İzmir, Doğu Avrupa ve Orta Asya'nın en rekabetçi 5 şehri arasında


İzmir 2015 yılında belirli sektörlerde Doğu Avrupa ve Orta Asya'nın en rekabetçi ilk 5 şehri arasında yerini aldı. Uzay ve havacılık sektöründe Doğu Avrupa ve Orta Asya'nın en rekabetçi şehri seçilen İzmir, kimya ve enerji sektörlerinde Doğu Avrupa ve Orta Asya'nın en rekabetçi üçüncü şehri oldu.

Site Selection Magazine dergisinin yapımcısı Conway Inc.'in yaptığı Dünyanın En Rekabetçi Şehirleri Raporu'na göre İzmir bu konularda önge gelen şehirler arasında yer aldı. Dönem dönem dünyadaki iş ortamını analiz eden Conway, 2015 yılına ait Dünyanın En Rekabetçi Şehirleri Raporu'nu hazırlarken Oxford Economics, Tractus ve Moody's Analytics gibi araştırma şirketleri ile beraber çalışarak 500 bin nüfusun üzerindeki yerleşim yerlerini çalışmalarına dâhil etti. Yöntem olarak şirket yöneticileri ile yapılan anketler, yatırım projelerinin sayıları, büyüklükleri ve şehirlerin sosyo-ekonomik göstergeleri karşılaştırmalı olarak incelenerek rekabetçilik düzeyleri belirlendi. Ayrıca raporda İzmir'in gelecek 5 yılda yüksek büyüme sergileyeceğinin ön görülmesi, Türkiye'nin ikinci en büyük ticaret merkezi olması, Türkiye'nin sanayi üretiminin yüzde 9,3'ünü gerçekleştirmesi, genç ve dinamik 4 milyonluk nüfusa sahip olması, 5'i özel toplam 9 üniversiteye sahip olması ve Pratt & Whitney, SOCAR, Deceuninck gibi firmaların büyük ölçekli yatırımlara ev sahipliği yapmasının da katkılarıyla öne çıktığı ifade edildi.

"İZMİR ADINA ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME"

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, rapor ile ilgili olarak yaptığı değerledirmede, "İzmir'in yatırım ortamının sunduğu fırsatlar ve her geçen gün artan yeni yatırımlar ile dünyada rekabetçi gücünü artırmaktadır. Yatırım alanında dünyanın en önemli yayınlarından biri olarak kabul edilen Site Selection Magazine'in yapımcısı Conway'in bu raporunda İzmir'in özellikle sektörel kümelerinin de olduğu havacılık ve uzay ile kimya sektörlerinde en rekabetçi şehirlerden biri olarak öne çıkması tesadüf değildir." ifadelerini kullandı.

Yılmazçoban, hazırlamış oldukları Yatırım Tanıtım Stratejisi kapsamında stratejik sektörler arasında yer alan yenilenebilir enerji sektöründe de İzmir'in öne çıkmasının bölgemize yeni yatırımlar çekilmesi için de çok önemli olduğunu belirtti. Yılmazçoban, her 3 sektörde Budapeşte, Moskova, Wroclaw gibi önemli şehirleri geride bırakmamızın yatırımcılar nezdinde çok dikkat çekici olduğunu vurguladı.
CİHAN
<< Önceki Haber İzmir, Doğu Avrupa ve Orta Asya'nın en rekabetçi 5 şehri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER