Kadirov'un 'vur' emri, Moskova'da tansiyonu yükseltti


Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, dışarıdan gelen Rus polis gücünün bölgede izinsiz operasyon yapması durumunda Çeçen polisine "vur emri" verdi.

Bir şüpheliyi yakalamak için 19 Nisan'da Çeçenistan'a giren komşu bölge Stavropol polisinin ateş açması sonucu şüpheli hayatını kaybetti. Çeçen lider Kadirov yaşanan gelişmelerden dolayı İçişleri Bakanlığı'nı da sert bir şekilde eleştirdi.

Çeçen kökenli Cambulat Dadayev, bir başkasına ağır bedensel zarar verdiği gerekçesi ile federal arananlar listesinde yer alıyordu. Polisin Dadayev'i yakalamak yerine ateş ederek öldürmesi Grozni'yi ayağa kaldırdı. Dadayev'in aracı ile kaçmaya çalışırken vurulduğu belirtiliyor.

Kadirov, operasyonla ilgili Çeçen yönetimine bilgi verilmemesine sert bir şekilde tepki gösterdi. Çeçen güvenlik güçleri ile yaptığı toplantıda konuşan Kadirov, "İster Moskova, ister Stavropol'dan olsun, sizin bölgenize sizin haberini olmadan girmişlerse onları vurun… Bizim dikkate alınmamız gerekiyor." dedi.

Rusya İçişleri Bakanlığı ise Kadirov'un açıklamasını "kabul edilemez" buldu ve sert tepki gösterdi. Bakanlık Stavropol polisinin bölgede 19 polisle yapılan operasyonla ilgili Çeçenistan makamlarını bilgilendirdiğini açıkladı.

Sputnik'e açıklamada bulunan Kadirov, 2007'den beri görev yaptığı koltuğunu bırakabileceğini ifade etti. Kadirov, "Ben sadece Başkomutan'ın (Başkan Vladimir Putin) bir piyadesiyim. Eğer o emir verirse, onu yerine getirmeye yüzde 100 hazırım. Eğer ayrılmam gerekiyorsa, ayrılırım. Eğer hapsedileceksem sorun yok. Ben ölmeye de hazırım…" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı'nın kendilerine yazılı, sözlü ya da telefonla operasyonlar ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadığını kaydeden Kadirov, "Stavropol polisi maskeli olarak operasyon yapıyor. Tüm Çeçenler bilir ki, yasal görevliler maske takmaz, sadece haydutlar takar… Stavropol polisi İçişleri Bakanlığını yanlış bilgilendiriyor." eleştirisi getirdi.

Bir kısım sözde vatanseverlerin insanları kandırdığını, ve Batılı istihbarat servislerine hizmet ettiklerini iddia eden Kadirov, onların Rusya'yı ikinci bir Ukrayna yapmak için çalıştıklarını söyledi. Çeçen lider, "Bu asla olmayacak. Kadirov'un Rusya liderinin karşısında olması çok saçma…" ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Kadirov'un 'vur' emri, Moskova'da tansiyonu yükseltti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER