İş dünyası siyasi ve ekonomik belirsizliklerden şikâyetçi


Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından yayınlanan Eylül ayı ekonomi bülteninde siyasi ve ekonomik belirsizliklerden yakınıldı. Bültende "Ekonomiye olan güvenin zayıflaması, tüketim ve yatırım harcamalarının ertelenmesine neden olabilir. Ekonomik güvenin aşınmasında, yaşanan seçimler ve terör eylemleride etkili olmuştur." denildi. İlaveten sanayide kurun yarattığı aşınmanın sonuçlarının görülmeye başlandığı belirtildi.

Kur sıkıntısının üçüncü çeyrek büyümesini aşağı çekeceği de dile getirilen bültende şunlar kaydedildi:

"Türkiye 2015'in ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 ile G20 ülkeleri arasında en güçlü büyüyen dördüncü ülke oldu. Dış ve iç olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi 25 çeyrektir kesintisiz büyüdü. Türkiye'de ekonomik ve siyasi risklerin arttığı bir dönemde büyüme oranının bekleneni geçmesi sürpriz oldu. 2015 ilk 6 ayında büyüme iç talep ağırlıklı oldu. Avrupa Birliği'nde (AB) büyüme oranında istikrar yakalanamamasının bir sonucu olarak dış talebin milli gelire katkısı sınırlı oldu. Bu olumsuz tabloya rağmen ülkemizin 2009 ikinci çeyreğinden bu yana kesintisiz büyümesini, ekonominin dinamizmi adına önemli bir bulgu olarak görmekteyiz."

Sanayi üretiminin Temmuz'da aylık yüzde 1,5 daralırken, senelik yüzde 0,3 arttığına işaret edilen TİSK Bülteni'nde "Sanayi üretimi kur artışının neden olduğu aşınmayı ortaya koymaya başlamıştır. Bu durumun Ağustos ve Eylül aylarında da devam etmesi halinde senenin üçüncü çeyreğinde milli gelirde büyüme oranının gerilerde olması sürpriz olmayacaktır." ifadelerine de yer verildi. Ayrıca 2015'te de hedef enflasyonun yakalanamayacağına temas edildi; ihracatta olumsuz tablo iç ve dış sorunlara bağlandı.
CİHAN
<< Önceki Haber İş dünyası siyasi ve ekonomik belirsizliklerden şikâyetçi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER