Altın Portakal jürisinden ‘Kanun Hükmü’ sansürüne tepki

Altın Portakal Film Festivali’nde, Kanun Hükümünde Kararnameler ile görevlerinden atılan iki memurun mücadelesinin anlatıldığı ‘Kanun Hükmü’ adlı belgeselin yarışma seçkisinden çıkarılmasına festival jürisi tepki gösterdi. Ortak bir açıklama yapan jüri, sansür kararı geri alınmazsa jürilik görevlerini yerine getirmeyeceklerini duyurdu.

SHABER3.COM

EZEL AKAY: HATADAN DÖNÜLMELİ

KHK'lıların mücadelesinin anlatıldığı "Kanun Hükmü" belgeselinin Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çıkarılması tepki çekti. Yönetmen Ezel Akay, hatadan dönülmesini istedi.

Yönetmen Nejla Demirci’nin kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin ve öğretmen Engin’in ihraç sonrası yürüttükleri mücadeleyi anlattığı belgesel filmi “Kanun Hükmü” filminin, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çıkarılmasına sinema dünyasında da tepki geldi. Yönetmen Ezel Akay ile oyuncu Orhan Alkaya, belgeselin gösterimden çıkarılmasını eleştirdi.

FESTİVAL BU KARARINDAN HEMEN VAZGEÇMELİ

Yönetmen Ezel Akay, gösterimin iptal edilmesini “büyük hata” olarak niteledi. Akay, sosyal medya hesabındaki paylaşımında, “Ben gösterimi iptal etmenin büyük hata olduğuna inanıyorum. Festival hemen bu kararından vazgeçmeli…” ifadelerini kullandı.



YÖNETMEN ALKAYA: UTANÇTAN YERİN DİBİNE GİRSELER YERİDİR

Oyuncu, yönetmen ve yazar Orhan Alkaya ise “Kanun Hükmü belgeselini Antalya A.P.F.F.’nden tard eden kim ve kimlerse utançtan yerin dibine girseler yeridir -utanabilirlerse elbette-” ifadesiyle sansüre tepki gösterdi.

“SON DAKİKA ÇIKARILMASINI KİM NE ŞEKİLDE AÇIKLAYABİLİR”

Barbaros Şansal da “Belki de yizbinlerce KHK li mağdur var iken bu filmin kabul görmesine rağmen son dakika Antalya Film Festivalinde gösteriminin durdurulmasını kim ve ne şekilde açıklayabilir?” dedi.



Altın Portakal jürisinden ‘Kanun Hükmü’ sansürüne tepki

Altın Portakal Film Festivali’nde, Kanun Hükümünde Kararnameler ile görevlerinden atılan iki memurun mücadelesinin anlatıldığı ‘Kanun Hükmü’ adlı belgeselin yarışma seçkisinden çıkarılmasına festival jürisi tepki gösterdi. Ortak bir açıklama yapan jüri, sansür kararı geri alınmazsa jürilik görevlerini yerine getirmeyeceklerini duyurdu.

Altın Portakal Film Festivali’nde, Kanun Hükümünde Kararnameler ile görevlerinden atılan iki memurun mücadelesinin anlatıldığı ‘Kanun Hükmü’ adlı belgeselin yarışma seçkisinden çıkarılmasın festival jürisi tepki gösterdi.

Yönetmen Nejla Demirci’nin, kanun hükmünde kararname (KHK) ile çalıştıkları yerlerden ihraç edilen iki memurun mücadelesini anlatan ‘Kanun Hükmü’ belgeseli, Altın Portakal Film Festivali’nin yarışma seçkisinden çıkarıldı. Karara tepki gösteren yönetmen Demirci, söz konusu gelişmeyi sansür olarak nitelerken “Hukuk, demokrasi isteyen Türkiye toplumu mağdur edilmiştir” dedi. Belgeselin festivalden çıkarılma sebebi, ‘filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam etmesi’ olarak açıklanırken yönetmen Demirci bu açıklamayı ‘aldatmaca’ olarak niteledi.

Festival jürisi bu gelişmeye tepki göstererek Antalya Film Festivali’nin geniş bir mutabakatla topluma ait olduğunun altının çizildiği açıklamada ‘jüri olarak meslektaşımızla yan yana durmayı görev biliyoruz” denildi. Twitter (X) hesabı üzerinden açıklama yapan Demirci, belgesel sinemasına darbe vurulduğunu vurgularken sorumluluğun Altın Portakal Film Festivali’ne ait olduğunu ifade etmişti.

Jürinin yazılı açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri olarak, ülkemizin en köklü film festivalinde Nejla Demirci’nin “Kanun Hükmü” belgeselinin ani bir kararla yarışma programından çıkarılmasını şaşkınlık ve üzüntüyle karşıladık.

Filmlerde suç unsuru arayan bu bakışı ve sansür yaptırımının normalleşmesini kabul etmiyoruz. Yıllardır süren Antalya Altın Portakal Film Festivali geniş bir mutabakatla topluma aittir. Demokratik ilkelerden, ifade özgürlüğünden ödün veremez. Bu bağlamda sanatçılar için güvenli bir alan olmaya devam etmesi yaşamsaldır. Jüri üyeleri olarak bizler de meslektaşlarımızla yan yana durmayı görev biliyoruz. Aşağıda imzası bulunan jüri üyeleri olarak, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeki görevimizi, “Kanun Hükmü” filminin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmasıyla yerine getirebileceğimizi kamuoyuna duyururuz.

Jüride şu isimler yer alıyor: Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç, Onur Saylak, Özcan Alper, Mehmet Günsür Ali Ağa, Sema Kaygusuz, Behiç Ak, Zeynep Dadak, Deniz Tortum, Elif Refiğ Hazar Ergüçlü, Paolo Bertolin, Ali Ercivan, Hakan Bıçakcı, Anna Maria Aslanoğlu Ezel Akay, Engin Palabıyık, Senem Erdine, Ahmet Gürata.
<< Önceki Haber Altın Portakal jürisinden ‘Kanun Hükmü’ sansürüne tepki Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER