Katalonya'daki seçimler: Ayrılıkçı partiler meclis çoğunluğunu elde etti


İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde bağımsızlık referandumuna dönüştürülen bölgesel parlamento seçimlerinin sonuçları belli oldu. Yüzde 96'sı açılan sandıklardan çıkan sonuçlara göre ayrılıkçı partiler 135 sandalyeli mecliste çoğunluğu elde etti ve oyların yüzde 47'sini aldı.

Katalonya Demokratik Amaç Birliği (CDC) ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu'ndan (ERC) oluşan ayrılıkçı koalisyonu 'Junts pel Si' (Evet için Birlikte), oyların yüzde 39,6'sını alarak 62 sandalye kazandı. 'Radikal' olarak tanımlanan sol görüşlü ve bağımsızlık yanlısı Halk Birliği Adaylığı (CUP) yüzde 8,18 oy alarak meclise 10 vekil gönderecek.

Yüzde 77 gibi rekor bir katılımın olduğu seçimlerde ayrılıkçı partiler toplamda yüzde 47 oy ve 72 sandalye kazandı. Oylarını en çok artıran sağ görüşlü Vatandaşlar (Ciudadanos) partisi, yüzde 18 oy aldı ve 25 sandalye elde etti. Bunu takip eden sosyalist parti PSC: 16, PP: 11, ve Catalunya Si que es Pot: 11 sandalye kazandı.

ARTUR MAS ZAFER İLAN ETTİ

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı ve ayrılıkçı CDC partisinin lideri Artur Mas, seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, "Ayrılığa 'Evet' kazandı ve demokrasi kazandı" dedi. Mas, ayrılıkçı 'Junts pel Si' koalisyonunun zaferinin bağımsızlık projesine meşruluk kazandırdığını savundu.

Bu arada ayrılıkçı koalisyonda yer alan ERC partisinin lideri Oriol Junqueras da, "Hem sandalye sayısında hem de oylarda" kazandıklarını iddia etti. Junqueras, Katalonya'yı bağımsızlığa götürecek "demokratik bir yönetime" sahip olduklarını kaydederek, "Tarihimizin en şanlı sayfalarını yazıyoruz" dedi.

Bu arada, Europa Press ajansına konuşan İspanyol hükümeti yetkilileri, seçim sonuçlarını Artur Mas'ın "ayrılıkçı stratejisinin fiyaskosu" olarak değerlendirdi. Ayrılıkçılar, Madrid yönetiminin bağımsızlık referandumuna izin vermediğini öne sürerek, bölgesel parlamento seçimlerini bir çeşit plebisite çevirmişti. 'Junts pel Si' koalisyonu 135 sandalyeden 68'ini kazanırlarsa 18 aylık bağımsızlık sürecini başlatma sözü vermişti. CİHAN
<< Önceki Haber Katalonya'daki seçimler: Ayrılıkçı partiler meclis... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER