'Kayıp kaçak bedeli ile ilgili tasarı, tüketici haklarına, vicdana aykırı'


ANKARA (CİHAN)- Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakır elektrikte kayıp- kaçak bedeli ile ilgili yasa tasarısının komisyonda kabul edilmesini değerlendirdi. Çakar, tasarının, Anayasanın 2, 5 ve 138. maddelerine, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı'na, adalet ve hukuk devleti anlayışına, tüketici haklarına, kamu yararına, vicdana aykırı olduğunu söyledi.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, genel merkezde basın toplantısı düzenledi. Çakar, sözlerine elektrikten alınan kayıp-kaçak bedelinin yasal güvenceye bağlanması konusunda hükümet tarafından hazırlanan yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda AK Parti milletvekilleri tarafından kabul edildiğini hatırlatarak başladı.

Komisyondaki tartışmalarda muhalefet partilerinin temsilcileri ile tüketici örgütleri temsilcilerinin hiçbir itirazının kabul görmediğini söyleyen Çakar, şunları söyledi : "AKP milletvekilleri tasarının kabul edilmesi konusunda çok kararlıydılar. Tasarının kabulü ile kayıp-kaçak bedellerinin yanı sıra sayaç okuma bedeli, kesme bağlama bedeli ve daha bir çok unsurun maliyetlere eklenmesi konusunda elektrik dağıtım şirketlerine yeni haklar tanındı. Örneğin, dağıtım tarifeleri adı altında; dağıtım sistemi işletim maliyeti, teknik ve teknik olmayan kayıp maliyeti ( kayıp-kaçak), kesme bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti, reaktif enerji maliyeti gibi dağıtım faaliyetinin yürütülmesi kapsamındaki tüm maliyet ve hizmet bedelleri tüketicilere fatura edilecek. Perakende satış tarifeleri adı altında; aktif enerji maliyeti, faturalama ve müşteri hizmetleri maliyeti, perakende satış hizmeti maliyeti gibi perakende satış faaliyetinin yürütülmesi kapsamındaki tüm maliyet hizmet bedelleri tüketicilere fatura edilecek. Özellikle de, perakende satış tarifeleri adı altında alınacak ve maliyetlere eklenecek unsurlarda şirketlere önemli ayrıcalıklar ve esnekliler getiriliyor. Firmalar bir çok şeyi maliyet unsuru adı altında perakende satış tarifelerine ekleyebilecek. Komisyonda kabul edilen tasarıdaki maliyet anlayışı tüketici haklarına, adalet ve hukuk anlayışına baştan sona aykırı bir maliyet anlayışıdır."

'Kabul edilen tasarıda, tüketicilerin kayıp-kaçak bedelleri ile diğer ücretler hakkında tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyetlerinin yetkileri sınırlandırılmış' diyen Çakar, tüketicilerin haklarını aramasının önüne engel konulduğunu kaydetti. Tasarının yasalaşması halinde olabilecekleri aktaran Çakar, "Geriye doğru işletilerek haklarını aramış olan tüketicilere ödenmiş olan kayıp-kaçak bedelleri ile mahkemelerdeki tüm şirket giderleri dağıtım şirketlerince tüketicilere fatura edilecektir. Tüketicilerin daha önce açmış oldukları davalar, her türlü ilamsız icra takibi ve başvurular geçersiz hale gelecek ve düşecektir."

"TÜKETİCİLER, KÜMESTEKİ KAZ YERİNE KONULMUŞLARDIR"

Çakar şöyle devam etti :"Tasarı anayasanın 2, 5 ve 138. maddelerine, Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa'ya, Borçlar Yasasına, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararına, adalet ve hukuk devleti anlayışına, tüketici haklarına, kamu yararına, vicdana aykırıdır. Tasarının Komisyonda kabul edilmesiyle, açıkça anayasa, yasalar, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı, adalet ve hukuk devleti anlayışı, tüketici hakları, kamu yararı ayaklar altına alınmıştır. Elektrik dağıtım şirketlerine çok büyük imtiyazlar tanınmış, tüketicilerin ise hak arama özgürlükleri ellerinden alınmış ve kümesteki kaz yerine konulmuşlardır. İşte elektrik dağıtımında özelleştirmenin sonucu. Ne hukuk devleti ve adalet anlayışına, ne yasalara ve yargı kararlarına ne de tüketici haklarına saygı kaldı."

"İŞTE ÖZELLEŞTİRME, İŞTE SOYGUN"

Tüketicilere ve halka çağrıda bulunan Çakar, "Çalmadığınız ve sorumlusu olmadığınız kayıp-kaçak bedellerini ödememek için haklarınıza sahip çıkmaya, sessiz kalmamaya ve Tüketici Hakları Derneği'nin mücadelesine katılmaya ve destek vermeye çağırıyoruz. Kayıp-kaçak vurgununa hayır, kayıp-kaçakta yolunacak kaz olmayacağız. İşte özelleştirme, işte soygun." şeklinde konuştu.

"AKP'Lİ BAZI MİLLETVEKİLLERİ DE TEPKİ GÖSTERDİ BU DURUMA"

Açıklamalarının ardından soruları cevaplayan Çakar, tasarının yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi. Turhan Çakar, " Gitmek zorundayız. Dünya böyle bir şey görmedi. Çok kötü yasalar var ama böyle bir tasarı görmedik. Toplumsal patlamaların önüne geçmek için bu tasarının geçmemesi lazım genel kuruldan. Bu tasarı suç unsurudur. Ne bizim ne muhalefet partililerinin önerilerini dikkate alan olmadı. Hatta AKP'li bazı milletvekilleri de tepki gösterdi. AKP'li Komisyon Üyesi, 'İstanbul bölgesinde şikayetçiyiz hizmetlerden, son derece kalitesiz hizmetler alıyoruz' dedi." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Kayıp kaçak bedeli ile ilgili tasarı, tüketici haklarına,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER