Kaynağı belirsiz parada büyük artış

Türkiye'ye geçen yıl 10 milyar dolara yakın gizemli para girişi oldu. Merkez Bankası verilerine göre kaynağı belirsiz para girişi 2015'te 6 kat artışla 9,66 milyar dolara yükseldi.

Kaynağı belirsiz parada büyük artış

Bu rakam hesaplamanın yapıldığı 1975 yılından bu yana en yüksek seviye oldu. Rekor kıran gizemli paragirişi, alarm veriyor. Tarihi rekor seviyeye ulaşan net hata noksan, cari açığın finansmanına ilişkin kaygıları artırıyor.

Merkez Bankası verilerine göre, kaynağı belirsiz para girişini ifade eden net hata noksan kalemi 2015’in tamamında 9,66 milyar dolar fazla verdi.

Özgür Düşünce'nin haberine göre, gizemli para girişinde bir yılda 6 katlık bir artış meydana geldi. Bu rakam 2014’te 1,56 milyar dolar seviyesinde yer alıyordu.

ŞUBATTA REKOR KIRDI
Geçen yıl, aylık bazda, en yüksek kaynağı belirsiz para girişi 4,17 milyar dolarla şubat ayında gerçekleşti. Nisan ayında da 4 milyar doların üzerinde giriş oldu. En büyük para çıkışı ise 2 milyar dolarla ekim ayında görüldü.

41 YILIN ZİRVESİ
Kaynağı belirsiz döviz girişi geçtiğimiz yıl rekor seviyeye ulaştı. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, net hata noksan kalemi 2015’te 9,66 milyar dolara ( 30 milyar lira) yükseldi ve verinin hesaplanmaya başladığı 1975’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Gizemli para girişlerinin net hata olarak adlandırılmasının sebebi Merkez Bankası’nın, paranın tam olarak nereden geldiğini ve ülkeye nasıl girdiğini bilmiyor olması.

CARİ AÇIK 32.2 MİLYAR DOLAR OLDU
Merkez Bankası verilerine göre cari işlemler açığı, bir önceki yılın aralık ayına göre 1 milyar 587 milyon ABD doları azalarak 5 milyar 73 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, 2015 yılında cari işlemler açığı 32 milyar 192 milyon dolar oldu. Resmi rezervler 6 milyar 647 milyon dolar azaldı.

CARİ AÇIĞI DÜŞÜRDÜ
Alb Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, 2015 yılında cari açık 32,19 milyar dolara gerilemesine rağmen net hata noksan ile rezerv varlıkların finansmanda kapladıkları yerin arttığını kaydetti.
<< Önceki Haber Kaynağı belirsiz parada büyük artış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER