Kamu'da bir skandal daha!

Sınavsız işe alımlar Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Türkiye Su Enstitüsü'ne uzman alımında da ortaya çıktı.

Kamu'da bir skandal daha!

Enstitü bünyesinde aynı kadroda bulunan uzmanların yarısı KPSS ile, yarısı da sınav şartı aranmaksızın istihdam ediliyor. Denetimlerde aykırı maddeler tespit eden Sayıştay, “Aynı görevi yapacak adaylarda aranacak özellikler eşitlik ilkesine göre düzenlenmeli.” dedi.

Kamu kuruluşlarında KPSS sınavına girmeden siyasi torpille memur olan örnekler sık sık gündeme geliyor. Sayıştay'ın yaptığı denetimlerde Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Türkiye Su Enstitüsü'ne uzman alımında kanuna aykırı uygulamalar ortaya çıktı.

Sayıştay denetçileri enstitüde görevli sözleşmeli proje elemanlarının sadece mülakat sınavına girerek uzman pozisyonunda çalışmaya hak kazandığını tespit etti.

Kuruma işe alımları düzenleyen yönetmelikte de eşitlik ilkesine aykırı maddeler tespit edildi. Yönetmeliğe göre enstitü bünyesindeki toplam uzman sayısının yarısı KPSS'yle, yarısı da KPSS şartı aranmaksızın istihdam ediliyor. Yüksek lisans diplomasına sahip olan biri KPSS şartı aranmadan enstitüde uzman kadrosunda istihdam edilebiliyor. Sayıştay raporunda personel giriş sınavlarında aynı görevi yapacak adaylarda aranacak özelliklerin eşitlik ilkesi doğrultusunda aynı olacak şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtildi.   

Sayıştay denetçileri Türkiye Su Enstitüsü'yle ilgili denetim raporunda personel alımının yanı sıra ihalelerle ilgili kanuna aykırı uygulamalar tespit etti. Enstitü'nün Şanlıurfa Ceylanpınar bölgesinde yeraltı suyu kütlesinin fiziksel ve matematiksel analizinin yapımı için çıkılan ihaledeki kanuna aykırılıklar tek tek sıralandı. 2 milyon 210 bin lira bütçeli proje için 2014'te 249 bin 750 lira harcama yapıldı. Sayıştay raporunda 900 gün takvim süreli Ceylanpınar Yeraltı Suyunun Modellenmesi ve Yönetim Planının Hazırlanması işinde gerekli olan yasal zorunluluklara uyulmadığının görüldüğü belirtildi. Bütçe ve Mali Kontrol Kanunu'na göre öngörülen yıllara yaygın ihaleye çıkmak için Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşünün alınması gerektiği aynı zamanda ihale dokümanında yüzde 10'dan fazla avans verilmesi öngörülecekse; Ön Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 7'nci maddesinde belirlendiği şekliyle ihaleye çıkılmadan önce üst yöneticiden onay alınmasının yasal bir zorunluluk olduğu belirtildi. İhaleyi alan şirketin bu çalışmanın kapsamına giren konularda işverenin belirleyeceği sayıdaki personele modelin detaylı dizaynı ve tam kullanımıyla ilgili proje sonunda 30 iş günlük eğitim vereceği belirtilen raporda “Yüklenici nihai raporun İdare'ye sunulmasından evvel, ayrıntılı eğitim programını onay için İdare'ye sunacaktır. Dolayısıyla proje tamamlanmadan eğitim hizmeti alınmamalıdır. Bu tür hizmetlerin bizatihi kendileri araştırma faaliyeti olduğundan; ihale kanununa göre doğrudan temin değil açık ihale usulüyle hizmet alımı gerçekleştirilmelidir.” ifadelerine yer verildi.

SU ENSTİTÜSÜ 2011'DE KURULDU

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı olarak 2011'de kurulan Türkiye Su Enstitüsü suyla ilgili, geleceğe yönelik yapılacak çalışmaların yönlendirilmesi, takip edilmesi, Türkiye'nin kısa ve uzun dönemli su yönetimi stratejisinin geliştirilmesi gibi görevler üstlendi. Başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi'nin yaptığı kurumda toplam 35 kişi çalışıyor. Başkan ve 8 uzman kadrolu olarak görev yapıyor. Kurumda 9 proje elemanı, 3'ü proje yardımcı elemanı bulunuyor.

Zaman
<< Önceki Haber Kamu'da bir skandal daha! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER