Kanada'dan ilginç karar: ABD sınırından gelen göçmenler geri çevrilecek

Kanada göçmenlik yetkilileri Amerika Birleşik Devletleri’ni mülteciler için güvenli 3. ülke olarak kabul etmeye hazırlanıyor. Eğer bu gerçekleşir ise başka ülkelerden ABD’ye gelip oradan da sınır ihlali yaparak Kanada’ya giren ve sığınma başvurusunda bulunan kişiler ABD’ye geri gönderilecek.

SHABER3.COM

Kanada'da türkçe yayın yapan voiceofnorth.com internet sitesinin haberine göre , Amerika’daki göçmenlik yasalarının değişmesi Kanada hükümetini endişelendiriyordu ve bunun üzerine 2017 Ocak ayında Amerika ile yapmış olduğu “Üçüncü Güvenli Ülke Anlaşması”nı askıya alarak tekrardan incelemeye aldı.

The Canadian Press isimli haber sayfası tarafından alınan bilgiye göre  Kanada’nın yaptığı analiz sonuçları ise Amerika’nın hala güvenli üçüncü ülke olarak görülebileceği ve gelen sığınmacıların ayak bastıkları ilk güvenli ülkeye başvuru yapmaları gerektiği yönünde olmuş. Bu karara göre ABD sınırı üzerinden gelen herhangi birisi bu sebepten dolayı girişte geri çevrilip, ilk ulaştıkları güvenli ülkede başvuru yapmaları istenecek.

Özellikle ABD’de yaşanan çocuk göçmenlerin ailelerinden ayırılıp tesislerde tutulması krizinden sonra, yapılan anlaşmanın askıya alınması için Kanada’ya yapılan baskı artmıştı. Bunun yanı sıra, Kanada sınırında olan düzensiz ve çok sayıda yapılan geçişler gecen sene Nisan ayına göre %466 oranında artmış durumunda. Resmi yetkililerine göre bu durumun ayni yoğunluğuyla devam etmesi, ülkenin sınır bütünlüğünü bozacağı yönünde.

Ayrıca hazırlanan dosyanın bir bölümünde, yapılan bu anlaşmanın eski kaldığı ve Kuzey Amerika’da göçmenlik sürecinin düzenle bir şekilde devam edişini sağlamak amacıyla yapılması gereken önemli ve daha çok çalışılması gerektiği olduğu yazılı.


<< Önceki Haber Kanada'dan ilginç karar: ABD sınırından gelen göçmenler... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER