İstanbul seçmenine ‘sandık kurulu üyeliği’ sürprizi

23 Haziran’da yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde, herhangi bir talep, başvuru veya parti üyesi olmadıkları halde ‘sandık kurulu seçmen üyesi’ olarak görevlendirilen bazı kişiler, ilçe seçim kurullarına itiraz etti. Görevlendirmenin, siyasi partilerin sandık kurulu üye listelerindeki eksikliklerin tamamlanması amacıyla ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca çekilen kura ile rasgele seçmen belirlenmesinden kaynaklandığı açıklandı.

SHABER3.COM

Birçok seçmene bilgisi olmadan gönderilen görevlendirme yazısında, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yenileme Seçimi nedeniyle …nolu sandıkta sandık kurulu seçmen üye olarak atanmış bulunmaktasınız. Kayıtlı olduğunuz sandık dışında başka bir sandıkta görevlendirilmişseniz, kayıtlı olduğunuz sandıkta oy kullanamayacağınızdan seçmen bilgi kağıdı ile T.C. kimlik no.lu ve fotoğraflı kimlik kartınızı mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekliliği 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ilgili hükümleri uyarınca tebliğ olunur” denildi.

Polis tarafından ‘sandık kurulu seçmen üyesi’ olarak tebligat yapılanlardan, Beyoğlu, Sütlüce Mahallesi’nde oturan Onur Mehmetağaoğlu, bugün Beyoğlu İlçe Seçim Kurulu’na giderek itirazda bulundu. Mehmetağaoğlu, “Polis tarafından dün itibariyle evime 23 Haziran seçimlerinde sandık kurulu seçmen üye olarak göreve atandığıma dair bir belge getirildi. Benim de böyle bir talebim, isteğim olmadığı için buna istinaden Yüksek Seçim Kurulu’nu aradım. Kendileri göreve katılmamam durumunda herhangi bir problem olmayacağını söylediler. Ve ayrıca 298 no.lu kanunda böyle bir hususun olduğunu belirttiler. Fakat ben ilgili maddeye baktığımda, ‘Sandık kurulu üyeleri göreve gelmez veya sandık başında oy vermeye başlamadan önce veya oy verme sırasında sandık kuruluna dahil üyelerin bir ya da birkaçı görevini yapmazsa ceza hükümleri saklı kalmak üzeredir’ diye bilgi olduğu için, gelerek buradan yazılı görev belgesini almadığıma dair evrak alarak imzalattım” dedi.




Okuma-yazma bilmeyenlere de sandık kurulu görevlendirmesi yapıldığı iddialarını bir yenisi eklendi.

Onur Mehmetağaoğlu, görevlendirmenin nasıl yapıldığını da şöyle anlattı: “Benim herhangi bir başvurum veya talebim olmadı. Başkan hakim tarafından rastgele seçildiğimi söylediler. Herhangi bir siyasi parti üyeliğim yok şu an. Herhangi bir ceza yaptırımı olmayacağı için buna gerek olmadığını söylediler ama ben 298’deki yazı için bu yazıyı almaya kendime görev addettim. Gazetelerde ve internet sayfalarında okuduğuma göre okuma yazma bilmeyen insanlara bile bu evrağın gittiği söyleniyor.”

Benzer şekilde itiraz için Beyoğlu İlçe Seçim Kurulu’na gelen İrfan Aleşgür ise “Beni görevli olarak tayin etmişler. Ben de o gün görevimi yapamayacağımı, oyumu kullandıktan sonra tatile gitmem gerektiğini söyledim. Onlar da ‘bu belgenin herhangi bir zorunluluğu yok, oyunuzu kullandıktan sonra gidebilirsiniz. Eğer isterseniz orada kalıp belli bir ücret karşılığında sandıkta yardımcı olabilirsiniz’ dediler. Herhangi bir cezai uygulaması yokmuş. Kağıdın herhangi bir zorunluluğu yok. İtiraz edilecek bir durum yok. Çok zorunlu bir şey değil. Bu evrakla isterseniz görev yapabilirsiniz, görev yapmazsanız da bir cezası da yok. Bana verdikleri kağıtta saat 07.00’da kimliğimizle birlikte orada olmamız gerektiği yazıyor” dedi.
<< Önceki Haber İstanbul seçmenine ‘sandık kurulu üyeliği’ sürprizi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER