İran'daki en uzun süreli devlet destekli rehine eylemi anılıyor

İran'da ABD büyükelçiliğinin ele geçirilişinin yıl dönümü ve Washington yaptırımlarının tekrar başlaması nedeniyle protestolar düzenlendi. Amerika'ya ölüm sloganları atan kalabalık, 'Sam amca' posterleri ve ABD bayrakları yaktı.

SHABER3.COM

Hükümet tarafından organize edilen gösteriye çok sayıda öğrenci katıldı. Devlet televizyonu tarafından canlı yayınlanan protestoda, ABD'nin simgesi Sam Amca fotoğrafları yakıldı. İranlı öğrenciler ABD'ye ölüm sloganları arasında Başkan Trump ve ABD bayraklarını da ateşe verdi.

Gösteride konuşan Devrim Muhafızları Genel Komutanı Caferi, 4 Kasım'ın ABD ile İran arasındaki sorunları ve mücadeleyi temsil ettiğini belirtti. Dönemin Amerikan yönetiminin yeni gerçekleşen devrim aleyhine hamle yapmak için bazı yetkililerle irtibat kurduğunu savunan Caferi, ABD Tahran Büyükelçiliğinin işgal edilmemesi durumunda İran devriminin 40'ıncı senesine ulaşamayacağını ve ilk 10 yılda ömrünü tamamlamış olacağını dile getirdi.

ABD Tahran Büyükelçiliği işgali

İran devriminin lideri Ayetullah Humeyni'nin "Casusluk yuvası" ilan ettiği ABD'nin Tahran Büyükelçiliği, İran devriminden 9 ay sonra 4 Kasım 1979'da kendilerine "İmam'ın Çizgisindeki Öğrenciler" adını veren ve sayıları binlerle ifade edilen silahlı gruplar tarafından işgal edildi.

10 Şubat 1979 devriminin ardından Humeyni'nin "birincisinden daha büyük bir devrim" olarak nitelendirdiği olaydan sonra İran ile ABD arasındaki tüm diplomatik köprüler atıldı.

Modern dünya diplomasi tarihinde en uzun diplomatik rehine krizi olarak kayıtlara geçen olayda, Büyükelçiliği işgal eden silahlı gruplar, gizlice kaçmayı başaranların ardından kalan 66 diplomattan hasta bir kadın ile 13 Afrika kökenli Amerikalıyı serbest bıraktı ve 52 kişiyi 444 gün boyunca rehin tuttu.

ABD ile İran arasında uzun süren Cezayir müzakerelerinin ardından 20 Ocak 1981'de varılan anlaşmanın resmen imzalanmasıyla rehinelerin bırakılması kabul edildi ve 21 Ocak 1981'de esirlerin teslimi Almanya’daki bir Amerikan askeri havaalanında gerçekleşti.
<< Önceki Haber İran'daki en uzun süreli devlet destekli rehine eylemi... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER