IŞİD Irak'ta stratejik Ramadi'yi ele geçirdi

IŞİD, Irak’ın Anbar vilayetinin başkenti Ramadi’de kontrolü ele geçirdiğini duyurdu.

IŞİD Irak'ta stratejik Ramadi'yi ele geçirdi

IŞİD, kentin kontrolünün tamamen ele geçirildiğini ve onlarca ‘dinden dönmüş‘ün (Iraklı askerleri tanımlamak için kullanılıyor) öldürüldüğünü belirtti.

Açıklamada, 8’inci Tugay’a ait üssün ele geçirildiği ve askerler tarafından terk edilen tank ve füze rampalarına el konduğu kaydedildi.

Irak askerlerine bulundukları mevkileri koruma çağrısı yapan Irak Başbakanı Haydar el Ebadi’yse Şii milislerine bölgeye giriş emri verdi.

Pentagon: IŞİD, kentte ‘üstünlüğü’ geçirdi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise temkinli. Kentteki çatışmaların geçtiğimiz yazdan bu yana sürdüğünü belirten Pentagon Sözcüsü Elissa Smith, IŞİD’in kentte ‘üstünlüğü ele geçirdiği‘ görüşünde.

Kentin kaybedilmesinin Irak’ta dengenin IŞİD’in lehine döneceği anlamına gelmediğini belirten Smith, böyle bir durumda koalisyon güçlerinin Irak ordusuna ‘daha sonra‘ destek vereceğinin söyledi.

Öte yandan koalisyon güçleri son 24 saatte Ramadi çevresindeki IŞİD hedeflerine yönelik yedi hava saldırısı düzenledi.

Ramadi’deki saldırılarına sıklaştıran IŞİD, cuma günü hükümet binasını ele geçirmiş, son iki günde 8 binden fazla sivil kenti terk etmişti.

Ramadi’nin kontrolünü ele geçirilmesinin, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun hava bombardımanın başlamasının ardından örgütün elde ettiği en önemli başarı olduğu belirtiliyor.

Başkent Bağdat’ın 112 kilometre batısındaki Ramadi, aynı zamanda Suriye ile Ürdün’e giden yolda da önemli bir konumda bulunuyor.
<< Önceki Haber IŞİD Irak'ta stratejik Ramadi'yi ele geçirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER