İzmir'de son dokuz ayda 47 binden fazla kaçak göçmen ölümden kurtarıldı

İzmir'de son dokuz ayda 47 binden fazla kaçak göçmen ölümden kurtarıldı

Sahil Güvenlik Komutanlığı arama kurtarma ekipleri, denizden düzensiz göç faaliyetlerinin engellenmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Ocak–Eylül 2015 arasında deniz ve hava unsurları tarafından bin 345 arama kurtarma operasyonu düzenlendi. Operasyonlarda, Ege Denizi'nde 47 bin 609 kaçak göçmen kurtarıldı, 59 göçmen kaçakçılığı zanlısı ise yakalanarak ilgili birimlere teslim edildi. Aynı dönemde İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 10 bin kaçak göçmen yakaladı. Ege Denizi'nde son bir haftada kurtarılan, kanunsuz yollarla Yunanistan'ın adalarına geçmeye çalışan kaçak göçmen sayısı ise 538.

Son vaka, İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında, dün gece saat 02.30 sıralarında yaşandı. Çoğu Afganistan uyruklu olan kaçak göçmenleri taşıyan lastik bir bot battı. Biri bebek altı çocuk boğuldu, sekiz kişi ise kurtarıldı. Denizden sağ çıkarılan sığınmacılar, "TCSG Umut" adlı arama kurtarma gemisinde sağlık kontrolünden geçirildi.

5 YAŞINDAKİ SECİDE'NİN CANSIZ BEDENİ KIYIYA VURDU

Çeşme açıklarında bir hafta önce de bir kaçak göçmen teknesi batmış, üç kişinin cansız bedenlerine ulaşılmıştı. Kaybolan 5 yaşındaki Secide Ali'nin cenazesi ise dün Pırlanta Plajı'nda bulunmuştu. Secide'nin ailesine teslim edileceği bildirildi. Çeşme açıklarında yaşanan kaçak göçmen faciası, bu hafta yaşanan ikinci vaka oldu. Denizden çıkarılan altı çocuğun cenazeleri, otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

SON ÜÇ YILDA KAÇAK GÖÇMEN SAYISINDA PATLAMA OLDU

Ege Denizi'nde 2013 yılında yaşanan 251 kaçak göçmen vakasında toplam 6 bin 937 kişi denizde kurtarılırken 71 göçmen kaçakçılığı zanlısı gözaltına alınmıştı. Bu sayılar, 2014 yılında artmaya başladı. Geçen sene Ege Denizi'nde yaşanan 529 düzensiz göç vakasında Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 12 bin 884 düzensiz göçmeni kurtarırken 72 göçmen kaçakçısını gözaltına aldı. 2015 yılında ise düzensiz göç vakası ve kurtarılan göçmen sayısında patlama yaşandı. Ocak-Eylül döneminde Ege Denizi'ndeki bin 345 vakada, 47 bin 609 göçmen denizde kurtarıldı ve 59 göçmen kaçakçısı yakalandı.

KARADA JANDARMA 10 BİN KAÇAK GÖÇMEN YAKALADI

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Ocak-Eylü 2015 arası dönemde düzenledikleri operasyonlarda, 10 bin 121 kaçak göçmen yakaladı. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yıl başından eylül ayına kadar 320 vakaya müdahale edildi. Bunlarda 8 bin 463'ü Suriyeli, bin 658'i diğer ülkelere mensup toplam 10 bin 121 kişi yakalandı. Göçmen kaçakçılığı yaptığı ileri sürülen 322 organizatör de gözaltına alındı. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'de son dokuz ayda 47 binden fazla kaçak göçmen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER