IŞİD ile kamu görevlilerinin telefonla görüştüğü iddiası Meclis gündeminde


HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dava dosyasına yansıyan IŞİD ile Türkiye kamu görevlisi yetkililer arasındaki telefon ve yüz yüze görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı gündemine taşıdı.

TBMM Başkanlığı'na Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi veren Baluken, Suriye iç savaşı ile birlikte AK Parti politikalarının zaman içinde iflas ettiğini, geriye uluslararası hukuk ve iç hukuk bağlamında büyük sorumluluklar kaldığını vurguladı. Bu sorumlulukların en bariz örneğinin ise tüm dünyanın çete örgüt olarak gördüğü IŞİD ile olan ilişkiler olduğunu savunan Baluken, şunları aktardı: "AKP Hükümeti temsilcileri her fırsatta IŞİD ile olan ilişkileri reddetse de IŞİD-AKP ilişkisine dair yeni belgeler ortaya çıkmaya devam etmektedir. Ortaya çıkan her belgede AKP'nin IŞİD ile olan ilişkisine dair yeni bilgiler kamuoyu tarafından edinilmektedir. Bu belgelerin en son örneği Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden IŞİD dava dosyasında bulunmaktadır. Bir basın kurumu tarafından haberleştirilen telefon kayıtlarında AKP ile IŞİD ilişkisine dair çok sayıda bilgi mevcuttur. Bu bilgilerde görülmektedir ki, IŞİD'in Türkiye sınırından sorumlu olan ve Türkiye'ye bomba geçişlerini organize eden 'emiri' ile sınırda görevli rütbeli askerler arasında çok sayıda görüşmek gerçekleştirilmiş, IŞİD çete mensupları tarafından alıkonulan bir asker için pazarlık da yapılmıştır."

Bu bağlamda Baluken, şu soruları yöneltti:

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada IŞİD'in Türkiye'ye bomba geçişlerini organize eden Mustafa Demir adlı çete mensubu ile yüz yüze veya telefon ile çok sayıda görüşme gerçekleştiren A.A., Burak Üsteğmen, Abdullah Üsteğmen, A.B., M.U., A.K., Y., A. adlarındaki askerler kimdir? Bu askerler hangi karakollarda görev yapmaktadır? Bu askerler hakkında soruşturma açılmış mıdır?

Telefon kayıtlarında IŞİD tarafından alıkonulan asker için aradığı IŞİD çete mensubuna "Biz size böyle davranmıyorduk!" diyen asker neyi kastetmiştir?

IŞİD çete mensuplarının yanına "silahlarıyla geldiler, sohbet ettik, gittiler" dediği askerler kimlerdir? IŞİD çete mensupları ile askerler hangi yasaya bağlı olarak görüşmüştür? Bu görüşmenin içeriği nedir?

Dava dosyasında istihbaratçı olarak geçen kişi IŞİD çete mensubu ile yaptığı görüşmede "Sen JİTEM'i duydun mu? Ben oradayım" demiştir. IŞİD çete mensubu ise "Bilmez miyim abi, hayatım geçti onda" diye cevap vermiştir. Bir istihbaratçı ve bir IŞİD çete mensubunun JİTEM adlı yasa dışı bir yapıya çalışması ile ilgili izahınız var mıdır?

Örs adlı askerin rehine olması ile ilgili sorunun devletler arası bir sorun olarak adlandırıldığı dava dosyasındaki ses kayıtlarından anlaşılmaktadır. Türkiye IŞİD'i devlet olarak mı görmektedir? IŞİD adlı çete ile olan ilişkilerde devletler arası hukuk mu işletilmektedir?

Dava dosyasına da girdiği şekliyle Musul'da 49 Türkiyelinin ve sınırda Örs adında bir askerin alıkonulması ve sonrasında kurtarılması ile ilgili IŞİD adlı çete örgütle hangi pazarlıklar yapılmıştır? IŞİD adlı çete ile yapılan pazarlıkların karşılığında Türkiye hangi yükümlülüklere sokulmuştur?

Söz konusu askerlerin IŞİD çete mensupları ile yaptıkları yasa dışı sınır faaliyeti hangi makam tarafından verilen talimatlar ile gerçekleştirilmiştir? Söz konusu faaliyetlerle ilgili Başbakanlıkça özgün bir soruşturma süreci işletilmekte midir?

Dava dosyasında bulunan ve Mustafa denen şahsın "burada 14 nokta tespit ettim araç girişi ile ilgili" dediği noktalar nerelerdir? Bu noktalardan geçişi yapılan araçlarla IŞİD adlı çete mensuplarına temin edilen şeyler nelerdir?

Türkiye sınırlarında bahsedilen on dört nokta dışındaki yerlerden IŞİD çete mensuplarına teslim edilen şeyler nelerdir?

Türkiye'de IŞİD'in gerçekleştirdiği Ankara, Diyarbakır, Suruç, Sultanahmet gibi bombalı saldırılarda IŞİD çete mensubu Mustafa Demir'in dahiliyeti tespit edilmiş midir?

Türkiye'ye bomba geçişlerini organize eden IŞİD çete mensubu ile rütbeli askerler arasındaki bu ilişkilerin izahı nedir?

AKP ile IŞİD ilişkisine dair Türkiye mahkemelerine de geçen bilgi ve belgeler sürekli olarak kamuoyuna yansımaktadır. IŞİD ile ilişkiniz olmadığına dair kamuoyunu ikna edecek bir açıklama yapacak mısınız? CİHAN
<< Önceki Haber IŞİD ile kamu görevlilerinin telefonla görüştüğü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER