KHK'lar uzlaşma kültürüne ters

KHK’ların hukukun üstünlüğüne aykırı olduğu açıklaması yapan Denge ve Denetleme Ağı, düzenlemelerin mevcut toplumsal kutuplaşma ve çatışmayı besleme potansiyeli taşıdığına dikkat çekti.

SHABER3.COM


Sivil toplum kuruluşları platformu Denge ve Denetleme Ağı, yaptığı basın açıklamasında 696 sayılı KHK’nın 121. maddesiyle getirilen darbe ve terör olaylarının bastırılmasına yardım edenlere yönelik cezai sorumsuzluk düzenlemesinin, barındırdığı muğlaklıklar dolayısıyla hukukî kesinlik ilkesine ters olduğuna işaret etti.

Darbe gecesi meşru müdafaa hakkını kullanan vatandaşlara dair bir düzenleme için doğru adresin bu konuda net bir mutabakatın sağlandığı TBMM olması gerektiği belirtilen açıklamada, “KHK ile bu konsensüs yok sayılmakta, düzenlemenin meşruiyeti konusunda şüphe oluşmaktadır. OHAL dönemi KHK’larının çerçevesi Anayasa ile belirlenmiştir. Buna karşın son dönemde Meclis’te uzlaşma arama yerine yasa yapma aracı olarak KHK’lar kullanılmaktadır ve bu kuvvetler ayrılığı ilkesi ile müzakere ve uzlaşma kültürüne terstir. KHK’lar OHAL konusu ve süresi dışındaki maddelerden arındırılmalı, bu kapsamın dışındaki düzenlemeler TBMM’de açıkça tartışılmalı ve kanunlaşmaları için olağan yasama süreçleri izlenmelidir.” ifadeleri yer aldı.

‘Tek tip kıyafet mahkûmiyet alâmeti’

Tek tip kıyafetin mahkûmiyet alâmeti olduğu belirtilen açıklamada, “Haklarında henüz yargı kararı verilmemiş sanıkların mahkemeye bu kıyafetlerle çıkmak zorunda bırakılmaları kabul edilemez. Böyle bir uygulamaya gidilmesi halinde Siyasî Haklar Uluslararası Sözleşmesinin masumiyet karinesini düzenleyen 4. maddesine de aykırı davranılmış olacaktır. Diğer yandan düzenlemeyle ilgili verilen uluslar arası uygulama örneklerinde, tek tip kıyafet uygulaması hükümlü mahkûmlara hastır. Tek tip kıyafet uygulamasından, yalnız barındırdığı çatışma riski dolayısıyla değil, hukukun temel ilkelerinden masumiyet karinesine aykırı olduğu için vazgeçilmelidir.” ifadelerine yer verildi.
<< Önceki Haber KHK'lar uzlaşma kültürüne ters Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER