Karakaya Baraj gölünün haritası çıkarıldı


Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye'nin ikinci büyük baraj gölü olan Karakaya'nın haritası çıkarıldı. Harita ile gölün derinliği, dip yapısı, akıntı yönü tespit edilerek su üzerindeki seyahat daha güvenli hale geldi.

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından başlatılan çalışmalar tek yetkili, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı ekiplerince gerçekleştirildi. Normal şartlarda 5 yıllık programla yürütülürken, Karakaya Baraj Gölü üzerindeki can emniyeti riski dolayısıyla 2014 yılında başlatılan çalışmalar yapılan girişimler sonucu 2 yıl gibi kısa bir sürede bitirildi.

Yüzölçümü açısından Türkiye'nin ikinci büyük baraj gölü olan Karakaya, Türkiye'de haritası çıkarılan ilk baraj gölü özelliği kazandı. Türk Harita Kataloğu'nda TR 8007 numarası ile yayınlanan Karakaya Baraj Gölü Haritası, WGS 84 koordinat sistemi ile yapıldı. Seyahat ve Balıkçılık daha güvenli bir şekilde yapılacak. Baraj gölünün derinlikleri, dip yapısını, baraj akıntı yönü ve kot gibi değerlerin yer aldığı harita sayesinde artık göl üzerindeki seyahat ve balıkçılık daha güvenli bir şekilde yapılacak. Ayrıca tekneler, GPS verileri ile baraj üzerinde bulundukları anlarda nerede olduklarını çok rahat bir şekilde bulabilecekler. Olası bir arama kurtarma çalışmasında da kesin mevkiler konularak etkin kurtarma olanağı sağlanacak.

Balıkçılığın yanı sıra Malatya ile Elazığ'ın Baskil ilçesi arasında feribotlarla ulaşımın sağlandığı Karakaya Baraj Gölü üzerinde, baraj dip yapısının bilinmemesinden dolayı geçmiş yıllarda ölümcül üzücü kazalar yaşanmıştı. Çıkarılan harita sayesinde baraj ile ilgili gerekli bilgiler elde edildiği için bu tür kazaların yaşanma olasılığının da büyük ölçüde ortadan kalkacağı kaydedildi. CİHAN
<< Önceki Haber Karakaya Baraj gölünün haritası çıkarıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER