İstanbul’u sağanak vurdu! Yollar kapandı, evleri su bastı: 2 kişi öldü

Meteoroloji, İBB ve İstanbul Valiliği'nin peş peşe uyarıları sonrası İstanbul'da şiddetli yağış başladı. İstanbul'un kuzeyi için kuvvetli ve gök gürültülü sağanak uyarısının ardından, Arnavutköy ve Başakşehir'de evleri ve yolları su bastı. Başakşehir ve Küçükçekmece'de sel nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. AKOM'da açıklama yapan İBB Başkanı İmamoğlu, yarın akşama saatlerine kadar çok parçalı yağışların yaşanacağını duyurdu.

SHABER3.COM


İstanbul’da akşam saatlerinde başlayan yağış kuzey kesimlerde hayatı felç etti. Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinde etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı. Başakşehir’de sel sularına kapılan iki kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış Arnavutköy ve Başakşehir'de an itibariyle etkisini kaybetti. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sağlık hizmeti verilmeye devam ediyor. Başakşehir'de sel sularına kapılan bir kişi hayatını kaybetti. Şahsın cesedine ulaşıldı. Ekiplerimizin, su baskını yaşanan bölgelere müdahaleleri aralıksız devam ediyor. Yağışların sabah saatlerine kadar aralıklarla sürmesi bekleniyor” denildi.

CAN KAYBI ARTTI

Valilikten yapılan son açıklamada ise, “Sağanak yağış sonrası hayatını kaybedenlerin sayısı Başakşehir ve Küçükçekmece’de olmak üzere 2’ye yükselmiştir.” denildi

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bu akşam başlayan yağış gece boyunca etkili olacak. Yağışlar, İstanbul’un kuzeyinde kuvvetli ve gök gürültülü sağanak yağış olarak görülecek. Sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerekiyor.


SAĞANAK YAĞIŞ TRAFİĞİ DURDURDU

TEM Otoyolu Mahmutbey mevkisinde de yağış nedeniyle bazı sürücüler, yolda güçlükle ilerledi. İstanbul Havalimanı yolunda da yağış nedeniyle su birikintileri oluşurken araçlar zorlukla hareket etti.

Anadolu Yakası’nda Beykoz, Kavacık, Kadıköy, Sultanbeyli ve Üsküdar’da, Avrupa Yakası’nda ise Bahçelievler, Kağıthane, Beylikdüzü’nde çakan şimşekler dikkat çekti. Sultangazi Habibler’de de yağmurdan dolayı araçlar durdu. Arnavutköy yolu Fenertepe mevkisinde yolda oluşan su birikintisi, araçların yarı boyuna kadar yükseldi. Basın Ekspres Yolu’nda suda kalan aracın içindekiler camlardan dışarı çıkarak yardım gelmesini bekledi.

ARNAVUTKÖY’DE ŞİDDETTİNİ ARTIRDI

İstanbul’un kuzey bölgesinde başlayan yağış, Arnavutköy ve Başakşehir’de şiddetini artırdı. Sağanak nedeniyle yollarda su birikintileri oluşurken araçlar ilerlemekte güçlük çekiyor.

Arnavutköy’de birçok ev ve iş yerlerinde su baskını ihbarları üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Bölgeye, diğer ilçelerden de itfaiye araçları gönderildi.

İstiklal Mahallesi’ndeki derenin taşması sonucu, Boğazköy Köprüsü kapandı. Derenin yanındaki Boğazköy İlkokulunun bahçesi ve bodrum katı suyla doldu. İtfaiye ekiplerince okulda su tahliyesi çalışmaları yapılırken belediye ekipleri köprünün açılması için çalışma yapıyor.

Boğazköy meydanında selden dolayı oluşan toprak ve taşlar da belediye ekiplerince kaldırılıyor.

Yağış nedeniyle Arnavutköy ve Başakşehir bölgesindeki yollarda araçlar mahsur kaldı. İlerleyemeyen bazı sürücüler, emniyet şeridinde beklerken, bazı vatandaşlar araçlarını iterek kurtarmaya çalıştı.



MİLLET KÜTÜPHANESİNDEKİLER MAHSUR KALDI

Başakşehir Millet Kütüphanesi’nde yağış nedeniyle içeridekilerin mahsur kaldığı ihbarı üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. İBB Başkanı İmamoğlu, kütüphanede mahsur kalanların kurtarıldığını açıkladı.

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu da yaptığı açıklamada, “Kuvvetli yağış nedeniyle Başakşehir Millet Kıraathanemizde yaşanan su baskını sonrasında tüm vatandaşlarımız tahliye edilmiştir. Belediyemizde misafir ettiğimiz komşularımız, servislerimizle evlerine bırakılacaktır. Ekiplerimizin ilçe genelindeki çalışmaları devam ediyor” ifadesini kullandı.

İMAMOĞLU: ORTALAMA 130 KİLO YAĞIŞ DÜŞTÜ

İstanbul Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) yağışlara ilişkin açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu şu ifadeleri kullandı:

* Ani sağanak yağış süreci İstanbul sınırlarına geldi ve kendini başta Arnavutköy olmak üzere Başakşehir, Eyüpsultan sınırları dahilinde kendini gösterdi. Ortalama 130 kiloya kadar yağış düştü, yaklaşık 3 saat içerisinde. 18.30 itibariyle etkisini gösteren yağış hafiflemeye başladı. Başta itfaiye, İSKİ ve yol bakım olmak üzere etkin bir şekilde ihbarları değerlendirip müdahale içerisindedirler. Şu anda kapalı olan yolumuz ve alt geçitimiz yoktur. Bu manada yağışın birikintisiyle yoğunlaşan farklı görüntülerle karşılaştığımız ortamlar oluşmamıştır.

* Ayamama kabarmış olsa da doğal akışı süreci karşılayabilmiştir. Şu ana kadar sahada 1808 ihbar gerçekleşti. Bu ihbarların tümü değerlendirilip personelimiz yönlendirildi. Bazı önemli noktalarda su baskınları yaşandı. Bunların görüntüleri de kamuoyu tarafından görülmekte. Metro istasyonlarımızdan olan Kayaşehir istasyonumuzda göllenme ve sel sularının akışı gerçekleşti ancak etkili yağmur görüntüsü olduğu an itibariyle buradaki metro durağı iptal edildi.

“MİLLET BAHÇESİNDE MAHSUR KALANLAR KURTARILDI”

* Kayaşehir istasyonu kapalıdır, arkadaşlarımız müdahale ediyor. Başakşehir Millet Kütüphanesi’ndeki su baskınında itfaiye ekiplerimiz ulaşmış ve mahsur kalanları oradan çıkarmıştır, müdahale devam etmektedir. Çam ve Sakura Hastanesi’nde de ekiplerimiz müdahale etmektedir. Anlık müdahale için irtibatımız sürüyor. Aynı zamanda valiliğimizle de anlık irtibatla oluşan bilgileri de değerlendirerek eşgüdümlü çalışmalarımız da devam etmektedir.

* Yağış büyük oranda havzalar bölümüne düşmektedir. Sazlıdere, Alibey barajı olsun özellikle Terkos bölgesinde de yağışın gerçekleştiği görülmektedir, barajlara pozitif etkisi vardır. İklim değişikliğinin yaşandığı dünyamızda yağışların kendisini böyle göstermesi ve sel ve su baskınlarına yaptığımız yatırımların, 13 milyarı aşmış yatırımların ne kadar önemli olduğunun altını çizmek isterim.

* Yerin altında önem verdiğimiz yatırımların İstanbul için ne kadar hayati olduğu, baskınların önlenmesi konusundaki teknik çalışmaların güncel bir takım yağı refleksine göre, hesaplarımızın ona göre yapmamız gerektiğini, yaptığımız bilinçli çalışmanın ne kadar mühim bir çalışma olduğunu görmek gerekir.

AKOM’UN RAPORU YAYINLANDI

AKOM’un yağış raporunda şu ifadeler yer aldı:

* Gün boyu Karadeniz'e kıyı ilçelerde görülen sağanak yağış akşam saatlerinde (17.30) Sarıyer, Eyüpsultan, Arnavutköy, Başakşehir, Çatalca ilçelerinde şiddetini arttırarak ani sağanak geçişleri başlamıştır. Yağışın gece saatlerine kadar etkisini azaltarak Avrupa yakasının batısında devam etmesi beklenmektedir.

* Boğaz çevresi ve Avrupa yakasında etkili olan yağış sonucu metrekareye Arnavutköy 128 kg, Beykoz 37 kg, Sarıyer 28 kg, Çatalca 21 kg, Silivri 15 kg yağış kaydedilmiştir. Beklenen yağışlı hava nedeni ile yaşanması muhtemel olumsuzluklara karşı hazırda bekleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri 2.137 personel, 1.161 araç ve iş makinesi ile il genelinden alınan toplam 1.880 ihbara (İtfaiye 1500 ihbar, İSKİ 350 ihbar, Yol Bakım 30 ihbar) müdahale çalışmalarını gerçekleştirmektedir.

YAĞIŞ METRO SEFERLERİNİ DE ETKİLEDİ

Metro İstanbul'un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “M3 Kirazlı-Kayaşehir Merkez Metro Hattımızda yoğun yağış nedeniyle yolcularımızın güvenliği için Kayaşehir Merkez istasyonumuz kapatılmıştır. Seferlerimiz Kirazlı-Toplu Konutlar istasyonları arasında yapılmaktadır. TF2 Eyüp-Piyer Loti Teleferik Hattımız hava muhalefeti nedeniyle işletmeye kapatılmıştır” denildi.

Eski Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu döneminde yapılan Başakşehir- Kayaşehir metro hattında meydana gelen su baskınları nedeniyle mahsur kalanların olduğu öğrenildi.




BİR UYARI DA İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN

İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Arnavutköy ve Başakşehir başta olmak üzere İstanbul’un farklı semtlerinde kuvvetli yağış olduğunu belirterek, su baskınlarına karşı dikkatli olunmasını istedi. Vali Gül ayrıca, motosiklet gibi ulaşım araçlarıyla trafiğe çıkılmaması uyarısında bulundu.

İstanbul Valiliği tarafından sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise, “Bu akşam ve gece saatlerinde İstanbul’un kuzey kesimi ve yerel olarak beklenen gök gürültülü sağanak yağışların kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.” ifadelerine yer verildi. Paylaşımda, olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.

METEOROLOJİ’DEN AÇIKLAMA

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarılarda şöyle denildi:

Yarın Giresun çevreleri ile bu akşam ve gece saatlerinde İstanbul’un kuzeyinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anından kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın güney ve doğusu, Kuzey Ege, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Edirne’nin güneyi ve Kırklareli’nin kıyı ilçelerinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Giresun çevreleri ile bu akşam ve gece saatlerinde İstanbul’un kuzeyinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: Önemli bir değişiklik olmayacağı, ülkemiz genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzeyli, yurdun güney ve zamanla doğu kesimlerinde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

MARMARA

Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin güney ve doğu kesimleri ile Edirne’nin güneyi ve Kırklareli’nin kıyı ilçelerinde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların bu akşam ve gece saatlerinde İstanbul’un kuzey kesimlerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın, kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km/saat) eseceği tahmin ediliyor.

EDİRNE 19°C, 29°C
Parçalı ve çok bulutlu, güney kesimleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

İSTANBUL 24°C, 29°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların bu akşam ve gece saatlerinde kuzey kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

KIRKLARELİ 19°C, 28°C
Parçalı ve çok bulutlu, kıyı ilçeleri aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

SAKARYA 21°C, 29°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

EGE
Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin kuzeyi aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

A.KARAHİSAR 15°C, 30°C
Parçalı ve çok bulutlu

DENİZLİ 20°C, 33°C
Parçalı ve çok bulutlu

İZMİR 22°C, 31°C
Parçalı ve çok bulutlu

MUĞLA 18°C, 30°C
Parçalı ve çok bulutlu

AKDENİZ
Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

ADANA 22°C, 35°C
Parçalı ve az bulutlu

ANTALYA 23°C, 31°C
Parçalı ve az bulutlu

HATAY 22°C, 32°C
Parçalı ve az bulutlu

MERSİN 25°C, 33°C
Parçalı ve az bulutlu

İÇ ANADOLU
Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

ANKARA 17°C, 30°C
Parçalı ve az bulutlu

ESKİŞEHİR 17°C, 29°C
Parçalı ve az bulutlu

KONYA 17°C, 31°C
Parçalı ve az bulutlu

SİVAS 15°C, 32°C
Parçalı ve az bulutlu

BATI KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, iç kesimlerinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

BOLU 16°C, 27°C
Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

KASTAMONU 15°C, 27°C
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam saatlerinde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

SİNOP 22°C, 28°C
Parçalı ve çok bulutlu

ZONGULDAK 21°C, 26°C
Parçalı ve çok bulutlu

ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, kıyı kesimlerinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Giresun çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

AMASYA 19°C, 31°C
Parçalı ve çok bulutlu

SAMSUN 22°C, 26°C
Parçalı ve çok bulutlu, yarın aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

TOKAT 19°C, 31°C
Parçalı ve çok bulutlu

TRABZON 24°C, 27°C
Parçalı ve çok bulutlu, yarın aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

DOĞU ANADOLU
Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

ERZURUM 13°C, 29°C
Parçalı ve az bulutlu

KARS 10°C, 31°C
Parçalı ve az bulutlu

MALATYA 19°C, 36°C
Az bulutlu

VAN 14°C, 30°C
Az bulutlu

GÜNEYDOĞU ANADOLU
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

DİYARBAKIR 19°C, 40°C
Az bulutlu ve açık

GAZİANTEP 21°C, 36°C
Az bulutlu ve açık

SİİRT 24°C, 39°C
Az bulutlu ve açık

ŞANLIURFA 27°C, 38°C
Az bulutlu ve açık
<< Önceki Haber İstanbul’u sağanak vurdu! Yollar kapandı, evleri su... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER