İZTO'dan 236 bin liraya çıkan 'S' plakaya tepki


İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 300 adet "S" plaka ihalesine ilişkin muhammen bedel tespitinin yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Demirtaş, yaptığı açıklamada,, "Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın önerisiyle muhammen bedel 236 bin lira belirlendi. Fahiş "S" plakanın bedelini işçisini servisle taşıyan sanayici, çocuğunu servisle okula gönderen veli öder." dedi. "S" plakanın,beş yılda 10 kat artmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

İZTO Başkanı Demirtaş, S plaka ihalesinde muhammen bedelin 236 bin lira olarak belirlenmesine tepki gösterdi. İzmir'in artan nüfusuna bağlı olarak servis hizmetlerinden faydalanan öğrenci, işçi ve memur sayılarında önemli bir artış yaşandığına belirterek, "Buna karşılık 'S' plaka sayısı, 2010 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ihaleyle sadece 700 adet arttırıldı. Bu sayı, İzmir gibi ekonomisi devamlı gelişen bir şehir için yetersiz kaldı. Öğrenci ve personel servisi işi,le iştigal eden firmalar, S plakalı araç bulmakta güçlük çeker hale geldi." dedi. Bu sebeple oda üyelerinden yoğun S plaka talebi geldiğini belirten Demirtaş, talebin bin 500 adet olduğunu kaydederek, "Bin 500 plaka talebine karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi, ellerindeki 300 adet S plakayı ivedi olarak ihaleye çıkardı." dedi.

Ekrem Demirtaş, İZTO İç Taşımacılık Hizmetleri Grubu Meslek Komitesi'nin değerlendirmesi sonucunda, 2010 yılında yapılan S plaka ihalesinde oluşan yaklaşık 24 bin liralık tavan fiyatın üzerine, yıllar içerisindeki enflasyon artışı da gözönünde bulundurularak muhammen bedelin KDV hariç 34 bin 500 TL olması yönündeki oda görüşünü, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bildirdiklerini kaydetti. Demirtaş, şöyle devam etti: "Ancak muhammen bedel tespitine yönelik gerçekleştirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bünyesindeki takdir komisyonu toplantısında, Esnaf Odaları Birliği ve Servisçiler Odası'nın 230 bin TL, EBSO'nun ise 250 bin TL teklifte bulunmaları sebebiyle odamız teklifi kabul görmedi. Muhammen bedel, KDV hariç 236 bin TL civarında olarak karara bağlandı. EBSO'nun önerisini anlamak mümkün değil."

'EBSO'YU ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL'

2010 yılında tavan fiyatı 24 bin lira olan S plaka fiyatının, 236 bin TL'ye çıkarılmasının gerekçesi olamayacağını söyleyen Demirtaş, "Beş yılda neredeyse 10 kat artış kabul edilemez. Bu bedeli okula çocuğunu gönderen ana baba, fabrikasına işçi taşıyan sanayici ödeyecektir. S plaka bedelleri yüzünden zaten yüksek olan servis ücretleri, yılbaşında sözleşmeler yenilenirken daha da yükselecektir. Fiyatı bu kadar yükselten Servisçiler Odası'nın tutumunu anlıyorum ama işçisine servis imkanı sağlayan sanayicilerin sırtına yük bindirecek 250 bin liralık öneride bulunan EEBSO'yu anlamak mümkün değil." şeklinde konuştu.

'BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZ FİYATI 30-40 BİN LİRAYA ÇEKMELİ'

S plakanın büyük bir rant kapısı haline geldiğine dikkat çeken İZTO Başkanı Demirtaş, oda üyelerinin plaka taciri değil, servis taşımacılığı faaliyetini sürdürmek istediğini aktardı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bu duruma el koymasını isteyerek, "Büyükşehir Belediye Başkanımız, fiyatı makul ve kabul edilebilir 30-40 bin TL'ye çekmeli, hattâ bu yasadışı plaka ticaretine son vererek S plaka tahdidini kaldırmalı, fahiş fiyattan yapılan yasadışı işleme son vermelidir. Yeni plaka zenginleri yaratmamalıyız. Bu görüşmelerimizi Sayın Kocaoğlu'na da ilettik. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız, bizim 34 bin 500 TL'lik fiyatımızın da dikkate alınıp ortalamaya dahil edilmesiyle muhammen bedelin 160 bin TL olabileceğini, konuyu tekrar değerlendireceğini ifade etti." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber İZTO'dan 236 bin liraya çıkan 'S' plakaya tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER