Kerkük'teki 153 yıllık 'Osmanlı Kışlası' yıkıldı

Kerkük'teki 153 yıllık 'Osmanlı Kışlası' yıkıldı

Irak'ın kuzeyindeki Kerkük şehrinde bulunan 153 yıllık tarihi 'Osmanlı Kışlası'nın büyük bir bölümü yıkıldı. Osmanlı'da dönemin Bağdat Valisi Muhammed Namık Paşa'nın isteğiyle 1863 yılında inşa edilen kışlanın, önemli bir bölümü dün akşam Kerkük'te etkili olan yağmurdan dolayı yıkıldı.

Son yıllarda ilgisizlikten harabeye dönenen kışla, 1985 yılına kadar Irak Ordusu'na Kerkük'te askeri üs olarak hizmet vermişti. Kısmen zarar gören kışla, Birinci Körfez Savaşı'nın ardından Irak Kültür Bakanlığı'nın bünyesine alınmıştı. Osmanlı Kışlası orijinal haline uygun bir şekilde restore edilerek, tarihi kültür mekanları zincirine eklenmişti.

Son yıllarda Kerkük'teki bazı sivil toplum kuruluşlarının, kışlanın bakımsızlıktan dolayı yıkılmakla karşı karşıya olduğu yönündeki çağrıları medyada geniş yer almıştı. Kışlanın iç kısmındaki duvar ve sütunlarında hala ise derin çatlaklar göze çarpıyor.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Kerkük Arkeoloji Dairesi Müdürü Ayad Tarık, "Bağdat Hükümeti binanın restore edilmesi için gereken ödeneği göndermediği için dünkü şiddetli yağmurdan dolayı, şu anda binanın bir kısmı yıkıldı. Eğer tedbir alınmazsa binanın tamamı yıkılacak. Daha önce TİKA başta olmak üzere bir çok kurumdan kışlanın onarımı için destek istedik. Ama sahip çıkan olmadı." dedi.

Kerkük Tarihi Eserler Dairesi Memuru Şeyda Muhammed de kışlanın ilgisizlikten yıkıldığını vurguladı. Irak Hükümeti'nin ihmali sonucu Osmanlı Kışlası'nın onarılamadığını ifade eden Muhammed," Üzülerek söylüyorum bina göz göre göre yıkıldı." dedi.

Osmanlı Kışlası'nın yıkıldığına çok üzüldüğünü söyleyen Ömer Hüseyin isimli Kerkük'lü ise Bağdat ve Kerkük yerel yönetiminin bu konuda büyük ihmali olduğunu aktardı. Hüseyin, Osmanlı Kışlası'na bir Türk tarihi eseri olduğu gerekçesiyle sahip çıkılmadığını iddia etti.


CİHAN
<< Önceki Haber Kerkük'teki 153 yıllık 'Osmanlı Kışlası' yıkıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER