İsrail askerleri Gazzelilere ateş açtı: 13 ölü, 750 yaralı

Filistinlilerce 'Toprak Günü' olarak anılan bugün binlerce Filistinli İsrail'in Gazze sınırında protesto gösterisi yapıyor. İsrail güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi ile müdahalesi sonucu yüzlerce kişi yaralandı, 12 eylemci de öldü. Eylemden önce İsrail tankının Gazze'ye yönelik bombardımanında da 1 Filistinli hayatını kaybetti.

SHABER3.COM

Binlerce Filistinli sabah saatlerinden itibaren 'Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü' adını taşıyan protesto gösterileri nedeniyle Gazze'nin İsrail sınırındaki farklı noktalarda toplandı.İsrail ordusu en az 17.000 kişinin protesto eylemlerine katıldığını duyurdu.

Bazı eylemcilerin sınırdaki çitin olduğu bölge yakınlarında İsrail askerleriyle çatışması sonucu İsrail güvenlik güçleri de göz yaşartıcı gaz, plastik ve gerçek mermiyle eylemcilere müdahale etti.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu en az 12 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Bakanlık, İsrail askerlerinin ateşi ve çatışmalar sonucu 750 kişinin de yaralandığını duyurdu.

KESKİN NİŞANCILAR DA SINIRDA

Gazze'yi yöneten Hamas'ın çağrısıyla yapılmakta olan protesto öncesinde İsrail ordusu sınırdaki asker sayısını iki katına çıkardığını, sınıra keskin nişancılar yerleştirdiğini ayrıca sınıra özel kuvvetler ve paramiliter sınır polisi birimlerinin konuşlandırıldığını duyurmuştu.

EYLEMİN 6 HAFTA SÜRMESİ PLANLANIYOR

'Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü' adını taşıyan protesto eylemlerinin 6 hafta sürmesi bekleniyor. Filistinlilerce 'Toprak Günü' olarak anılan 30 Mart, 1976'da topraklarına el konulmasını protesto eden 6 Filistinli eylemcinin İsrail güvenlik güçlerince öldürülmesinin yıldönümü. Filistinliler gösteriler öncesi sınır bölgesinde çadırlar kurmuştu.

Eylemin Filistinlilerin Nakba (Felaket) günü olarak andığı 15 Mayıs'ta sona ermesi planlanıyor. Nakba gününde 1948'de İsrail devletinin kurulmasından sonra yüz binlerce Filistinli'nin evlerinden olması anılıyor.

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye de yaptığı açıklamada "Filistin dışında başka bir alternatif ve geri dönüş dışında bir çözüm yok" dedi.

Bu arada Jerusalem Post gazetesi Hamas lideri Yahya Sinvar'ın da Han Yunus kenti yakınlarındaki prosto alanında halkın arasında görüldüğünü söyledi. Gazete Sinvar'ın nadiren kamuoyu önüne çıktığını vurguladı.

MAYDANOZ TOPLUYORDU'

Sağlık yetkilileri ve görgü tanıklarının ifadelerine göre, Filistinliler'in İsrail sınırında kitlesel eyleminden saatler önce İsrail tankının ateş açması sonucu bir Filistinli çiftçi hayatını kaybetti.

Ölen Filistinlinin 27 yaşındaki Amr Samur olduğu açıklandı. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre Samur, İsrail tankının Gazze'nin güneydoğu sınırındaki bombardımanında öldü.

Akrabası Yasser Samur ölen Filistinlinin tank ateşi ile vurulmasından önce bölgede daha sonra satmak için maydanoz topladığını söyledi.

Samur "Ben de yandaki tarladaydım. Amr'ın çalıştığı yerdeki bombardıman sesini duyduk. Oraya koştuk ve vurulmuş olduğunu gördük. Sınırdan 1 km uzaktaydık" dedi. Samur bir başka çiftçinin de ayağından şarapnel ile yaralandığını kaydetti.

<< Önceki Haber İsrail askerleri Gazzelilere ateş açtı: 13 ölü, 750 yaralı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER