz ediyor.

Adalet

Üç erkten biri olan yargının alt kadrolarını bünyesinde bulunduran Adalet Bakanlığı’nın 15 bini hâkim ve savcı olmak üzere toplamda 50 bine yakın personeli var. Bu bakanlığın iktidar tarafından kaybedilmesi durumunda HSYK’nın idari yapısını değiştiren kanunda ve Sulh Ceza Hâkimlikleri gibi yasalarda revizyona gidilecek.

Milli Eğitim

Personel ve bütçe büyüklüğü konusunda ilk sırada yer alan Milli Eğitim Bakanlığı, her şeyden önce ülkenin geleceği olan 25 milyon ilk ve orta öğretim öğrencisiyle ilgili politikaların belirlendiği bakanlık. 60 bin okulda 880 bin öğretmenle eğitim faaliyetlerini yürüten Milli Eğitim Bakanlığı, son yıllarda sıkça eğitim modeli değişiklikleri yaparak büyük tartışmalara neden oldu. Son olarak dershanelerin kaldırılmasıyla bir kez daha gündeme geldi.

Dışişleri

Hükümet’in dünyaya açılan kapısı olan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin son yıllarda diplomatik alanda yaşanan ciddi sorunlar nedeniyle partiler için ‘ateşten gömlek’ hüviyetinde bir bakanlık. Avrupa ve ABD’den gelen eleştiriler, Suriye, Mısır ve İsrail gibi ülkelerle yaşanan ciddi gerilimler, Irak’taki belirsizlik ile Ermeni Sorunu ve Kıbrıs Sorunu gibi kronik sorunlar bakanlığın belli başlı gündemleri.
 
Ulaştırma

Ülke sınırları içerisindeki en büyük projeleri yürüten Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul’da 3. havaalanı, 3. köprü ve çok sayıda önemli yatırımın sahibi. Dev bütçesi ve her yıl yaptığı çok sayıda önemli ihale nedeniyle bu bakanlık da tüm partilerin ilgi alanında.

Enerji

Yeraltı kaynakları yetersiz olan Türkiye, petrol ve doğalgaz başta olmak üzere ithalatının önemli bir bölümünü enerji alanında yapıyor ve en büyük anlaşmalar bu alanda gerçekleştiriliyor. Enerji Bakanlığı’nı üstlenecek parti, İran ve Rusya başta olmak üzere enerji alanında devletler arası yapılacak anlaşmalarda söz sahibi olacak. 

TRT ve AA

Halen Yalçın Akdoğan’ın yürüttüğü, AA, TRT ve RTÜK’ten sorumlu Başbakan Yardımcılığı da koalisyonda görev almak isteyen partiler için çok önemli. AK Parti hükümeti döneminde ‘iktidarın yayın organları’ olarak görev yapmakla suçlanan AA ve TRT’yi kontrol altında tutmak için her parti bu Başbakan Yardımcılığı’nı istiyor.

Kaynak: Meydan
<< Önceki Haber Koalisyon hesaplarındaki kritik nokta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER