Katalan parlamentosu yeniden işbaşında, gözler 'hologram başkan'da

Madrid'in kayyımlığına rağmen Katalan seçimini kazanan ayrılıkçı partilerin adayı Torrent, yeniden açılan bölge parlamentosunun başkanı seçildi. Katalonya'yı Brüksel'den yönetmeyi hayal ettiği için 'hologram başkan' lakabı takılan Puigdemont'un ise nasıl yeniden hükümet kuracağı büyük bir soru işareti.

SHABER3.COM

Tek taraflı olarak 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu düzenleyip 27 Ekim'de bağımsızlık ilan eden Katalonya'nın özerklik yetkilerini elinden alan Madrid'in 21 Aralık'ta düzenlettiği seçimler sonucunda yeni yönetimin nasıl kurulacağı muamma.

PUIGDEMONT UZLAŞISI

Ekimde Katalan marşı ve bağımsızlık şarkılarıyla yankılanırken Madrid tarafından kapatılan Katalan parlamentosu yeniden açıldı. Seçimde az farkla da olsa çoğunluğu elde eden ayrılıkçı partilerin adayı, yeni parlamento başkanı seçildi. Ayrılıkçı partiler bağımsızlık sürecinin lideri Carles Puigdemont'un yeniden bölge başkanı seçilmesi üzerinde de uzlaştı.

PUIGDEMONT OY KULLANAMADI

Ancak İspanyol yargısının ayrılıkçı yetkililer için tutuklama kararları vermeye başlaması üzerine Belçika'nın başkenti Brüksel'e sığınan Puigdemont ile beraberindeki 4 bakan oy kullanamadı. En az 3 vekil de hapishanede. Buna rağmen Esquerre Republicana isimli ayrılıkçı partinin 38 yaşındaki milletvekili Roger Torrent, İspanya'nın birliğini savunan liberal parti Ciudadanos'un adayı María Espejo-Saavedra'yı 56'ya karşı 65 oyla yenerek parlamento başkanı oldu.
<< Önceki Haber Katalan parlamentosu yeniden işbaşında, gözler 'hologram... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER