İzmirli gazetecilerden Dündar ve Gül'ün tutuklanmasına tepki


Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanması, İzmir'de de protesto edildi. Gazetenin Konak ilçesi Alsancak semtindeki temsilciliği önünde toplanan gazeteciler ve siyasiler, tutuklamalara tepki gösterdi. Burada yapılan ortak açıklamada, "Türkiye, her türlü baskıya rağmen gerçekleri yazarak halkın bilgilendirme görevini yapan basın kuruluşlarına yönelik antidemokratik hukuksuz uygulamalarla gazeteci cehennemi haline getirilmeye çalışılıyor." denildi.

İzmir'deki protestonun adresi, Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilciliği oldu. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ve Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi üyeleriyle çok sayıda gazeteci ve diğer vatandaşlar, destek için kurum önüne gitti. Açıklamaya CHP İzmir Milletvekili Atila Serter, HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur, bazı sendika ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de destek verdi.

'GAZETECİLER HABERLERİ NEDENİYLE TERÖRİST YA DA CASUS OLARAK SUÇLANAMAZ'

Grup adına açıklama yapan İGC Başkan Yardımcısı Murat Atilla, "Gazeteciler, yaptıkları haberler nedeniyle terörist ve casus olarak suçlanamaz. Bu suçlamalar ve tutuklamalar basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkı, anayasal haklar ve evrensel hukuk kurallarına tümüyle aykırıdır. Türkiye'de gazetecilik ve halkın haber almak hakkı bir kez daha tutuklanmıştır. Türkiye, her türlü baskıya rağmen gerçekleri yazarak halkın bilgilendirme görevini yapan basın kuruluşlarına yönelik antidemokratik hukuksuz uygulamalarla gazeteci cehennemi haline getirilmeye çalışılıyor. Gazetecilere yönelik tutuklamaları ve hukuksuz siyasal karaları kınıyoruz. Siyasal ve talimatlı yargı kararıyla antidemokratik, basın özgürlüğe aykırı tutuklamalara, gözaltılara ve baskılara son verilmelidir. Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını, yazılı ve görsel medyanın görevine yönelik engellerin kaldırılmasını istiyoruz." dedi.

'SADECE GÖREVLERİNİ YAPMIŞLARDIR'

Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık da, "Türkiye'de basın, faşist düzenlerde görülecek düzeyde baskı ve sansür altındadır. Talimatlı tutuklamalar dönemi başladı. Bizim arkadaşlarımız, ne casustur ne haindir. Sadece görevlerini yapmışlardır. Cumhuriyet gazetesi yıllardır mücadele ediyor. Bu yolda canlarını bile verdiler. İçeride hapis yattılar. Yeni arkadaşlarımız da içeriye alındı fakat özgürlük mücadelesi hiçbir zaman bitmeyecektir. Bu yeni dönemde basın haklarını savunmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız." ifadelerini kullandı.

'ONLARI TUTUKLAYAN KİN VE NEFRETTİR'

İGC eski başkanı olan CHP Milletvekili Sertel ise, "Arkadaşlarımız Can ve Erdem bizim onurumuzdur. Can Dündar ve Erdem Gül, gazetecilik yaptığı için tutuklandı. Onları tutuklayan hakim değildir, savcı değildir, mahkeme değildir. Onları tutuklayan kin ve nefrettir. Kini kendine yönetim biçimi edinen, demokrasiyi, özgürlükleri, insan haklarını, hukuku yok eden anlayış, arkadaşlarımızı Silivri zindanlarına atmıştır. Arkadaşlarımız, aslan gibi yatıp çıkacaklardır. Adaleti, hukuku, toplumu ne kadar cezalandıracaklar? Özgürlük, adalet, hukuk için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu ülkede basın özgür oluncaya kadar, demokrasinin, özgürlüklerin, adaletin, bu ülkeye gelinceye kadar takipçisi olacağız. Onları cezaevine atan hakimin, yaptığı kötülüklerden dolayı yurtdışına kaçıp gideceği günleri de göreceğiz. Adalet herkese lazım olacak. Mücadelede hepimiz birer neferiz." diye konuştu.

'HUKUK BİZİ YÖNETENLERE DE BİR GÜN LAZIM OLACAK'

TGS Başkanı Halil Güner de şunları söyledi: "Biz gazeteciler, özgür haber yazımı ve halkın bilgilenmesi için çabaladık. Gazetecilerden terörist yaratılmaz. Gazeteci, halktan duyduğu bilgiyi, doğru olarak halka yansıtan insandır. Bugün uygulanan baskı yüzünden gazetecilere güven duygusu yüzde 17'lere gerilemiştir. Bu, özgür basın olmazsa yüzde 5-6'lara gerileyecektir ama halk bize güven duyuyor. Gazetecilerden terörist yaratmayın, gem vurmayın. Cezaevine atarak, dayak atarak, öldürerek bir yere varamazsınız. Hukuk herkese lazım olduğu gibi bizi yönetenlere de bir gün lazım olacak." CİHAN
<< Önceki Haber İzmirli gazetecilerden Dündar ve Gül'ün tutuklanmasına tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER