Keyfi atamalar, görevden alma ve kanunlar Mili Eğitim'i bitirdi

AYM, keyfi görevden alınan 3 bin bürokratın eski görevlerine dönme yolunu açtı. Dershane kanunu da iptal edildi. Milli Eğitim'de bozulan hiyerarşi ve düzen Bakanlığı enkaza çevirdi

Keyfi atamalar, görevden alma ve kanunlar Mili Eğitim'i bitirdi

Dershanelerin kapatılmasını iptal eden Anayasa Mahkemesi şimdi de eğitimdeki bürokrat kıyımını durdurdu. Bakanlıktaki hiyerarşi yine altüst oldu.

Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’nın yap­tı­ğı dü­zen­le­me­ler ya Ana­ya­sa Mah­ke­me­si­’n­den (AYM) ya da Da­nış­ta­y’­dan bi­rer bi­rer dö­nü­yor. Saygı Öztürk'ün değerlendirmesine göre AY­M’­nin ders­ha­ne­ler­le il­gi­li ka­ra­rı­nın ya­nı sı­ra, ba­kan­lık mer­kez ve taş­ra ör­gü­tün­de ka­nun­la gö­rev­den alı­nan 3 bi­ne ya­kın üst dü­zey per­so­ne­lin de ye­ni­den gö­rev­le­ri­ne dön­dü­rül­me­le­ri­ne iliş­kin ka­ra­rı, Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’n­da bom­ba et­ki­si yaptı. 

Böylece AYM, Mil­li Eği­tim üst dü­zey bü­rok­rat­la­rı­nın ka­nun­la gö­rev­den alın­ma­sı­yla ilgili yasayı da ip­tal et­ti. Ba­kan­lık da bu­nun al­tın­dan na­sıl kal­kı­la­ca­ğı­nın ara­yış­la­rı­na gir­di. Ders­ha­ne­le­rin ka­pa­tıl­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne iliş­kin ge­rek­çe­li ka­ra­rı­nın önü­müz­de­ki haf­ta Res­mi Ga­ze­te­’de ya­yım­lan­ma­sı bek­le­ni­yor.

ÜST ÖĞ­RE­Tİ­ME ERİŞ­ME HAK­KI


Da­ha ön­ce çı­ka­rı­lan ya­sa­da, “ders­ha­ne ta­nı­mı­”nın or­ta­dan kal­dı­rıl­dı­ğı be­lir­ti­len mah­ke­me­nin ka­ra­rın­da, ders­ha­ne­le­rin “Üst de­re­ce­li eği­ti­me ha­zır­lık ya­pı­lan öğ­re­tim ku­rum­la­rı­” de­nil­di­ği ha­tır­la­tıl­dı. Ya­sal dü­zen­le­mey­le ders­ha­ne­le­rin ka­pa­tıl­dı­ğı­nı, bu­nun­la ye­ti­nil­me­yip li­se ha­zır­lık kurs­la­rı­nı da ya­sak­la­mış ol­du­ğu be­lir­til­di. Kararda şöy­le de­nil­di: “Ba­kan­lı­k bu­nu ya­pa­maz. İn­san­la­rın da­ha iyi okul­la­ra gi­de­bil­me­le­ri­nin önü ke­si­le­mez. Üst öğ­re­ti­me eriş­me hak­kı en­gel­le­ne­mez. Sis­te­min bo­zuk ol­du­ğu ko­nu­sun­da şüp­he­ yok. Ders­ha­ne­le­rin ka­pa­tıl­ma­sı­nın ana­ya­sa ba­kım­ın­dan de­ğer­len­di­ril­di­ğin­de, eği­tim hak­kı­na eriş­me­de hak­lı bir se­be­bi yok. Yasakla, sis­tem ya­sa­dı­şı olur.”

“BÖY­LE GÖ­REV­DEN AL­MA OL­MA­Z”

Ömer Din­çe­r’­in Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı dö­ne­min­de çı­ka­rı­lan bir ka­rar­na­mey­le ön­ce ge­nel mü­dür­lük sa­yı­sı azal­tıl­dı, ar­dın­dan da müs­te­şar dı­şın­da­ki tüm bü­rok­rat­lar gö­rev­den alın­dı. Bun­la­rın bir kıs­mı­na “ve­ka­le­t” gö­re­vi ve­ril­di. Müs­te­şar Yar­dım­cı­sı, Ge­nel Mü­dür, Ge­nel Mü­dür Yar­dım­cı­sı, Dai­re Baş­ka­nı, Ta­lim ve Ter­bi­ye Ku­ru­lu Baş­kan ve üye­le­ri­nin kad­ro­la­rı üze­rin­de kal­mak üze­re “mü­şa­vi­r” ya­pıl­dı. Ka­nun­la gö­rev­den top­lu ola­rak alın­dık­la­rı için mah­ke­me­ye git­me­le­ri de en­gel­len­miş ol­du.

İkin­ci ope­ras­yon­da da İl Mil­li Eği­tim Mü­dür­le­ri, yar­dım­cı­la­rı, şu­be mü­dür­le­ri, il­çe mil­li eği­tim mü­dür­le­ri­nin ta­ma­mı gö­rev­den alın­dı ve on­lar da “e­ği­tim uz­ma­nı­” un­va­nı ve­ril­di ken­di­le­ri­ne gö­rev ve­ril­me­den ya­ni “ha­vu­za alına­ra­k” ban­ka­ma­tik me­mur ya­pıl­dı.  Bu du­rum­da, gö­rev­den alı­nan bü­rok­rat­lar alın­dık­la­rı gö­rev­ler­de ya da eş de­ğer gö­rev­le­re ve­ril­me­si ge­re­ki­yor. Bir yet­ki­li, “hu­ku­ka uy­gun yö­ne­tim­le­rin böy­le ka­rar ver­me­si ge­re­kir. Da­ha ön­ce ka­nun­la gö­rev­den alı­nan­lar, ida­re­ye baş­vu­rup gö­rev is­te­ye­bi­lir­ler. Gö­re­ve baş­la­tıl­ma­ma­la­rı ha­lin­de ida­re mah­ke­me­si­ne gi­de­bi­lir­le­r” de­di.
<< Önceki Haber Keyfi atamalar, görevden alma ve kanunlar Mili Eğitim'i bitirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER