İzmir'deki 'askerî casusluk' davasında 356 sanık beraat etti


İzmir'de ilk duruşmaNisan 2013'te yapılan, kamuoyunda "askerî casusluk" olarak bilinen, 49'u muvazzaf asker 357 sanıklı, askerî bilgi ve belge temin etme davasında suç örgütü elebaşı olduğu iddiasıyla yargılanan Bilgin Özkaynak ve en üst rütbeli asker olan Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele'nin de aralarında bulunduğu 356 sanık hakkında beraat kararı verildi. Yargılama sürecinde ölen sanıklardan emekli Tümgeneral Alaattin Parmaksız hakkında açılan kamu davasının da düşürülmesi kararlaştırıldı.

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, karar duruşmasında, bu dava için duruşma salonu haline getirilen İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri'nin konferans salonunda son defa toplandı. Duruşmaya tutuksuz sanıkların büyük bölümü, sanık avukatları ve sanık yakınları katıldı. Salon tamamen doldu. Sanıklar ve avukatlarının talep ve son sözlerinin ardından duruşmaya katılan sanıklar ve avukatlarının tespiti için yoklama yapıldı. Sanıklardan marina sahibi işadamı Özkaynak, Safiye Köten ve Oramiral Kösele gibi davanın önemli isimleri, karar duruşmasına katılmadı. Haklarında 5 yıl ve üzeri hapis cezası istenen iki sanık ya da avukatlarının olmaması ve gelmelerinin beklenmesi için mahkeme heyeti, kararı okumak için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, 138 sayfadan oluşan kararı okumaya başladı. Davada yargılanan bütün sanıklarının beraatine karar verildiğini açıkladı. Yargılama sürecinde ölen sanıklardan Parmaksız hakkında açılan kamu davasının da düşürülmesi kararlaştırıldı. Ayrıca davanın soruşturma sürecinde hukuka aykırı eylemleri bulunan kamu görevlileri hakkında, karar kesinleştiğinde başsavcılığa suç duyurusu için müzekkere yazılması hükme bağlandı.

Savcı Ali Ertan, bir önceki duruşmadaki mütalaasında, sanıklarda ele geçirildiği iddia edilen dijital materyallerin delil niteliği taşımadığı değerlendirmesi yaparak, örgüt suçlamasıyla ilgili 357 sanığın tamamının beraatini talep etmişti. Sadece fiziki belge bulundurma suçlamasından (TCK 334/1) sanıklar Narin Korkmaz ve Safiye Köten'in cezalandırılmasını istemişti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Askerî bilgi ve belgeleri ele geçirme soruşturması, 10 Ağustos 2010 tarihinde İzmir Emniyeti'ne, üniversitede okuyan genç kızların üst düzey bürokratlara para karşılığında pazarlandığı ihbarıyla başladı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda yaklaşık 1,5 yıllık takibin ardından, kadınları kullanarak askerî belgeleri ele geçirdiği öne sürülen suç örgütüne yönelik operasyonların ilki, 10 Mayıs 2012'de düzenlendi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından dokuz ilde eşzamanlı yapılan ilk operasyonda, dokuzu muvazzaf asker 26 kişi gözaltına alıntı. Daha sonra 50'si muvazzaf 51 kişi hakkında gözaltı kararı çıktı. İlk dalgada evinde çok sayıda askerî belge ve üniforma bulunan Narin Korkmaz ve örgütün elebaşı olduğu iddia edilen Bilgin Özkaynak, tutuklananlar arasında yer aldı. Giderek genişleyen ve altı dalga halinde yapılan operasyonlar sonucunda şüpheli sayısı 357'ye yükseldi. Suç örgütünden ele geçirildiği iddia edilen belgelerde bürokrat, devletadamı, asker ve MİT mensubu yüzlerce kişiye ait fişleme bilgileri bulundu. Sanıklar hakkında, 2 yıl ile ömür boyu arasında değişen hapis cezaları istendi. Tutuklanan ancak daha sonra itiraz sonucu serbest bırakılan şüpheliler arasında en üst rütbeli asker, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele oldu. 49'u muvazzaf 79'u tutuklu 357 sanığın yargılanması, TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Nisan 2013'te başladı. Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasıyla dosya, HSYK tarafından İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verildi. İlk kez 7 Nisan 2014 tarihinde burada görülen davanın ilerleyen günlerinde, tutuklu yargılanan sanıkların tamamı tahliye edildi.

SORUŞTURMADA GÖREV ALAN POLİSLER TUTUKLANDI, SAVCI AÇIĞA ALINDI

Daha sonra davanın soruşturmasında görev yapan polislere operasyon düzenlenerek, aralarında İzmir eski İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın da bulunduğu 27 polis memuru tutuklandı. Davanın soruşturma savcısı Zafer Kılınç ve dosyada bazı tutuklama kararlarının altına imza atan Hakim Serdar Ergül de HSYK tarafından açığa alındı. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'deki 'askerî casusluk' davasında 356 sanık beraat etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER