Katar Konsolosluğu Swaziland’ta iki gazeteciyi gözaltına aldı

Media Institute of Southern Africa(MISA)’nın yerel şubesi tarafından yapılan açıklamaya göre güvenlik güçleri Times of Swaziland için çalışan iki gazeteciyi 5 Ekim 2018’de, yaklaşık bir saat önce Swaziland’ın başkenti Mbabane’deki Katar konsolosluğunda gözaltına aldı.

SHABER3.COM




Times of Swaziland gazetesine göre, gazeteciler kıdemli bir diplomatın bir saldırıya karıştığına dair haberi yayınlamaktan kendilerini men edecek bir kağıdı imzalamaya zorlandıktan sonra tutuklandılar.

Gazetenin iş sektörü editörü Kwanele Dhladhla ve araştırmacı gazeteci Welcome Dlamini, Katar’ın masluhatgüzarı ve elçisi Yakup Yusuf el-Mulla ile röportaj yapmak için konsolosluktaydılar. Times of Swaziland Sunday ve CPJ’ye konuşan fakat misilleme nedeniyle adını vermekten korkan ve olayı bilen Swazi bir gazeteciye göre, söz konusu diplomatın adı bir sokak satıcısına silahla saldırıya karışmıştı.

Times of Swaziland’ın haberine göre, El-Mulla gazetecilerle konuşmaya razı oldu ama sonra Dhladhla ve Dlamini’yi haberi yayınlamayacaklarına dair bir belge imzalamaları için zorlamaya çalıştı.

Katar konsolosluğu başlığıyla 5 Ekim’de yazılan ve Times of Swaziland tarafından yayınlanan mektupta ‘’Biz, The Times gazetesinin çalışanları olarak konsolosluktan bir emir ya da yazılı izin olmaksızın Katar devletinin konsolosluğuna dair herhangi bir bilgi yayınlamayacağız. Aksi halde, gazeteye ve sorumlu kişilere dava açılacaktır.’’ denildi.

Konuyla ilgili açıklama yayınlayan MISA’nın Zimbabwe şubesine ve Times of Swaziland’a göre Dhladhla ve Dlamini haberin kamuoyu yararına olduğunu söyleyerek belgeyi imzalamayı reddettiler. CPJ’nin konuştuğu bir gazeteci ikilinin görüşmeyi kaydettiğini söyledi.

MISA-Zimbabwe’ye göre, diplomat anlaşma imzalanana dek iki gazeteciyi gözaltına almaları için konsolosluğun güvenlik görevlilerine emir verdi. MISA ve Times of Swaziland’ta yayınlanan bir habere göre, diplomatın iki gazeteciyi Swazi Kraliyet Evi’nden yetkili üyelere şikâyet etmekle tehdit ettiği iddia edildi.

MISA-Zimbabwe’nin aktardığına göre El-Mulla Swazi polisini çağırarak gazetecilerin randevuları ya da izinleri olmaksızın konsolosluğa girdiklerini bildirdi.

MISA-Zimbabwe’ye göre Dhladhla ve Dlamini serbest bırakıldıktan sonra polise giderek diplomat hakkında adam kaçırmaktan işlem başlattılar. CPJ’ye konuşan bir gazeteci, iki gazetecinin de kağıdı imzalamadıklarını belirtti.

Olayla ilgili Times of Swaziland haberi 6 Ekim 2018’de yayınlandı. Haberde Polis Şefi Yardımcısı ve Bilgi ve İletişim Komiseri Nosipho Mnguni’nin ‘’iki gazeteciye karşı işlenen suçun yasaları çiğneyen boyutuna dair bir soruşturma’’ dediği bölüm de aktarılıyor.

Swazi polis temsilcisi Phindile Vilakati, resmi açıklama için  CPJ’yi Swaziland Dışişleri Bakanlığı’na yönlendirdi. Fakat 24 Ekim 2018 itibariyle, dışişleri bakanlığı müsteşarı Joel Nhleko CPJ’nin WhatsApp mesajlarına cevap vermedi.

Gazete El-Mulla’nın 7 Ekim 2018’de bir sokak satıcısına saldırdığına dair iddiaları yayınladı. Habere göre, diplomat silahı olduğunu kabul ediyor fakat satıcıyı tehdit ettiğine ilişkin iddiaları reddediyor.

Times of Swaziland editörü Martin Dlamini CPJ’ye ‘’Gazetecilerimizin bir elçi tarafından bu şekilde bir muameleye maruz bırakılması karşısında şaşkınız. Bu sadece yerel medyaya yönelik ciddi bir saldırı değil aynı zamanda ülkeye karşı da saygısızlık. Adalet yerini bulana dek, bu meseleyi takip etmeye devam edeceğiz.’’

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan kıdemli bir görevlinin CPJ’ye bir emaille bildirdiğine göre, El-Mulla 5 Ekim’de yayınlanmaması kaydıyla görüşmeyi kabul etmiş ancak Dlamini ve Dhladhla ‘temel şartları yanlış anlamış ve elçi konuşma boyunca kayda alındığını öğrenince çok şaşırmış.’ Yetkili aynı zamanda, gazetecilerin rızaları dışında zorla tutuldukları iddiasını reddederek, Katarlı diplomatın gazetecilere yönelik bu tarz bir davranışta bulunduğuna dair kanıt sunulursa, ‘gereken adımların atılacağını’ belirtti.
<< Önceki Haber Katar Konsolosluğu Swaziland’ta iki gazeteciyi gözaltına... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER