İtalya'da tsunami korkusu: Etna denize sürükleniyor

Dünyanın en aktif yanardağlarından biri olan Etna ile ilgili korkutan tsunami uyarısı yapıldı.

SHABER3.COM

İtalya'nın Sicilya Adası'nda bulunan 500 bin yıllık Avrupa'nın en büyük yanardağı Akdeniz'e sürükleniyor.

Uzmanlar bu aşamanın bir noktasında yanardağın çökebileceğini ve bunun da tsunami dalgaları oluşturabileceğini söylüyor.

Euronews'in haberine göre bu durumda 5 milyondan fazla kişinin yaşadığı Akdeniz adası ve çevresinde 14 milyon kişiyi etkileyebilecek büyük felaketin yaşabileceği ifade ediliyor.

Almanya'daki Helmholtz Okyanus Araştırma Merkezi'nde görevli Morelia Urlaub, yanardağın çok kolay bir şekilde denize doğru kayabileceğini kaydediyor.

1990'lı yıllardan bu yana bu yönde hareketin gözlendiği Etna'da yıllık denize doğru kaymanın 2-3 santimetre olduğu biliniyor. Son araştırmalarda yanardağın eriyik lav sebebiyle değil kendi ağırlığından dolayı Akdeniz'e doğru ilerlediği ortaya konuldu.

Yanardağ çökmesi 57 can aldı

İngiltere'deki Open Üniversitesi'nde görevli jeolog John Murray, Etna'nın bir anda çökmesinin bölgede büyük yıkıcı etkisi olabileceğine dikkat çekiyor. On yıllardır bu yanardağ üzerinde çalışmalar yapan Murray, böyle bir çökmenin günümüzde beklenmediğini ancak bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini dile getiriyor.

1980 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Washington'da St. Helens dağlarının kuzeyindeki bir volkanın çökmesi sonucu 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'na göre o dönem toprak hareketi ve lav püskürmesi sonucu 'dünya üzerinde kaydedilen en büyük toprak kayması' meydana geldi. 57 kişinin hayatını kaybettiği olayda 1.1 milyar dolarlık zarar meydana geldi.
<< Önceki Haber İtalya'da tsunami korkusu: Etna denize sürükleniyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER