İsrail'de Netanyahu ittifak ile koltuğunu korumuş görünüyor

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu yapılan genel seçimler neticesinde 5. dönemine başlamayı garantilemiş görülüyor. Ülke genelinde oyların yüzde 97’si sayıldı. İlk sonuçlara göre Netanyahu’nun partisi Likud ve ittifak halinde olduğu diğer sağ partiler koalisyon hükümetini kuracak çoğunluğu elde ettiler

SHABER3.COM

.

Netanyahu, parlamentoda seçimdeki en büyük rakibi Mavi-Beyaz Partisi lideri Benny Gantz’la aynı oranda sandalye kazanmış görünüyor.

İsrail’de parlamentoda hükümeti kuracak çoğunluğu sağlamak için 120 sandalyenin 61’ini kazanmak gerekiyor. Mevcut sonuçlara göre Likud ve ittifak halindeki partiler 65 sandalye kazanarak koalisyon hükümeti kurabiliyorlar.

Seçimin sona ermesinden saatler sonra hem Netanyahu hem de Gantz kendisinin seçimi kazandığını ilan ettiler.

İlk sonuçların gelmeye başlamasının ardından Netanyahu destekçilerine yaptığı açıklamada partisinin muazzam bir zafer kazandığını söyledi. Sağcı bir koalisyonun kurulacağını söyleyen Netanyahu her kesimin başbakanı olacağını söyledi.

Netanyahu’nun bu ifadesi seçimden önce yaptığı Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini ilhak edeceği sözleriyle çelişiyor yorumları yapıldı. Netanyahu bu vaadini yerine getirirse bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını imkansız hale getirecek.

Rakibi Gantz bu vaadi sorumsuzluk olarak nitelemişti. Gantz buna karşın Filistinle İsrail arasında küresel anlamda da destek görecek bir barış anlaşmasını savunduğunu söyledi.

Kampanyası sırasında Gantz kendisini İsrail’i birleştirici güç olarak tanımladı ve Netanyahu’yu göndermenin zamanı geldi ifadelerini kullandı.

İsrail’de seçimin kesin sonuçlarının Cuma günü belli olması bekleniyor. Mevcut durumun korunması halinde Gantz’ın önderliğindeki sol blok sadece 55 sandalyeye ulaşabiliyor ve koalisyon hükümetini kuracak çoğunluğu elde edemiyor.

Şu an Netanyahu’nın partisi Likud da Gantz’ın Partisi Mavi-Beyaz da parlamentoda 35’er sandalye kazanmış görünüyorlar.

69 yaşındaki Netanyahu eğer seçim sonucunda koalisyon kurmayı başarırsa İsrail tarihinin en uzun süre görevde kalan başbakanı olacak.İsrail Başbakanı ülke içerisinde son dönemde hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle zor bir dönem geçiriyor.
<< Önceki Haber İsrail'de Netanyahu ittifak ile koltuğunu korumuş görünüyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER