Irak'ta 6 Türk kadına idam cezası

Irak'ta IŞİD’e üye olmakla suçlanan 6 Türk vatandaşı kadın idama mahkum edildi. Bir kadına da müebbet hapis cezası verildi.

SHABER3.COM

Suriye iç savaşı boyunca örgütlenen IŞİD’in, bu süreçte Türkiye’den sınır geçişleri yaptığına dair birçok haber basına yansıdı. 

AFP, geçtiğimiz aylarda Irak’ta bulunan Türkiye’den 15 IŞİD’linin idam edileceği haberini servis etmişti abonelerine.

Ankara’nın ise, Irak’taki hapishanelerde tutulan Türk vatandaşı IŞİD’li kadınlar ve çocuklar için girişimlerini sürdürdüğü, bu idam kararları üzerine Dışişleri Bakanlığının önlemek için devreye girdiği ve Bağdat’ı iade için ikna etmenin yollarını aradığı haberleri basına yansımıştı.

Ancak gelinen noktada bu girişimlerin başarısız olduğu anlaşılıyor.

DW Türkçe’nin haberine göre, IŞİD militanlarının akrabası olmakla suçlanan 560 kadın Irak'ta gözaltında… 

AFP'ye konuşan Irak yargısından bir yetkili, Telafer'in geçen yıl Irak güvenlik güçlerince IŞİD'den kurtarılmasının ardından kadınların küçük yaştaki çocuklarıyla birlikte Kürt peşmerge güçlerine teslim oldukları bilgisini veriyor. Kadınların mahkemede verdikleri ifadede Irak'a IŞİD saflarında savaşan eşlerinin yanında olabilmek için geldiklerini söyledikleri iddia ediliyor.

Irak'ta terörle mücadele yasası mahkemelere, herhangi bir saldırıya fiilen karışmamış olsalar dahi IŞID'e yardım ettiği tespit edilenlere ceza verme yetkisi tanıyor. Aynı yasaya göre, mahkemeler IŞİD savaşçısı olmayanları da idam cezasına çarptırabiliyor. Şubat ayında da 15 Türk vatandaşı kadına idam cezası verilmişti.

Irak'ta yaklaşık 20 bin kişinin IŞİD'e üye olma suçlamasıyla cezaevinde olduğunu tahmin ediliyor. Bunlardan en az 560 kadının ve 600 çocuğun da IŞİD militanlarının akrabası olmakla suçlanarak gözaltında tutulduğu belirtiliyor
<< Önceki Haber Irak'ta 6 Türk kadına idam cezası Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER