Kamu bankalarına ne kadar para lazım?

Saray'ın verdiği talimatlarla Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) yakın işadamlarına, batık futbol kulüplerine milyarlarca lira kredi veren kamu bankaları için deniz bitti. Kamu bankalarını kurtarma harekâtının ayrıntılarını Samanyoluhaber yazarı Gölge Bankacı kaleme aldı.

Berat Albayrak'tan şiveli dolar konuşması: Gara gara düşünüyorlar

Batan kamu bankaları nasıl kurtarılacak?: Yurt dışından faizle döviz borcu alınıyor
GÖLGE BANKACI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bizim meslektaşların arasındaki lakabı ile "Damat Berat" kamu bankalarının fiilen battığını 10 Nisan’da power point sunumda satır aralarında itiraf etmişti. 

Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Türk Eximbank’ın yanısıra Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım’a toplam 28 milyar TL sermaye takviyesinde ilk adım bugün atıldı.     

25 MİLYAR BORÇ ALINACAK

Kamu bankalarının sermaye açığını kapatmak maksadıyla 3,3 milyar euro, katılım bankaları için de 400 milyon euro olmak üzere toplam 3,7 milyar euro (24,3 milyar TL) tutarında devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ihraç edilecek.

24 Nisan 2019 valör tarihli olmak üzere net 3,3 milyar euro tutarında tahvilin vadesi 5 yıl olacak. Euro tahvilinin yıllık faizi ise yüzde 4,61 olacak. 

İki katılım bankası için ihraç edilecek 400 milyon euro tutarında 5 yıl vadeli tahvilin ise faiz ödemesi yok. 

Hazine Bakanı Berat Albayrak ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya borç için ABD'nin başşehri Washington'da yatırım bankası JP Morgan'ın kapısını çalmıştı. 

O KÂĞITLAR VARLIK FONU’NDA  

Tahvilin ihraç işlemini ise Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesinde faaliyet gösteren TVF Piyasa İstikrar ve Denge Fonu (PİDF) üstlenecek. 

PİDF, Hazine’nin ihraç ettiği ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma senetlerini kamu bankalarına satarak nakit kaynak temin etmiş olacak. 

Akabinde kamu bankaları söz konusu nakit kaynağı sermaye benzeri tahvillerin satın alınması amacıyla veya sermaye benzeri kredi olarak kullanacak. 

GÖZ GÖRE GÖRE BATIRILDI

Basitleştirerek söyleyeyim: Yandaş işadamlarına, müteahhitlere ve batık futbol kulüplerine hükümetin talimatı ile verilen milyarlarca lira tutarında kredi battı. 

Kredi batınca da sermayesi azalan kamu bankaları ya kendileri sermaye koyacaktı ya da borç bulacaktı. 

İlki olmayınca şimdi yurt dışından piyasa şartlarının iki katından fazla bir faiz ödeyerek döviz borcu alacaklar. Alınan borç sermaye benzeri kredi olarak kullanılacak. 

Bunun ne kadar çözüm olacağı şüpheli. Zira döviz arttıkça bu borcun geri ödenmesi daha maliyetli hale gelecek. 

BATIK KREDİ TUTARI 108 MİLYAR TL'YE YÜKSELDİ

TL değer kaybettikçe kamu bankalarının sermaye için aldığı borç katlanacak. Hem faiz hem de kur riski kamu bankalarının sırtını bindi. 

Daha doğrusu vergileri ile bu bankaları kuran halkın sırtına yeni bir kambur ilave edildi. 

Ekonomik krizde bankaların kredi tahsilatı aksıyor ve batık tutarı her hafta birkaç milyar TL artıyor.  Geçen hafta itibarıyla batık kredi tutarı 108 milyar TL'ye yükseldi. 

Dolayısıyla yüksek faizle alınacak 3,7 milyar euro borç da kamu bankalarına kâfi gelmeyecek.

Can alıcı soruyu sona sakladım: Damat Berat, batırdığı kamu bankalarını borçla kurtarmaya çalışırken Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervi ne durumda? 

Rezervi artmış gibi göstermek için oynanan oyunları da yazacağım yakında...   


HANGİ BANKAYA, NE KADAR TAKVİYE YAPILACAK?*

T.C. Ziraat Bankası A.Ş.: 1.400.000.000
Türkiye Halk Bankası A.Ş.: 900.000.000
Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.: 700.000.000
Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.: 150.000.000
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.: 150.000.000
Ara Toplam: 3.300.000.000
Ziraat Katılım Bankası A.Ş.: 100.000.000
Vakıf Katılım Bankası A.Ş.: 100.000.000
Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.: 200.000.000
Ara Toplam: 400.000.000
Genel Toplam: 3.700.000.000
(*) Euro.

-----------------------------------
İletişim için e-posta adresim: [email protected]
<< Önceki Haber Kamu bankalarına ne kadar para lazım? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER