Klimalardaki bu büyük riske dikkat!

Dikkatli kullanılmayan klima ciddî sıkıntıya yol açabiliyor. Özellikle merkezi havalandırılan yerlerde çoğalabilen mikroorganizmalar, akciğer hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor.

Klimalardaki bu büyük riske dikkat!

Sıcak havalarda kapalı ortamların ısı ve nem oranını düzenleyip hayat kalitesine katkı sağlayan klimaların faydaları yanında ciddî zararları olabiliyor. Bilhassa merkezi klima sistemi ile havalandırılan ortamlarda çoğalabilen mikroorganizmalar, binadakilerde akciğer ve diğer sistem rahatsızlıklarına kapı aralıyor.


ZATÜRREYE KAPI ARALIYOR

İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hikmet Akyüz, “Klima sisteminde oluşan aerosollerin (küçük tanecikler), ortamdakilerce solunması sonucu viral (virüse ait) üst solunum yolu, akciğerlerde alt solunum yolu enfeksiyonu ve zatürre gelişebilir. Özellikle büyük iş yeri ve otel klimalarındaki “Legionella pneumophilia” adlı bakteri ölümcül zatürreye yol açabilir” dedi.


PERİYODİK ÖLÇÜMLER ÖNEMLİ

İklimlendirme sisteminin bakımı, hastalığa yol açabilecek mikroorganizmaların öldürülmesi veya zararsız düzeye getirilmesi için dezenfeksiyon işlemi belli periyotlarla tekrar edilmeli. Sistemin uygunluğu şu testlerle kontrol edilmeli: 1) Partikül ölçümü 2) Mikroorganizma ölçümü 3) Temiz oda fark basınç ve hava değişim sayıları 4) Sıcaklık ve nem ayar kontrolü, ölçümü 5) Gürültü ölçümü 6) Hepa filtre sızdırmazlık testi 7) Kanal sızdırmazlık testi  


<< Önceki Haber Klimalardaki bu büyük riske dikkat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER