IŞİD’in yemin metni ele geçirildi

Diyarbakır’da 26 Ekim günü IŞİD’in hücre evlerine yapılan ve 7 teröristin ölü olarak ele geçildiği operasyondan sonra gözaltına alınan örgütün kuryesi Mahmut Demirtaş’ın aracında, IŞİD’in Türkçe biat metni ortaya çıktı. Terör uzmanları, ilk kez örgütün Türkçe dilince biat metnine ulaşıldığını söyledi. Değerlendirme ve tespit tutanağında, metnin terör örgütü IŞİD'in lideri Ebu Bekir El Bağdadi’ye sunulan biat olduğunu belirten polis, yemin etme şeklinde kaleme alınan yazıyı okuyan örgüt mensubunun IŞİD üyesi kabul edildiğini vurguladı.

IŞİD’in yemin metni ele geçirildi

Merkez Kayapınar İlçesi’nde geçen 26 Ekim günü IŞİD’in hücre evlerine yapılan operasyonda polis memurları Sadık Özkan ve Gökhan Çakıcı şehit edilirken; terör örgütü üyesi Veysel Argunağa, Cahit Ölmez, Serhat Seyithanoğlu, Ergün Gül, Sıdık Bünül, Orhan Genç ve Ersel Gergüy ölü ele geçirildi. Operasyondan sonra devam eden soruşturma kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan örgütün kuryesi Mahmut Demirtaş’ın evinde yapılan aramada Suriye’de faaliyet yürüten terör örgütleri tarafından çatışma bölgelerinde kullanılan cihat bayrağı ele geçirildi.




BAĞDADİ’YE BİAT

Soruşturma dosyasındaki belgelerde Mahmut Demirtaş’ın IŞİD’in Diyarbakır sözde emiri Nihat Turan’a bağlı çalıştığı ve çatışmalı bölgelerde kuryelik yaptığı belirtildi. Gözaltında ’Susma hakkını’ kullanan Demirtaş’ın aracında yapılan aramada ise çok sayıda örgütsel doküman bulunduğu belirtildi. Belgelerin birinde içeriği anlaşılmayan bir kroki tespit edildiğini kaydeden polis, Demirtaş’ın defterinden koparılan sayfaların örgütsel faaliyetlerle ilgili olduğunu kaydetti. Soruşturma evraklarına göre; Demirtaş’ın aracında yapılan aramada ilk kez IŞİD terör örgütünün lideri Ebubekir El Bağdadi’ye Türkçe biat metni bulundu. Yanında Arapça karşılığı bulunan ve Bağdadi’ye hitaben yazılan biat metninde şu ifade yer aldı:

"İbrahim B. Avad olan Haşimi soyundan Kureyşli Ebubekir Bağdadi’ye, zorlukta ve kolaylıkta, hoşuma giden ve gitmeyen şeylerde, başkası bize tercih bile edildiğinde, Yüce Allah’tan elimizde açık bir şekilde küfür olduğuna dair bir delil olmadığı sürece hilafet ve emirlik işinde onlarla, ehliyle tartışıp mücadele etmeyeceğimiz üzere biat ediyoruz. Allah bu söylediğimize şahittir."


METNİ OKUYAN IŞİD MENSUBU SAYILIYOR

Değerlendirme ve tespit tutanağında, metnin Irak ve Şam İslam Devleti lideri Ebu Bekir El Bağdadi’ye sunulan biat olduğunu belirten polis, yemin etme şeklinde kaleme alınan yazıyı okuyan örgüt mensubunun IŞİD üyesi kabul edildiğini vurguladı. Mahmut Demirtaş’ın örgüte temin ettiği elemanlara IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’ye sunulan biat metnini okuttuğunu ifade eden polis, metni okuyan kişinin örgüte biatının sağlandığını vurguladı.

Terör örgütleri içerisinde faaliyet yürüten kişilerin adli ve teknik dinlemeye karşı önlemler geliştirdiğini belirten polis, bu kişilerin özellikle kendi adlarına kayıtlı olmayan hatlar kullandığını kaydetti. Örgüt mensuplarının dinlemeye karşı genel olarak bir hattı bir ay kullandıktan sonra değiştirdiğini vurgulayan polis, Demirtaş’ın aracında kullanılmamış 3 sim kart bulunduğunu ifade etti. Soruşturma dosyasında yer alan HTS (Dinleme) raporlarına göre şüpheli Mahmut Demirtaş’ın IŞİD’in Diyarbakır emiri olduğu öne sürülen Nihat Turan ile çok sayıda telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı. Raporlara göre teknik takip sırasında Demirtaş ve Turan arasında sadece 15 Eylül günü 132 kez telefon görüşmesi yaptığı tespit edildi. Teknik takip süresince Nihat Turan ve Mahmut Demirtaş arasında 2 bin 500’e yakın görüşme tespit edildiği belirtildi.



<< Önceki Haber IŞİD’in yemin metni ele geçirildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER