Kırmızı et tavan fiyatına tepki


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in kırmızı et üretimindeki tavan fiyatlarının açıklamasının ardından üreticiler ve kasaplar duruma tepki gösterdi. Kasaplar belirlenen fiyatlarla et satmanın imkansız olduğunu belirtti.

30 yıldır Besicilik ve Kasaplık yapan Ali Kara, "Belirlenen tavan fiyatların uygulanması imkansız. Piyasayı üretici kurar. Yapılan açıklamalara bakılarak kimse ürününü, malını zararına vermez. Ekranda konuşulduğu gibi olmuyor, gelip sahada görmeleri lazım." dedi.

Yetkililerin et fiyatları ile değil hayvan ırkları ile uğraşması gerektiğini savunan Kara, şu ifadeleri kullandı: "Verimli bir iş ürün elde edilmek isteniyorsa güzel hayvan ırklarının takip edilmesi gerekmektedir. Etçil ırk ve sütçül ırkın birbirinden ayrılması gerekir. Ülkemizde yem fiyatları yüksek. Her şeyi hazır alıyoruz. Üreticinin de mazot, gübre giderleri çok fazla dolayısıyla ucuza mal edemediği için, ucuza satışını da yapamıyor. Doğal olarak birbirini takip eden bu zincirleme üreticiye de tüketiciye de yansıyor. Ve etin kilosu 40 TL'ye dayanıyor. Sayın bakanın tavan fiyat belirlemesi bence bu piyasanın sorununu çözmez. Piyasanın düzelmesi için herkesin üretmesi gerekiyor. Sahaya inilmesi ve gerekli çalışmaların yapılması şart."

İthal hayvanda verginin pahalılığından yakınan Kara, "İthal hayvanda verginin kalkması gerekiyor. İşler biraz daha kolaylaşsın. Fiyatların yükselmesinin birazda sebebi ithal maldaki vergidir. Benim sayın bakandan isteğim kendisinin sahaya inip görmesidir. Prosedürler biraz daha yumuşatılmalıdır." diye konuştu.

70 yaşındaki Besici Mehmet Kara ise şunları kaydetti: "Sadece çiftçiliğin desteklenmesi değil. Hayvansal da destekleme gerekiyor. İthal malın gelmemesi için damızcılığın desteklenmesi gerekir. Sürekli dişi mal kesile kesile mal kalmıyor. Etin pahalı olmasının sebebi hayvan azlığıdır. Anketlere bakılarak üretim artsın ya da azalsın denilemez. Teşvik olması gerekiyor. Dişi malın daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Üretim artabilsin."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile kırmızı et sektörü temsilcileri tarafından alınan karar sonrasında et fiyatları tavan fiyatları ise şöyle: "Karkas yağsız et tavan fiyatı 23,3 lira, yağlı et tavan fiyatı 21,8 lira, kıymanın tavan fiyatı 32 lira, kuşbaşı etin tavan fiyatı ise 34 lira." CİHAN
<< Önceki Haber Kırmızı et tavan fiyatına tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER