Katarlılar Türkiye'ye bakın nasıl gol attı...

2016 yılının Kasım ayında Süper Lig'in yayın ihalesini dolar kurunu 3.26'ya sabitleyip 5 yıllığına alan Katarlılar kur krizi nedeniyle büyük kar elde etti.

SHABER3.COM



Sözcü’den Barış Özkan’ın haberine göre, Türkiye’de bir çok yatırımı bulunan Katarlılar Süper Lig’in yayın haklarına da sahip. Ancak durum bizim futbol kulüplerimiz için pek de iç açıcı değil. Çünkü Katarlıların sahibi olduğu bein Sports kanalı, Süper Lig’in yayın haklarını 2016 yılının Kasım ayında dolar kurunu 3.26’ya sabitleyip 5 yıllık ve sezonluk 500 milyon dolardan anlaşma yapmıştı. KDV ile birlikte Bein’in ödeyeceği yıllık ücret 600 milyon dolar oldu. Ancak sonraki dönemde dolar kurunda aşırı bir yükseliş yaşandı.

Dolar kuru 6.35'e çıktı
Bugün geldiğimiz noktada dolar kuru 6.35 TL’den işlem görüyor. Yani kur yüzde 94 artmış durumda. Ancak futbol kulüplerimiz yayın gelirlerini güncel kurdan alamadıkları için bu para kulüplerin kasalarına girmiyor. Katarlıların cebine kalıyor.

Yüzde 50 güncel kur, yüzde 50 sabit kur
2016-17-18 sezonlarında dolar kurunun sabitlenmesinden kulüplerin önemli bir zararı olduğunu belirtilen Futbol Ekonomisti Tuğrul Akşar yaptığı açıklamada yayın ödemelerinin yarısının güncel döviz kurundan ödendiğini yarısının ise sabit kur üzerinden ödendiğini söylüyor.

Akşar, “Yayın gelirlerinin Federasyon, alt ligler ve diğer ödemeler düşüldükten sonraki tutarların yüzde 50’lik bölümü kulüplere güncel döviz kuru ile ödenirken, kalan yüzde 50’lik kısım ise kur sabitlenerek ödeniyor. 2017/18 sezonu yayın ödemeleri için 1 dolar 3,26 TL’den sabitlenerek ödenmişti” ifadelerini kullandı.

Tefe-Tüfe eklemesi yapılıyor
2018-19 sezonunda ise sabit kur 3,90 TL olarak belirlenmişti. Ayrıca, sabit kurdan kulüplere yayın gelirlerinin yüzde 50’lik bölümü ödenirken, her yıl itibariyle sabit kura ayrıca TEFE-ÜFE ortalaması kadar ekleme yapılacak.

"Kulüpoler gol yemeye devam ediyor"
Tuğrul Akşar sözlerine şöyle devam etti:

"Bu hesaba göre, 2018/19 sezonu için kulüplere ödenecek tutarın 167,2 milyon doları 3,90’TL’den, 240,1 milyon dolarlık kısım da güncel kurdan ödenecek.

Bildiğim kadarıyla son uygulamaya göre enflasyon kadar bir ilave yapacaklar. Kulüpler yayın gelirlerinin sabitlenen kur üzerinden ödenmesi nedeniyle gol yemeye devam ediyor."

<< Önceki Haber Katarlılar Türkiye'ye bakın nasıl gol attı... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER