İzmir Barosu: Baro başkanına makamında yakalama kararı kabul edilemez


İzmir Barosu, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin makamında gözaltına alınması ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmesini, hukuk düzeni içinde kabul edilemez bir girişim olarak nitelendirdi.

'TALİHSİZ SÖZLER, YAKALAMA KARARI İSE HUKUKSUZ'

"Diyarbakır Baro Başkanı'nın söylemiş olduğu talihsiz sözleri kabul etmek mümkün olmasa da bir baro başkanının, adliye içindeki makamında ifadesine başvurulmasını beklerken hiçbir gerekçeyle açıklanamayan 'kaçma şüphesiyle' yakalama kararı alınmış olması da bahsi geçen hukuksuzluğun başka bir uygulamasıdır ve kabul edilemez." denen yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Siyasal, dinsel veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla gerek sivillere ve güvenlik kuvvetlerine, gerekse yerel/genel yönetimlere yönelik yıldırma ve her türlü şiddet içeren faaliyetler terör faaliyetidir. Dünyanın neresinde ve her kimden gelirse gelsin, yasadışı silahlanma ile faaliyet gösteren illegal örgütler terör örgütüdür. İzmir Barosu, teröre 'terör' ve terör örgütlerine de 'terör örgütü' deme görüşünü her zamanki gibi açık yüreklilikle dile getirmektedir. Bu nedenle İzmir Barosu olarak, siyasal endişelerle zaman içinde değişen tanımlara bakmaksızın, Türkiye Cumhuriyeti'nin otuz yıldır dinmeyen gözyaşının kaynağının PKK olduğunu herkesin kabul ettiği bir ortamda, PKK'nın 'terör örgütü olmadığı' yolundaki ideolojiyi kabul etmemiz mümkün değildir. Yapılmış olan açıklamanın, gerek Türk Ceza Yasası gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları karşısında da kabul edilebilir bir yönü yoktur. Ülkenin yaşananlar karşısında güçlenmek, bu acı günleri geride bırakabilmek için birlik ve beraberlikle kenetlenmeye muhtaç olduğu bu günlerde, terör örgütünü meşru zemine çekmeye çalışarak toplumsal destek ortamı hazırlamaya yönelik algı girişimleri milletin duygudaşlık bağlarını zedelemekte, toplumsal ayrışmayı körüklemektedir."

'YILLARDIR YARGIYA MÜDAHALE YAPILIYOR'

Siyasi iktidarların sürekli yargıya müdahale yaptığı belirtilen açıklamada, "Bunun yanında ülkemizin bir diğer kanayan yarası da yıllardır yargıya yapılan müdahalelerle oluşan hukuksuzlukların kanıksanmış olmasıdır. Yakın geçmişte yüzlerce kişinin, siyasal iktidarın etkisinde alınmış olan hukuka aykırı gözaltılar, tutuklamalar, hattâ yargılamaların kurbanı olduğu artık anlaşılmıştır. Devlet güçlerinin, siyasi iradeden aldığı güç veya emirle hukuku bir cezalandırma aracı olarak görmeleri, biz hukukçuları derinden üzmekte ve bunu bir insan hakkı ihlali olarak görmekteyiz. Yasalarda başka yöntemler varken yakalama kararı gibi insan onuru ile bağdaşmayacak yöntemleri uygulama keyfiliğini de bir tür devlet terörü olarak değerlendirme gerektiği görüşünü taşımaktayız. Diyarbakır Baro Başkanı'nın söylemiş olduğu talihsiz sözleri kabul etmek mümkün olmasa da bir baro başkanının, adliye içindeki makamında ifadesine başvurulmasını beklerken hiçbir gerekçeyle açıklanamayan 'kaçma şüphesiyle' yakalama kararı alınmış olması da bahsi geçen hukuksuzluğun başka bir uygulamasıdır ve kabul edilemez. Her kim olursa olsun, mazeret yaratmaksızın ceza usul yasalarına uygun şekilde ve yasalar önünde eşit muameleyle soruşturulması gerekir. Aksi uygulamanın kabulü, ülkenin temel taşı olan adalet duygusu ve yargıya güveni derinden sarsacak ve yeni mağduriyetler yaratacaktır. Kişilerin yaptığı eylemler ne olursa olsun, daha çok hukukun üstünlüğü ve daha çok insan hakları uygulamaları ile hukuk devletinin oluşması gerektiğine olan inancımızı bir kere daha vurguluyoruz. Ülkedeki tüm hukukçuları bağımsız, tarafsız ve yasalara uygun adalet zemininde yer almaya, bu acı dolu günlerde ülke bütünlüğü için el ele vererek yanyana ve güçlü durmaya davet ediyoruz." denildi. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir Barosu: Baro başkanına makamında yakalama kararı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER