Kayısının tarihi kitap oldu


İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Malatya'da binlerce ailenin geçim kaynağı olan kayısının Türkiye ve dünyadaki tarihsel gelişim sürecini kitaplaştırdı.

Prof. Dr. Asma, kayısının yeryüzündeki ilk vatanı, hangi bölgelerde yetiştirildiği, dünyaya yayılışını, Türkiye ve Malatya'daki yayılma aşamalarını anlatmak amacıyla 'Tarihsel Süreçte Kayısıcılık' isimli bir kitap hazırladı. Kitabında kayısının anavatanı, dünyaya yayılışı, kayısı sektörü, ürünün bilinen çeşitleri gibi birçok başlıkta kayısıyla ilgili geniş bilgilere yer veren Asma, meyvenin sanatsal çalışmalara etkisine de dikkat çekti.

Asma, kayısı denilince akla gelen ilk şehirlerden birinin Malatya olduğunu belirtti. Şehrin dünya yaş kayısı üretiminin yüzde 15'ini, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 65'ini sağladığına değinen Asma, "Malatya'daki 10 milyon kayısı ağacından üretilen son derece kaliteli kuru kayısılar yaklaşık 100 ülkeye ihraç ediliyor. Bu kapsamda Türkiye'ye her yıl 300-350 milyon dolar gelir sağlanıyor. Akademik çalışmaları süresince Türkiye ve dünya kayısıcılığıyla ilgili dökümanları bir araya toplamayı kendime görev olarak gördüm. Kayısının tanıtımına katkı sağlaması amacıyla farklı ülkelerden elde ettiğim fotoğraf, yazı ve belgeler bu kitapta bir araya toplanarak kayısıcılığın geçmişi ve tarihsel süreçte geçirdiği değişim özet halinde okuyucuların beğenilerine sunuldu. Bu eserin Malatya'nın sembolü ve en önemli tarımsal ürünü olan kayısının tanıtım ve tüketimine katkı sağlayacağına inanmaktayım." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Kayısının tarihi kitap oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER