Karataş: Sigorta primleri yeniden gözden geçirilmeli


Söke Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Refik Karataş, sigorta fiyatlarına yüksek ücret talep edilmesi ve BAĞKUR prim ücretlerindeki artışa ilişkin açıklamada bulundu. Sigorta fiyatlarında haziran ayından bu yana yüzde 30'lara varan bir artışın söz konusu olduğunu vurgulayan Karataş, "Bu artışla ilgili olarak bir tane Allah'ın kulu sigorta şirketlerine 'ne yapıyorsunuz' demedi. Bazen gülesim de geliyor, komik bir durum ama şoför esnafı açısından da acı bir durum." dedi.

Sigorta fiyatlarının düzenlemesinin şart olduğunu ifade eden Karataş, "Düşük model bir minibüsün değeri 2 bin 500 TL, sigorta değeriyse 2 bin 700 TL. Yani aracın değerinden daha fazla fiyat biçiyorlar. Bazı sigorta şirketlerinde değişik fiyatlarla karşı karşıya geliyoruz. İstanbul'da şehir içinde çalışan minibüs ya da taksici esnafıyla Aydın'daki şoför esnafını aynı kefeye koyamayız. İstanbul'dakinin kaza riski oranı yüzde 85 iken Aydın'daki esnafın kaza risk oranı yüzde 5 dolaylarındadır. Federasyona da durumu ve sıkıntıyı ilettik. Ancak maalesef aldığımız cevaplar sigorta şirketlerinin yabancı firmaların eline geçtiği için bunun önüne istenildiği zaman geçilemediği ifade ediliyor. Sigorta konusunda benim istediğim bir şey var. Bir minibüsü düşünün, ticari araçlarda trafik sigortası, ferdi kaza sigortası, koltuk sigortası ve kasko olmak üzere 4 kalem sigorta oldu. Bu tek sigorta olsun ve şoför esnaflarının ödeyebileceği bir meblağ belirlensin. Buna göre sigorta ödeyelim. Dört tane sigorta şirketine gezerek 4 tane sigorta yapmak zorundayız." dedi.

EKONOMİK SIKINTI DEVAM EDİYOR

Şoför esnafları olarak hiçbir şey beklemeden devlete karşı olan yükümlülüklerini yerine harfiyen getirdiklerini vurgulayan Karataş, "Bazı kesimlerde şundan prim alırsın, destek alırsın bizimse ne prim ne destek hiçbir şeyimiz yok. Çalışıyoruz BAĞKUR ücretlerini kendimiz ödüyoruz. BAĞKUR prim ücretleri de yılbaşında sonra 500 TL oldu. Esnaf bunu kendisi ödeyecek. Derdimizi anlayacakların sesimizi duymalarını istiyoruz. 'Ben BAĞKUR ve vergi borçlarını ödeyemedim, borç aldım ödeyeceğim' diyen esnafı düşünerek kollamak gerek. Ekonomik sıkıntılar devam ediyor. 2016 yaz sezonunda turizm beklentilerimiz inşallah yerine gelir. Turizm bölgelerinde çalışan arkadaşlarımız var. Zaten yazın dahi 15 gün çalışıp 15 gün yatıyor. Otogar çıkışlarında sorunlarımız var. 15 gün çalışan araç 1 aylık araç ücreti ödüyor. Bunları firmaya da bildirdik bu konuyla ilgili çalışma yapıyor." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Karataş: Sigorta primleri yeniden gözden geçirilmeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER