İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devri AKP’yi böldü

Adalet ve Kalkınma Partisi'nde İş Bankası'nın Hazine'ye devri için formül aranıyor. Partinin hukukçu kurmayları hisse devri için daha önceki girişimlerin yargıdan döndüğüne dikkati çekti.

SHABER3.COM

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, “CHP’nin İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devredilmesiyle” ilgili düzenleme talimatı vermesi üzerine AKP kolları sıvadı.

AKP’nin yeniden masaya Siyasi Partiler Kanunu'nu (SPK) getirdiği ve yasanın 67'nci maddesinin yeniden düzenleneceği belirtilirken, AKP’li hukukçuların İş Bankası hisse devri için “tam uzlaşma sağlayamadığı” belirtiliyor.

KANUN TEKLİFİ NE ZAMAN TBMM'YE GELECEK?

AKP’li bazı hukukçuların, biri Adnan Menderes’in başbakanlığında, diğeri de 12 Eylül darbesi sonrasında “İş Bankası hisseleriyle ilgili düzenleme yapılmak istendiğini, ancak bunun yargıdan döndüğü” uyarısında bulunduğu dile getiriliyor. 

Düzenlemenin bayram akabinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelemeyebileceği iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen salı günü yapılan partisinin MYK toplantısında, CHP’nin yönettiği Atatürk hisselerinin Hazine’ye devri için kurmaylarına talimat vermişti. AKP, hisselerin devri için SPK’nin “siyasi partilerin ticaret yapmasını engelleyen” 67. maddesine, “Siyasi partiler sahip oldukları hisseleri Hazine’ye devrederler” şeklindeki hükmün eklenmesi üzerinde çalışıyor.

İş Bankası’nın yönetiminde yer alan CHP’li 4 üyenin yerine de bağımsız üyelerin atanmasına ilişkin düzenlemeler yapılacağı ifade ediliyor. Ancak “İş Bankası hisselerinin devri için yapılacak düzenlemeyle ilgili” AKP’nin hukukçuları arasında “uzlaşma sağlanamadığı” belirtiliyor.

"DÜZENLEME İPTAL EDİLEBİLİR"

Edinilen bilgiye göre, AKP’li bazı hukukçular, parti yetkililerine ve Erdoğan’a, “söz konusu düzenlemenin yargıdan dönebileceği” uyarısında bulundu. Hukukçular, daha önceki girişimler üzerine Yargıtay’ın, “Atatürk’ün vasiyeti niteliğinde olan hisselerin, vasiyet hakkı ve miras hukuku gereğince hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğine dönük karar verdiğini” de anımsattı.

Partinin hukukçuları arasında görüş ayrılığına neden olan bir diğer konunun da “ekonomik nedenler olduğu” ifade ediliyor. 

Bazı hukukçuların “Koronavirüs salgını sebebiyle ekonomisi sıkıntıya düşen ve kaynak arayışı içinde olan Türkiye’nin, İş Bankası hisselerinin devrinin kamuoyunda yanlış algı uyandırabileceği” konusunda da çekinceleri olduğu kaydediliyor.

Böyle bir durumda ise “Hazine boşaldı, Atatürk’ün mirasına el konuldu” denilerek, “CHP’nin kamuoyu gözünde büyüyebileceği ve bu durumdan haklı çıkabileceğinin de parti içinde tartışıldığı” kaydediliyor.
<< Önceki Haber İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devri AKP’yi böldü Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER