İsviçre'nin Filistin Kurtuluş Örgütü ile yaptığı gizli anlaşma ifşa oldu


İsviçre'nin Filistin Kurtuluş Örgütü'yle (FKÖ) 1970 yılında yaptığı gizli bir anlaşma gün yüzüne çıktı. O yıllarda 'terör örgütü' olarak sınıflandırılan oluşum, İsviçre'de kısa süre içerisinde üç tane eylem gerçekleştirmişti.

Ulaşılan belgelere göre dönemin Dışişleri Bakanı Pierre Graber, İsviçre'de başka eylem yapmamaları karşılığında açılan dosyaların üzerini örteceğini, buna karşılık FKÖ'nin Birleşmiş Milletler'de tanınmasına diplomatik destek sunacağını vaat etmiş. Adı geçen gizli anlaşmayı ortaya çıkaran NZZ muhabirinin yayınladığı haber sonrası Federal Meclis Denetim Kurulu, iddiaların araştırılarak tüm detaylarıyla gün yüzüne çıkarılmasını talep etti.

İsviçreli gazeteci Marcel Gyr'in yeni çıkan kitabı kamuoyunda hiç beklenmedik bir tartışmanın çıkmasına neden oldu. Araştırmacı gazeteci 1970 yıllarında birçok terör olaylarıyla hedef haline gelen İsviçre'nin kayıtlara geçmemiş bir anlaşmasının varlığından bahsetti. İddiaya göre dönemin Dışişleri Bakanı Pierre Graber ve milletvekili Jean Ziegler parlamentoya ve hatta Federal Konsey'e bile danışmadan Filistin Kurtuluş Örgütüyle gizli bir anlaşmaya varıyor.

İSVİÇRE'NİN HATIRLAMAK İSTEMEDİĞİ YIL: 1970

1970 senesi İsviçre tarihine terörün gölgesinde kalan bir yıl olarak geçti. 6 Eylül 1970'da 157 yolcusuyla Zürih havalimanından havalanan New York uçağından kuleye beklenmedik bir anons geçildi. Hoparlördeki duyulan kadın sesi uçağın Filistin Kurtuluş Örgütü'nün kontrolüne geçtiğini duyurdu. 157 kişilik yolcu uçağının Ürdün'e indirildiği duyuruldu. Aynı hafta içerisinde bir İngiliz ve bir Amerikan yolcu uçağı da kaçırılıp Ürdün'e indirildi.

Dışişleri Bakanı aynı günün akşamında kriz masası oluşturdu. Kriz masasının protokolleri yakın geçmişte arşivde ulaşıma açık belgeler arasında yer aldı. Ancak protokollerde iddia edilen gizli anlaşma hakkında hiçbir bilgi yok. Dışişleri Bakanı Graber, Federal Konsey'in onayını almadan Filistin Kurtuluş Örgütü'nün yurt dışı sorumlusu Faruk Kaddumi ile irtibata geçti. O dönem FKÖ'nün eylemlerine hedef olan Almanya, ABD ve İngiltere'yle beraber başkent Bern'de görüşmeler yapılıyordu. O görüşmelerin temel şartı Filistin Kurtuluş Örgütü'yle birebir müzakereye girmemekti. Dışişleri Bakanı o anlaşmayı da bozmuş oldu.

FİLİSTİN KURTULUŞ ÖRGÜTÜ 1974 YILINDA BM TARAFINDAN TANINDI

Filistinlilerle irtibatı kuran milletvekili Jean Ziegler bahsedilen görüşmelerin olduğunu teyit etti. Siyaset uzmanları "Bakan Graber'in yaptığı görüşmeler o günlerde ifşa olsaydı kariyerinin sonu olurdu" diye yorumda bulundu. Cenevre'de bir otelde gerçekleşen görüşmede bakanla birlikte Federal Savcı Hans Walder, istihbarat daire başkanı Andre Amstein ve Cenevre adalet dairesinden bir yetkili bulundu. Birkaç gün süren görüşmelerin ardından kağıda dökülmeyen bir mutabakata varıldı. FKÖ, İsviçre'nin herhangi bir eylemin hedefi haline getirilmemesine karşılık İsviçre de Filistinli örgütlerin çatı oluşumu olarak hareket eden FKÖ'ye diplomatik destek sözü verdi. Diplomatik desteğin en önemli gündemi ise BM'de resmen tanınmasıydı. Nitekim 1974 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü Filistin'in tek meşru temsilcisi olarak tanındı.

DÜŞÜRÜLEN SWİSSAİR UÇAĞINDA HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARI ŞÜPHEYE DÜŞTÜ

Ürdün'e kaçırılan uçaktan önce Swissair havayoluna ait bir uçak havalandıktan kısa bir süre sonra bomba patlatılarak düşürüldü. Aargau kantonuna düşen uçakta bulunan 47 kişi hayatını kaybetti. Konuyla alakalı geniş çaplı bir soruşturma açılsa da failler hiçbir zaman gün yüzüne çıkarılamadı. Kitaba yansıyan belgelerde uçağı düşüren kişilerin koruma altına alındığına dair herhangi bir kanıt yok. Hayatını kaybeden kişilerin yakınları yeni çıkan belgelerle şüpheye düştü ve gizli anlaşmanın her yönüyle aydınlatılmasını istedi. CİHAN
<< Önceki Haber İsviçre'nin Filistin Kurtuluş Örgütü ile yaptığı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER