“IŞİD Avrupa’ya Türk pasaportu ile sızıyor”

IŞİD'in Suriye'de büyük ölçüde yenilgiye uğratılmasının ardından Avrupa'ya sızan cihatçılar ciddi bir tehdit olmayı sürdürüyor.

SHABER3.COM

İngiltere merkezli Express’de yer alan bir habere göre, uluslararası terör uzmanı olan Jean-Charles Brisard, Avrupa Parlamentosu’nun terör komitesine önemli bir uyarıda bulundu. Brisard komiteye, birçok cihatçının kıtayı ziyaret eden turist görünümünde Avrupa’ya giriş yapmak için sahte veya çalıntı Türk pasaportu kullandığı bilgisini verdi.

Uluslararası terör uzmanı Jean-Charles Brisard’ın komiteye yaptığı açıklamaya göre cihatçılar “Türk pasaportunu turist kisvesi altında kıtaya girmek” için kullanıyor. Uzmana göre ayrıca Avrupa’ya erişimde Bulgaristan ve Macaristan da cihatçılar tarafından kullanılması muhtemel ülkeler arasında yer alıyor. Brisard, AP milletvekillerine “Teröristlerin uygulamaları evrim geçirdi. Göç akışlarını kısıtlama amaçlı olarak denetimlerin çevresinden dolanma yollarını buldular. Bu sebeple erişim rotalarını değiştirdiler” uyarısında bulundu. Brisard “Türkiye’de sahte veya çalıntı Türk pasaportlarını ele geçiren bireyler veya örgütler bulunuyor ve bu gruplar genellikle Bulgaristan ve Macaristan yoluyla turizm görünümü altında bu pasaportları kullanarak Avrupa’ya giriş sağlıyor. Bu Avrupa’ya girişte yeni yeni kullanılmaya başlayan bir rota” diye konuştu. Aynı zamanda IŞİD’in militanlarının Irak ve Suriye’de kalarak savaşmayı tercih ettiğini ancak çok sayıda savaşçının da Avrupa’ya gitmeyi tercih ettiğini söyleyen Brisard, “Başlangıçta ‘Gitmeyin, halifeliğin iyiliği için burada kalın’ diyorlardı.” dedi. Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin sınır denetimine yatırım yaparak bu ülkenin Suriye ve Irak’la olan sınırlarının güçlendirilmesine katkıda bulunuyor. Komisyonun sağladığı mâli destek, Türkiye’nin AB süreci için ayrılan fonun bir parçası olarak veriliyor. Fransa ve Almanya dahil olmak üzere Avrupa çapında birçok ülke Kasım 2015’te Paris’te bir IŞİD saldırısında 130 kişi öldükten sonra sıkı sınır denetimleri başlatmıştı. Ancak bu kısıtlamalar ve ek kontroller 12 Mayıs tarihinde sona eriyor. Bu da teröristlerin Schengen bölgesine daha kolay girebileceği anlamına geliyor. Brisard ülkelerin her birinin kendi önleyici yöntemlerini uygulaması gerektiğini ve bu konuda “ortak bir politikaya” güvenemeyeceklerini söyledi. Brisard ayrıca, “Teröristler, sınır kontrol sistemlerinde herhangi bir boşluk ya da zafiyet gördüklerinde fırsatçı bir şekilde bunları kullandılar. Son birkaç yıldır Balkanlardan geçen göçmen akışı da deneyimli cihatçıların kıtaya sızmasına olanak sağladı” dedi. Terör uzmanı kıtaya bu yolla giriş yapan birçok kişinin yetkililerin “radarında olsalar dahi” sahte belgelerle Avrupa’ya giriş yapabildiğini belirtti.
<< Önceki Haber “IŞİD Avrupa’ya Türk pasaportu ile sızıyor” Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER