İsrail, Gazze'de hastane vurdu: En az 800 ölü

İsrail, Gazze Şeridi'nde hasta ve yerinden edilmiş insanlarla dolu olan El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurdu. Saldırıda en az 500 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

SHABER3.COM

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

Saldırıda hastalar, kadınlar ve çocukların da olduğu en az 500 kişi hayatını kaybetti, yüzlercesi de yaralandı.

ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Saldırıyı “soykırım” ve “insani felaket” olarak niteleyen Filistin, üç günlük ulusal yas ilan etti.

El Cezire muhabiri Wael el-Dahduh olay yerinden verdiği bilgide “Tanık olduklarımız korkunç, dehşet verici. Çocukların, gençlerin, yaşlı erkek ve kadınların parçalanmış bedenlerini gördük. Bombalama hastanenin çevresinde değil, merkezinde gerçekleşti. Gördüklerimizin dehşetinden konuşamıyoruz. Çuvallara konulmuş et yığınları gördük” dedi.



İSRAİL ORDUSU: ELİMİZDE TÜM DETAYLAR YOK

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında “Buraya gelmeden önce Gazze birimiyle olay hakkında görüştüm. Elimizde tüm detaylar yok. Olaya dair detaylara bakıp ne olduğunu öğrenecek ve kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.


DÜNYADAN TEPKİLER… KANADA: KABUL EDİLEMEZ

Dünyadan saldırıya ilk tepki Kanada’dan geldi. Başbakan Justin Trudeau, İsrail'in saldırısını “korkunç ve kabul edilemez” olarak niteledi.

Mısır da yüzlerce Filistinlinin ölümüne neden olan saldırı en güçlü ifadelerle kınadıklarını bildirdi ve uluslararası toplumu “İsrail’in toplu cezalandırma politikalarının” engellenmesi için müdahaleye çağırdı.

Katar ve Ürdün de saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.

BM VE AB’DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler, saldırıyı şiddetle kınayarak, siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de “Çok fazla ölü var. Orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de saldırıyı güçlü bir şekilde kınadığını bildirdi.

TÜRK DIŞİŞLERİ: BARBARCA SALDIRIYI EN ŞİDDETLİ BİÇİMDE KINIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, saldırı hakkında şu açıklamayı yaptı:

– “Bugün Gazze'de bir hastanenin hedef alınması sonucunda yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinden ve bir o kadarının da yaralanmasından derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz.

– Saldırılarda hayatlarını kaybeden Filistinli kardeşlerimize rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

– Sivilleri doğrudan hedef alan, hastaneleri, okulları vuran bir zihniyetin uluslararası hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi kaçınılmazdır.”


OKUL DA VURULDU

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), abluka altındaki Gazze’de yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı UNRWA’ya bağlı bir okulunun vurulması sonucu 6 kişinin öldüğünü duyurdu.

“GİDECEK HİÇBİR YERLERİ YOK”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, Gazze'de sivillerin giderek daha kısıtlı bir alana sıkıştığını belirtti ve gidecek neredeyse hiçbir yerleri olmadığını söyledi. Sivillerin temel ihtiyaç maddelerinin tükendiği konusunda uyaran Msuya, yardıma erişim için ateşkes çağrısında bulundu.

İSRAİL – FİLİSTİN ÇATIŞMASI

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 299’u asker 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 3 bin kişinin öldüğünü, 12 bin 500 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 61 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 1250 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail’in saldırılarında ayrıca 13 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Lübnan sınırında 8 Ekim’de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda 8 Hizbullah, 2 İslami Cihad üyesi, 1 gazeteci, 2 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 2 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

Erdoğan ve siyasetçilerden hastane bombalayan İsrail’e tepki

İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne gerçekleştirdiği hava saldırısında yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve siyasetçiler sosyal medyadan yaptığı paylaşımda saldırıyı kınadı, İsrail'e tepki gösterdi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Saldırıda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

“TÜM İNSANLIĞI HAREKETE GEÇMEYE DAVET EDİYORUM”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya X hesabından yaptığı paylaşımda İsrail’e tepki gösterdi.

Erdoğan, mesajında şunları belirtti:

* “İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail'in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir.

* Gazze'de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum.”

“İSRAİL, İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEMİŞTİR”

Saldırıya siyasetçilerden de tepki geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Lafı eğip bükmeye hiç gerek yok. İsrail, insanlığa karşı suç işlemiştir. Bunun adı cinayettir, katliamdır. Lanetliyorum!”

“BİR DEVLETİN SAVAŞ STRATEJİSİNDE HASTANE BOMBALAMAK OLAMAZ”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “İsrail’in terörle mücadele edeceğini beyan ederek başlattığı savaş; artık bir savaş olmaktan çıkmış ve Netanyahu terörü hâline gelmiştir. Bir devletin savaş stratejisinde, hastane bombalamak olamaz. Bu ancak ve ancak bir terör stratejisidir. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya kamuoyunu; bir an önce en temel insan haklarına sahip çıkmaya ve Netanyahu terörünü durdurmaya davet ediyorum.”

“BUNUN ADI DEVLET TERÖRÜDÜR”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “Hastane bombalamak da mı terörle mücadele? Gazze'de hastane bombalayarak 500 masum canı katleden eli kanlı İsrail'i lanetliyorum. Bunun adı savaş suçudur, bunun adı katliamdır, bunun adı devlet terörüdür. Son nefesime kadar Filistinli kardeşlerimin yanındayım.”

“TEK SES OLUP BU KIYIMA DUR DEMELİ”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Ahli Arab hastanesine düzenlediği hava saldırısı açık bir savaş suçudur. Gazze’de yaşanan insanlık suçlarına tepki göstermeyen herkes bu katliamın sorumlusu konumundadır. Uluslararası kamuoyu hiçbir gerekçe ve bahaneye sığınmadan acilen tek ses olup bu kıyıma dur demelidir.”

“TÜRKİYE DERHAL HAREKETE GEÇMELİ”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: “Söz bitmiştir artık! İsrail kana doymuyor, vahşete devam ediyor; dünya kamuoyu ise sadece seyrederek bu suça ortak oluyor! Sözde(!) “demokrasi ve insan hakları” diyen Batı ülkeleri ne zaman uyanacak acaba? İsrail, Gazze'de bir kez daha hastane bombaladı; yüzlerce kardeşimiz şehit oldu. İslam dünyası da sadece kınayarak bu vebale ortak oluyor! Zalimin zulmüne engel olmak için Müslüman ülkeler ve Türkiye derhal harekete geçmelidir. Mazlumların uğradığı bu soykırıma son vermek için dünyayı ayağa kaldırmak hepimizin görevidir!”

“ASLA KABUL ETMİYORUZ VE EN ŞİDDETLİ ŞEKİLDE BİR KEZ DAHA KINIYORUZ”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş: “İsrail, tüm dünyanın gözleri önünde gaddarca insanlığı vurmaya devam ediyor. Sivil yerleşim yerlerini hedef almaya aralıksız devam eden vahşi Siyonizm, Gazze'de bir hastaneye düzenlediği saldırıda yüzlerce masum insanı katletti. İsrail'in uluslararası hukuku hiçe sayarak sivilleri hedef alan saldırılarını asla kabul etmiyoruz ve en şiddetli şekilde bir kez daha kınıyoruz. Türkiye olarak Gazze’ye yönelik orantısız ve her türlü insani, ahlaki temelden uzak, barbarca saldırıların karşısında olmaya devam edeceğiz.”

“ATEŞ ÇEMBERİNİN İÇİNE TÜRKİYE'Yİ DE ÇEKMEK İSTEDİKLERİ AÇIK AMAÇLARI”

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: “Şu an Gazze’de insanlığın yüzünü kızartacak katliamlar yapılıyor, tüm dünyanın gözünün içine baka baka masum siviller hastanede hedef alınıyor. İsrail Savunma Bakanı, Filistinlileri ‘human animal-İnsan hayvan' diyerek İsrail Devletine hakim zihniyeti zaten cüretkarlıkla ifşa etmişti. İsrail'in neredeyse işgalci olduğu unutturulmak suretiyle arkasına aldığı başta ABD olmak üzere sabıkalı Batılı güçlerin desteğiyle Ortadoğu'da asırlık planlarını icra etmek istiyorlar. BOP ile Suriye'den başlayarak kan ve gözyaşının merkezi haline getirdikleri bölgemizde şimdi ateş çemberinin içine Lübnan, İran ve akabinde Türkiye'yi de çekmek istedikleri açık amaçları! Bir asır önce terk ettiğimiz bu coğrafyada gelişen olumlu/olumsuz tüm hadise ve yapılanmalara Türkiye'nin Kudret kapasitesine denk bir siyasi akılla müdahale etme hakkı vardır.”
<< Önceki Haber İsrail, Gazze'de hastane vurdu: En az 800 ölü Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER